Pinczer Miniaturowy - Pomocy!

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Klauudiaaa18

27 maja 2013, 16:27

Witam.
Mam problem z moim psem - Rokim. Ma on 4 lata i jest Pinczerem Miniaturowym. Gdy był szczeniakiem wszystko gryzł co popadło. I szczekał na wszystkich. Myślałam że to z biegiem lat zniknie, ale się myliłam. Roki ma obecnie 4 lata i to co robił jak był szczeniakiem to jest nic w porównaniu z tym co robi teraz. A więc:
- gryzie wszystko co popadnie
- jak nie wszystko będzie po jego myśli np. gdy mu się coś zabierze gryzie po nogach
- jak wypuszczam go na dwór ( bez smyczy ) a furtka jest otwarta - ucieka, i nie zwraca uwagi na to, że go wołam tylko biegnie przed siebie i później muszę go szukać.
- w domu szczeka gdy ktoś wejdzie ( może to być nawet domownik )

On potrafi przyjść i zacząć się ładnie bawić np. piłką. Albo przychodzi żeby go poprzytulać. Ale to nie trwa długo. Za chwilę zaczyna się to samo : szczekanie, gryzienie.

Nie wiem co robić! Chciałabym, żeby chociaż jeden dzień był spokojny.

Czy może to być nadpobudliwość?
isabelle30

27 maja 2013, 17:27

To nie jest nadpobudliwość. To po prostu kompletny brak wychowania. Nie należy zakładać ze pies się źle zachowuje a jak podrośnie to wyrośnie. Pies sam się nie wychowa. Czego go nie nauczył człowiek tego umieć nie będzie. A twój pies nie potrafi żyć między ludźmi.
Snedronningen

27 maja 2013, 17:39

Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 10:50 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Seiti

27 maja 2013, 17:40

Niestety czas spojrzeć prawdzie w oczy i zadać sobie pytanie co wy robiliście jak on się tak zachowywał? Skąd założenie, że sam z tego wyrośnie? Jak miał zrozumieć, że takie zachowanie nie jest przez was pożądane?
Nie puszczać go samego, ćwiczyć przywołanie na lince.
Doraźnie- zaczyna być niegrzeczny szczeka, gryzie- nie! i wyprowadzić go z pomieszczenia na chwilę, po powrocie dać mu szanse na poprawne zachowanie.
Co z nim robicie? może gryzie z nudów,z frustracji. Na spacerach musicie robić coś wspólnie, pies nie ma się zajmować sam sobą.
89ola

27 maja 2013, 18:47

a ja już myślałam że mając nie wychowanego małego psa to pikuś w porównaniu z dużym nie wychowanym psem.... myliłam się

od siebie dodam że z moim psem sprawdziło się:
-nauka przywoływania-na pewnej odległości stoją dwie osoby i na zmianę wołają psa, za każdym razem jak posłucha i podbiegnie (nie ważne czy po sekundzie czy po 5minutach) chwalimy psa i dajemy mu coś dobrego, dodatkowy plus że pies tak biegając zmęczy się fizycznie a wy nie
-komenda "zostaw" była by u was bardzo pomocna, za każdym razem jak pies robi coś złego (np. gryzie meble) mówimy zostaw, jak pies posłucha nagradzamy go,
-pinczer to pies wymagający mimo wszystko, radzę więc znaleźć dla niego jakieś zadanie umysłowe aby pies zmęczył się, nawiązał z wami większą więź oraz nauczył się z wami współpracować
-kiedy przyjdą goście nie zwracajcie na psa najmniejszej uwagi (zero kontaktu wzrokowego, głosowego i fizycznego) jeżeli się uspokoi po jakimś czasie możecie zająć się psem w ramach nagrody
-to że pies nie lubi się długo pieścić może być oznaką że wam nie ufa (spędzacie z nim za mało czasu), źle go głaszczecie albo po prostu nie jest wylewny w uczuciach
-POD ŻADNYM POZOREM NIE OGLĄDAJCIE PROGRAMU CEZARA M. bo z waszym psem będą jeszcze większe problemy

na koniec dodam że czeka was dużo pracy wiem to po sobie ale warto nadrobić te 4 lata w wychowaniu psa
Seiti

27 maja 2013, 18:58

Ja bym "zostaw" wykorzystywała jeszcze do odbierania rzeczy, których nie chce oddać.
isabelle30

27 maja 2013, 19:45

Sne, ja włąśnie o tym. Pies zachowuje się jak pies, po psiemu. Ale nie umie nic (bo nie został nauczony) w zakresie życia z ludźmi.
Teraz z czteroletnim, rozpuszconym jak dziadowski bicz piesem będzie nie lada problem. Ale się da - pytanie tylko jak bardzo włascicielom zalezy, jaką mają determinację i ile są w stanie poświęcić. Bo w ciągu miesiąca to niewiele efektów zobaczą - miesiąca ciężkiej pracy
facet z psem

12 lipca 2017, 22:12

Pinczer szczeka bo to pies terytorialny.Pinczer gryzie i niszczy z nudy.Pinczer jest grzeczny do 5godzin potem szuka sobie zabawki.Tą zabawką mogą być twoje najnowsze buty.Bawcie się ale według twoich zasad.Zdominuj go , pokaż że jesteś Alfa ,nie umiesz to znaczy że Ciebie musi wychować psi psycholog
Drogowy12

16 lipca 2017, 18:21

Nie szczeka nie gryzie zależy od wychowania, ale trzeba zaczynać od małego mój śoi cały dzień :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje