Pies czy ludojad??

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Sara*****

04 lipca 2006, 21:37

Mam psa od jakiś 3 miesięcy, ale on cały czas mnie gryzie po nogach warcząc na mnie, gryzie moje buty które są na mojej nodze jest wściekły gdy na niego krzykne nie wolno i bardziej się wścieka. Jeszcze gryzie mije nogawki od spodni, sznurówki od butów ...i.t.d............ Prosze niech pan mi pomoże bo zaczynam się go bać.......... :( :( :( :( :( :( :( :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Pastylka
Kontakt:

07 lipca 2006, 03:03

Ile ma piesek?Jakiej jest rasy?
Awatar użytkownika
gasparo

07 lipca 2006, 08:27

Jeżeli to szczeniak, to nie jest to złość, tylko forma zabawy i chęć zwrócenia na siebie uwagi. Nie trzeba wtedy karać psa, ale jak z dzieckiem, odwrócić jego uwagę. My przygotowaliśmy sobie kilka kawałków grubszych patyków, które były zawsze pod ręką, i gdy psina "atakowała" nogi lub buty, wtykaliśmy jej patyk w pysk, mówiąc: to jest do gryzienia i przez chwilę bawiliśmy się z nią tym patykiem. Bardzo szybko załapała, że do gryzienioa są wyłącznie patyki, a nogi, buty i meble przestały ją interesować. Ważne jest tylko, żeby te patyki mieć zawsze pod ręką i konsekwentnie mu je podtykać, gdy tylko ma ochotę coś gryźć. Szczeniaki i młodziutkie psy MUSZĄ gryźć, to ich natura, trzeba tylko im pokazać co się do tego najlepiej nadaje.
Na początku jest trochę "trocin" w domu, ale do przeżycia. Potem psina nauczyła się, że patyki są super, ale w ogrodzie lub na balkonie, a w domu są bardziej czyste zabawki.
Powodzenia w szkoleniu.
Gość

15 lipca 2006, 10:24

Mnie wydaje się, że pies czuje się przywódcą waszego stada. Próbuje was zdominować. Pokarz mu, że jest zupełnie na odwrót, że to ty jesteś osobnikiem alfa. Radzę Ci iść z psem do jakiegoś tresera, który obejży zachowanie psa i doradzi ci co należy zrobić. Pewnie troszkę to będzie kosztować, ale naprawdę warto, bo gdy szczeniak podrośnie, to jego zachowanie może się przerodzić w poważny problem. Pamiętaj : im szybciej tym lepiej !
Gość

17 lipca 2006, 00:51

A mnie się wydaje, że to całkiem normalne! Mój pies robił dokładnie tak samo! Przecież wyżynają mu się ząbki i musi grzyźć, należy więc zapewnić mu jak najwięcej rzeczy do gryzienia; i to różnych: gumowych, sznurkowych, z zapache czy ze smakiem. Ja tak zrobiła i działa. Pączątkowo piesek gryzł mnie po rękach, ale jeśli nie działały zabawki to dłoń zamykałam w pięść i piesek się zniechęcał. Nawet wet powiedział, żeby się nie przemować bo to minie. Teraz psina ma 6 miesięcy i nie zdarza się jej gryść kogokolwiek! Pozrdawiam i życzę cierpliwości :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje