Seterek warczy.

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Natalia?
Kontakt:

26 października 2008, 20:53

Mam malego seterka-suke. Ma ona 3 miesiace.
Wszystko jest ok, jest zdrowa i te sprawy.
gdy by nie to ze gdy siedzi na kanapie nie da sie dotknąc
gdy probuje ja dotknac, przeniesc,odrazu jest warkoti, szczekanie i czesto szczypanie i gryzienie.
Tak jak by mu ktos krzywde robil.
Jednak gdy tak szczeka i warczy i gryzie i szczypie, cały czas macha ogonem, tak jak by sie chciala bawic.
te gryzienie i wraczenie jest dosc klopotwile
I w ogole.
nie wiem co mam zrobic. Jakies rady?
(mowie odrazu ze pies nie byl bity ani tym podobne. )
:shock: Pomocy!
mg

29 października 2008, 16:15

Masz szczeniaka, a dla szczeniaka gryzienie jest normalnym sposobem poznawania świata - suczka traktuje was jako wspaniałą - bo ruchomą, uciekającą i zapewne piszcząca zabawkę. Bardzo wiele psów warczy też podczas zabawy.
Sunia ma już 3 miesiące, a zatem jest wystarczająco duża, aby nauczyć ją podstawowych zasad dobrego zachowania.
A więc - nie zdejmuj jej z kanapy, nie przenoś - w końcu po to ma łapy, żeby sama się przemieszczała. Skoro pozwalasz jej wylegiwać się na kanapie czy fotelu - naucz ją komendy " zejdź", po prostu rzuć jej na podłogę kulkę karmy albo jakiś przysmak i powiedz "zejdź", suczka zejdzie, żeby zjeść przysmaka - wtedy ją pochwal i możesz dać drugi kawałek karmy, kiedy stoi na ziemi. Po kilku razach pies na pewno załapie, o co chodzi.
Po drugie - naucz psa, że ludzkie ręce nigdy, po żadnym pozorem nie są zabawką i nie służą do gryzienia. Kiedy cię chwyta zębami powiedz " NIE" a kiedy tylko puści " dobrze" i dajesz jej w zamian zabawkę. Jeżeli próbuje łapać za ręce - przerywasz zabawę, nie zajmujesz się psem, jest nuuuudno...
Jeżeli te sposoby zawiodą - w momencie gryzienia przerywasz zabawę i odizolowujesz szczeniaka od siebie na około 3 minuty ( nie zamykaj go jednak w żadnych ciemnych pomieszczeniach!) - jest to dla niego bardzo mocny sygnał, że tak się nie bawimy.

Staraj się też zbytnio nie nakręcać suczki w trakcie zabawy, a jeśli zaczepia cie wtedy, kiedy tego sobie nie życzysz - po prostu ją ignoruj, ale tak całkowicie, nawet na nią nie patrz, bo szczeniaki są doskonałymi obserwatorami i ona wychwyci każde twoje spojrzenie i może uznać je za zachętę do zabawy.

Oczywiście żaden z tych sposobów nie zadziała już, natychmiast i od razu, potrzeba na to czasu i konsekwencji.
Większość psów wyrasta z etapu gryzienia po rękach, nogach, itp, ale i tak lepiej nauczyć psa, że ludzkie ręce są zakazane jako zabawka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje