sika w domu

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

19 lutego 2009, 11:31

Mój york ma 8 miesięcy. Gdy nie miał jeszcze wszystkich szczepień, załatwiał swoje potrzeby na gazetę. Teraz od dawna już wychodzi na spacery, na których robi siusiu wielokrotnie, ale potem w domu robi to samo nie ograniczając się do gazet. Po prostu podnosi łapę i sika gdzie mu się żywnie podoba. Nie wiem co mam zrobić. Proszę o radę.
Gość

19 lutego 2009, 14:26

Wykluczyliście problemy zdrowotne - np.zapalenie pęcherza?

Jeżeli tak , to albo jest to objaw stresu - zastanów się, czy pies nie ma podstaw do niepokoju, czy coś go w domu nie denerwuje, czy czuje się bezpieczny i czy nie prezentuje innych niepokojących zachowań?
Może to też być charakterystyczne dla niektórych psów " znaczenie terenu" - w takim wypadku musicie go bardzo pilnować, żeby tego nie robił, chociaż niezwykle trudno jest nad tym zapanować, bo to zachowanie instynktowne, albo - cóż- wykastrować psa, jeśli nie jest reproduktorem.
Trzeba też utrwalać załatwianie się na dworze, możecie podłożyć komendę kiedy siurka na spacerze i za każdym razem, kiedy podnosi nogę ją wydawać , natomiast w domu nie mówić tej komendy.
No nie karać go za to, natychmiast sprzątać to, co nabrudził, są takie specjalne środki w sklepach zoologicznych, które usuwają też zapach moczu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje