dla zobrazowania, Kori waży 35 kg i jest umięśniona (nie jest raczej chudym chuchrem). Ja ważę 7 w porywach 9 kg więcej od niej i jestem w stanie ją utrzymać nawet jak wyrywa się na osiedlu do małych rzucających się kundli (do dużego sznaucera także, z tym że mam problemy żeby ją odciągnąć na bok, ale utrzymać w miejscu bez problemu). Zakładam że ważysz jednak więcej ode mnie a Neya podobnie do Kori;)
no właśnie:D Kori też na prawdę potrafi wykrzesać z siebie ogrom siły, ale daję radę. Na siedząco przeciągnie Ci tyłek po ziemi paręnaście metrów, aż złapiesz się jakiegoś okolicznego słupa:D
pilnowanie zasobów
Shena waży 35 kg a Neya 30kg, jezu jak obie mnie pociągną to pozostaje mi tylko wypatrywać słupów;) Neya jest lepiej umięśniona niż matka. No więcej ważę niestety (55kg) Czyli pierdoła ze mnie... w sumie nic nowego.
Z tym że ja mam chore kolano Problem z łękotką i kolano nie jest tak dobrze stabilne... raz się z nimi zderzyłam i przez kolejne 3 tyg siedziałam w gipsie od pachwiny po kostkę. Boję się każdego upadku bo mogę nie wstać.
Wiecie jakie miny mają przechodnie jak idę z psami u jednego boku i z 4latkiem u drugiego, nic tylko ich nagrać
Z tym że ja mam chore kolano Problem z łękotką i kolano nie jest tak dobrze stabilne... raz się z nimi zderzyłam i przez kolejne 3 tyg siedziałam w gipsie od pachwiny po kostkę. Boję się każdego upadku bo mogę nie wstać.
Wiecie jakie miny mają przechodnie jak idę z psami u jednego boku i z 4latkiem u drugiego, nic tylko ich nagrać
-
tak, chyba że uważasz że należy uciekać;)
-
tylko nie wiem czy uciekanie coś pomoże
ja bym chętnie Was zobaczyła - możesz poprosić kogoś żeby nagrali Wasz spacer chociażby telefonem i wrzucić na popularny serwis czyli yt?Wiecie jakie miny mają przechodnie jak idę z psami u jednego boku i z 4latkiem u drugiego, nic tylko ich nagrać
I tak jak piały dziewczyny, nie musisz dać psom sobą miotać w te i wewte, wszystko to kwestia kontroli nad psiurami i odpowiedniego trzymania smyczy - im dłuższą smycz pies ma do dyspozycji, tym bardziej może się rozpędzić i Tobą miotać.
Im więcej swobody im dajesz - tym bardziej będą się skupiać na środowisku, a jednocześnie Ty przestajesz być centrum wszechświata i stajesz się malutka i nieważna. Smycz ma być luźna - ale to nie znaczy że ma mieć 2 czy 3 metry , luźna smycz może mieć pół metra a wtedy pies jest bliżej Ciebie i masz nad nim większą kontrolę.
Zobacz, trzy psy prowadzone na smyczy, luźnej ale przy przewodniku:
http://www.youtube.com/watch?v=voW2Vkq0u6Q
Na ulicy idą przy nodze, jest równaj i tak idą. Chodziło o to że ludzie patrzą się na mnie jak na nienormalną że idę z dwoma dużymi psami i do tego jeszcze z dzieckiem.(nawet znajomi uważają że jestem walnięta bo mam dwa psy) Nawet jak Shena sama była to jakaś pani nie omieszkała rzucić komentarza że przy małym dziecku takie bydle trzymam.
Problem jest wtedy jak się boi czegoś i jak pies za blisko podejdzie. Jak na razie moją zmorą są: 1 wystrzał 2 ujadanie na psy 3 nagłe zatrzymanie się ludzi którzy wlepiają w nie wzrok.
I tak jest lepiej niż przed rokiem
Edit: dzisiaj Neya miała randkę z Pedrem- mieszańcem owczarka belgijskiego. Psiak jest świetnie zrównoważony, Neya przy nim jest bardzo spokojna. Z żadnym psem tak się nie zgadza. Oboje mieli piłki, żadnych sprzeczek. Ignorowała psy, nie szczekała w ogóle (!), nawet mogłam Pedra pogłaskać- zero przejawu zazdrości.
Problem jest wtedy jak się boi czegoś i jak pies za blisko podejdzie. Jak na razie moją zmorą są: 1 wystrzał 2 ujadanie na psy 3 nagłe zatrzymanie się ludzi którzy wlepiają w nie wzrok.
I tak jest lepiej niż przed rokiem
Edit: dzisiaj Neya miała randkę z Pedrem- mieszańcem owczarka belgijskiego. Psiak jest świetnie zrównoważony, Neya przy nim jest bardzo spokojna. Z żadnym psem tak się nie zgadza. Oboje mieli piłki, żadnych sprzeczek. Ignorowała psy, nie szczekała w ogóle (!), nawet mogłam Pedra pogłaskać- zero przejawu zazdrości.
Pilnowanie zasobów czyli bitwa o mnie...
Neya dzisiaj walnęła focha. Mogły wejść na łóżko (pańcia miała dzień dobroci) i Shena wyprzedziła Neyę, skuliła się w kłębek i położyła mi łeb na kolanach. Neya oburzona szczeknęła, rzuciła mi wymowne spojrzenie i wyszła z pokoju. Obrażona poszła na swoje wyrko. Później udało mi się księżniczkę przekonać żeby zaszczyciła nas swoją obecnością. Jak już wykorzystała okazję nieobecności Sheny przy mnie władowała się na kolana, zaczęła chrumkać i mnie podgryzać, a kiedy ja zdegustowana jej zębami wstałam obrażona, usiadła obok mnie i zaczęła mnie szczypać. Komedia.
Neya dzisiaj walnęła focha. Mogły wejść na łóżko (pańcia miała dzień dobroci) i Shena wyprzedziła Neyę, skuliła się w kłębek i położyła mi łeb na kolanach. Neya oburzona szczeknęła, rzuciła mi wymowne spojrzenie i wyszła z pokoju. Obrażona poszła na swoje wyrko. Później udało mi się księżniczkę przekonać żeby zaszczyciła nas swoją obecnością. Jak już wykorzystała okazję nieobecności Sheny przy mnie władowała się na kolana, zaczęła chrumkać i mnie podgryzać, a kiedy ja zdegustowana jej zębami wstałam obrażona, usiadła obok mnie i zaczęła mnie szczypać. Komedia.
dzięki Seiti za podanie tej strony ale czegoś dalej nie rozumiem
mam dwójkę siostrzeńców, o uwagę babci wręcz walczą, zwłaszcza starsze jaki widzi młodszego brata podchodzacego do mojej mamy to aż robi się purpurowa
stąd moje porównanie zazdrości moich psów do zazdrości dzieci siostry.
a to czego nie rozumiem to, to czym się różni ludzka zazdrość od psiego pilnowania zasobów poza oczywiście nazwą. bo reakcja psa i dziecka jest taka sama i podobny powód do konkurencji
mam dwójkę siostrzeńców, o uwagę babci wręcz walczą, zwłaszcza starsze jaki widzi młodszego brata podchodzacego do mojej mamy to aż robi się purpurowa
stąd moje porównanie zazdrości moich psów do zazdrości dzieci siostry.
a to czego nie rozumiem to, to czym się różni ludzka zazdrość od psiego pilnowania zasobów poza oczywiście nazwą. bo reakcja psa i dziecka jest taka sama i podobny powód do konkurencji
-
- Informacje
-