specjalictyczne zwalczenie agresji psów

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

26 lipca 2006, 12:08

Proszę mi napisać szczegułowo jak specjaliści zwalczają problem agresji psów ( samców ) do swoich psich rywali ?? tzn. co robią ? jakie ćwiczenia stosują ?
Gość

26 lipca 2006, 18:27

Spotkaj się ze specjalistą i się wszystkiego dowiesz... Każdy przypadek jest inny i szkoleniowiec podchodzi do tego indywidualnie.
Awatar użytkownika
aglo

28 lipca 2006, 09:50

Zgadzam się, że każdy przypadek jest inny chociaż większość psów, które są agresywne wobec innych psów wynika z ich dominującego charakteru. Przyda się tu wówczas szkolenie na posłuszeństwo, natomiast w miare jak pies zaczyna wykonywać komendy lepiej sie zachowuje. Nie znaczy to, że jego agresja minie, tylko że jak przewodnik wyda komende to pies ma ją wykonać, a nie rzucać się na swojego "rywala".
W naszym przypadku zbawienne było szkolenie grupowe, ponieważ pies przyzwyczaił się, że nie każdy pies to wróg i że większość go olewa. Na koniec szkolenia chodził już bez smyczy w grupie z psami. Treser robił część ćwiczeń specjalnie pod mojego agresorka. Możesz też poczytać literaturę behawiorystyczną np. Okiem Psa J. Fisher'a, też podaje tam kilka przydatnych ćwiczeń.

Życzę powodzenia i dużo cierpliwości.
Gość

28 lipca 2006, 10:48

a mogłabys mi wymienić te ćwiczenia chociaż takie najprostrze z wymienionych w książce poniewań nie mam dostępu do tej książki
boguś

28 lipca 2006, 10:52

mogę przesłać wersję elektroniczną tej ksiązki podaj :D maila
Awatar użytkownika
aglo

28 lipca 2006, 10:54

Książka jest też w wersji elektronicznej, wpisz w wyszukiwarce, napewno znajdziesz.
Uprzedzam jednak, że jeśli nie panujesz nad swoim psem to same ćwiczenia, aby pies nie reagował na swoich rywali nie przyniosą skutków.
Przede wszystkim pies musi słuchać ciebie dlatego takie ważne jest szkolenie na posłuszeństwo.
Gość

28 lipca 2006, 15:12

mój e- mail : megidog@op.pl
proszę jednak abyś mi przesłała :) będę bardzo wdzięczna
boguś

28 lipca 2006, 15:48

Posłałem napisz czy doszło bo coś poczta na onecie siada,jak nie doszło to poślę jeszcze raz z innej skrzynki
Gość

29 lipca 2006, 19:26

thx za e-maila super książka bede ją teraz powolutku czytać :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje