piłeczka - nagroda

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

10 marca 2007, 13:55

Kochani forumowicze ( co niektórzy ). Dokładnie 20 -30 minut temu nabyłam w miejscowym sklepie zoologicznym małą, piszczącą, mięciutką piłeczkę, w której ku mojemu przeogromnemu zdziwieniu mój piesek się zakochał od pierwszego wejżenia. Nigdy wcześniej ten mały urwisek nie okazywał zainteresowania zarówno zabawkami jak i jedzeniem ( smakołyki, ciasteczka, itp ). A dzisiaj szalał za piłeczką jak szalony. Bawił się przesłodko, az mi się ze szcześcia płakac chciało. Chciałabym go uzaleznić od tej piłeczki, tylko nie wiem zbytnio jak. Chodzi o to, żeby traktował ją jak najlepszy prezent pod słońcem, np. za dobrze wykonane polecenie, świetne zachowanie w otoczeniu innych piesków ( niestety toleruje tylko suczki ), itp. Po dzisiejszej zabawie na świerzym powietrzu zabrałam piłeczkę i schowałam. Patrzył się cały czas na moje ręce, czy czasem jej nie wyciągam - kochany :). Dostanie ją dopiero jak pójdziemy na spacerek i bedzie grzeczny. Największym problemem jest jak przechodzimy obok psa ( nie suczki ) nie wiem jak w tym momencie użyć piłki, aby nie dac mu złego sygnału, np. za jeżenie się i zdenerwowanie się nagroda piłka. Chcę, aby przechodził obok nich obojętnie, lub tolerował je. Jak do tego dojść za pomoca piłeczki ?
iga

10 marca 2007, 20:12

Proponuje zacząć od ćwiczenia "skupiania uwagi" psa na Tobie. Ja ćwiczyłam to przy pomocy klikera ale myślę że z piłeczką też się da :D
Weź do ręki zabawkę i stań na przeciwko psa (wcześniej każ mu usiąść), schowaj ręce za plecami, kiedy psiak spojrzy na Ciebie (najlepiej jak spojrzy w oczy) daj mu piłkę. Zanim pies domyśli się o co Ci chodzi możesz wymyślić jakiś sygnał którym zwrócisz na siebie jego uwagę, może to być jego imię, gwizdnięcie, cmoknięcie czy słowo którego będziesz używała również później.
Kiedy po Twoim sygnale pies spojrzy Ci w oczy daj mu zabawkę lub pobaw sie z nim chwile.
Kiedy pies nauczy się skupiać na Tobie swoją uwagę możesz zacząć to ćwiczyć na spacerach. Gdy będziecie przechodzić obok psa, użyj ćwiczonego wcześniej sygnału. Gdy psiak spojrzy na Ciebie daj mu piłkę lub pobaw się z nim. Kiedy będzie bardziej zainteresowany psem niż Tobą posługując się sygnałem pokaż mu jednocześnie piłeczkę.
pozdrawiam i życzę powodzenia
ODPOWIEDZ
  • Informacje