w styczniu dostałam 8-mio miesięcznego owczarka niemieckiego i przez ten cały czas spał w domu.Chciałabym bo nauczyć spania na dworze w budzie.jak do tego się zabrać?co włożyć do budy? Nie wiem czy to jest istotne ale zawsze gdy rano wstane i ide do kuchni a on ma posłanie na korytarzu to za mną leci i gdy jest w domu to mnie na krok nie odstępuje.Gdy pójdę do jakiegoś pokoju i zamknę drzwi to zaczyna wariować tzn.szczekać,skomleć,drapać drzwi.da się go tego oduczyć?
Jeszcze jedno co do autorytetu to jak sobie go wybudować.
przyzwyczajanie psa do budy i budowanie autorytetu
-
autorytet budujemy codziennymi spacerami i szkleniem. czemu nagle chcesz go dać na zewnątrz?
Nie chcę go zostawiać w budzie na całe dni i noce a tym bardziej na łańcuch chodzi mi oto że gdy nikogo nie ma w domu to żeby siedział na podwórku bo w domu to gdy nikogo nie ma to wszystko niszczy (próbuje wyeliminować to zachowanie) Po za tym taki pies potrzebuje też ruchu a bieganie p 5 schodkach nic nie da
-
Tak, pies potrzebuje ruchu. Tu sie zgodzę. Siedzenie na podwórku tego ruchu mu napewno nie zapewni. Z psem sie wychodzi na spacery, długie spacery. W różnorodne miejsca. Tam, na tych spacerach, się psa szkoli, pracuje się z psem, biega sie z nim, bawi, socjalizuje się go z otoczeniem, psami, ludźmi, samochodami i wszystkim co nas otacza. Ponadto pies jest towarzyszem człowieka. Twój pies to bardzo łądnie pokazuje. On chce być przy ludziu po tego potrzebuje. Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy biora psa a potem przeszkadza im to ze gdzie oni tam i pies.
Psa nalezy wychowywać od pierwszego dnia w domu. Uczyc go zostawania samemu, zachowywania się w miarę porządnego.
Autorytet? Musisz z psem przebywać, wychowywać go, wymagać od niego czegoś ale szanować i zaspokajać jego potrzeby. Tylko tyle i aż tyle.
Psa nalezy wychowywać od pierwszego dnia w domu. Uczyc go zostawania samemu, zachowywania się w miarę porządnego.
Autorytet? Musisz z psem przebywać, wychowywać go, wymagać od niego czegoś ale szanować i zaspokajać jego potrzeby. Tylko tyle i aż tyle.
Czemu chcesz zostawić psa bez kontroli na podwórku? Rozumiem, że ma sobie biegać po podwórku jak nikogo nie ma, tak? Weź pod uwagę że jak pies zostaje sam bez kontroli może:
1 uciec
2 zjeść coś w tym specjalnie podłożonego np przez "życzliwych" ludzi
3 opuścić teren posesji i kogoś zaatakować
4 zdemolować podwórko
Twój pies potrzebuje ruchu ale nie po podwórku tylko na spacerach, pracy, zabawy oraz szkolenia.
Jeśli ma tylko podwórko to ja się nie dziwię że niszczy.
1 uciec
2 zjeść coś w tym specjalnie podłożonego np przez "życzliwych" ludzi
3 opuścić teren posesji i kogoś zaatakować
4 zdemolować podwórko
Twój pies potrzebuje ruchu ale nie po podwórku tylko na spacerach, pracy, zabawy oraz szkolenia.
Jeśli ma tylko podwórko to ja się nie dziwię że niszczy.
-
- Informacje
-