(przeczytałam w gazecie ,, MÓJ PIES'' )
czy to prawda, ze dorosły pies potrafi rozumieć człowieka na poziomie dwóletniego dzicka ?? Pisano, że potwierdziły to jakieś badania, ale tak mnie to zafascynowało, że pragnę sie dowiedzieć czy jest tak rzeczywiście ??
rozum dwóletniego dziecka ??
pewnie że tak,a nawet na poziomie trzy latka,ale będzie tak jedynie jeśli do psa zwracamy się normalnie mówiąc a nie rzucając komendy jednym tonem jak uczą na szkoleniach,mam już drugiego psa nie po szkoleniu ale normalnie uczonego i jest to wzór posłuszeństwa,wie że jak mówię do niej poczekaj to czeka aż się z nią zrównam i idziemy dalej razem,wie jak mówie idź się połóż spać to ma iść spać,wie co to jak mówię niemam czasu albo za chwilkę albo nie idź tam,nie wolno szczekać....i dużo innych normalnych zwrotów,na spacerze poprostu mówię co od niej oczekuję w danej chwili a nie wołam:stój,wróć,noga,waruj,aport....jaki pies po szkoleniu zrozumiałby komende typu:poszukaj czegoś do rzucania i jak znajdziesz przynieś to będziemy się bawić...a ona zrozumie...lub:obudż mnie jak Leszek przyjdzie{mój mąż]z pracy i jak on wchodzi to ona przybiega mnie budzić zapomniałam się zalogować leda
ja mam tak samo, gdy mój piesio chce iść na plac pobiegać za piłką i wspina się po schodach, które na niego prowadzą, to mówię: nie teraz, pójdziemy później, a on automatycznie schodzi ze schodów.
Boże ! to niewiarygodne, jakie psy są kochane i mądre !!!
Boże ! to niewiarygodne, jakie psy są kochane i mądre !!!
- morski.kac
- Kontakt:
Ja czekm na ten moment u mojej suni. poprzednia rzeczywiście dużo rozumiała i było to cudowne... a 4mies golden jeszcze sie dużo musi nauczyć....
-
- Informacje
-