Witam.
Od ok. 2 miesięcy borykam się z problemem..mój roczny psiak rzuca się na inne podrostki i szczeniaki. Z dorosłymi i kastrowanymi lepiej się dogaduje( wcześniej zawsze szukał kontaktu z innymi psiakami i zachęcał do wspólnej zabawy). Pies jest nieco lękliwy jednego dnia mniej innego bardziej. Zastanawiam się czy ma to związek z dorastaniem i z wiekiem się ogarnie czy może problem jest już na tyle poważny by szukać pomocy behawiorysty
Roczny pies agresywny?
To może być typowe dla wieku – psy w okresie dojrzewania czasem testują granice i zmieniają zachowania. Może być też kwestia lęku, który maskuje agresją. Warto popracować nad kontrolowanymi kontaktami z innymi psami i nagradzać spokojne reakcje. Jeśli problem się nasila, behawiorysta pomoże.
Mój pies miał podobną fazę – z dnia na dzień zaczął "ustawiać" młodsze psy, chociaż wcześniej bawił się z każdym. Pomogła cierpliwość, konsekwencja i stopniowe socjalizowanie na dystansie. Jakieś konkretne sytuacje wyzwalają u Twojego psa agresję?
Mój pies miał podobną fazę – z dnia na dzień zaczął "ustawiać" młodsze psy, chociaż wcześniej bawił się z każdym. Pomogła cierpliwość, konsekwencja i stopniowe socjalizowanie na dystansie. Jakieś konkretne sytuacje wyzwalają u Twojego psa agresję?

-
- Informacje
-