zbyt łagodny onek

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

19 października 2007, 22:13

Chciałbym żeby ktoś mi doradził co zrobić żeby pies był odważniejszy. Mianowicie mój onek jest zbyt łagodny dla obcych ludzi. Tzn szczeka jak ktoś chce wejść ale jednocześnie się cofa i wpuszcza obcego. Schodzi mu z drogi. Jak go nauczyć by się nie cofał by był bardziej stanowczy a jak trzeba to również zaatakował a nie ustępował.
tygrysek-lux

20 października 2007, 16:34

Rozumiem, ze chcesz, aby Twoj pies byl psem obronnym a nie agresywnym ?!
Jesli tak, to aby go tego nauczyc trzeba isc na szkolenie. Jednak zanim pojdziesz z psem na obrone musisz miec ukonczone posluszenstwo (PT). Wiekszosc szkol wymaga zdanego egzaminu PT zanim z psem przyjdziesz na IPO. Sa rowniez szkoleniowcy, ktorzy rownolegle prowadza nauke posluszenstwa i obrony. On-ki bardzo dobrze sie sprawdzaja jako psy obronne, jednak szkolenie musi przeprowadzic fachowiec. Ty sam nic nie rob (chyba, ze chodzi o nauke posluszenstwa). Mozesz tylko zepsuc psu psychike lub doprowadzic do tego, ze bedzie agresywny a nie oto chodzi przeciez. Na obronie Twoj pies stanie sie bardziej pewny siebie, ale pamietaj, ze obrona to nie tylko praca psa. To jest praca zespolowa, ktory tworzycie Ty i Twoj pies :)
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

20 października 2007, 17:42

Dzięki bardzo za odpowiedź. Rzeczywiście chodziło mi o obronę. Możesz mi poradzić jakiegoś dobrego E-booka, a może ma ktoś takiego? Niestety w mojej okolicy nie ma (wg mojej wiedzy) żadnych szkół. Oczywiście są ludzie którzy twierdzą że mogą psa "wyszkolić" ale nie mam do nich zaufania.
tygrysek-lux

21 października 2007, 11:32

Jesli chodzi o szkolenie obronne to, jak napislam, sam sie za to nie bierz. Do tego potrzeba specjalisty, ktory nie tylko zna sie na technicznych rzeczach, ale rowniez na psiej psychice.
Mozesz za to sam nauczyc psa posluszenstwa.
Polecam ksiazki:
"Posluszenstwo na co dzien" Inki Sjosten z plyta dvd
"Obedience, trening posluszenstwa" Inki Sjosten.
Wyslalam Ci info na priv.
tesia
Kontakt:

21 października 2007, 14:40

a w jakim wieku jest twój psiunio ?
Gość

21 października 2007, 16:46

Ma już 1,5 roku. Ale jest chętny do nauki i zabawy więc nie jest chyba za późno. Powiedziałbym nawet że nie lubi stagnacji. Naprawdę się cieszy jeżeli coś sie z nim robi.
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

21 października 2007, 16:50

Anonymous pisze:Ma już 1,5 roku. Ale jest chętny do nauki i zabawy więc nie jest chyba za późno. Powiedziałbym nawet że nie lubi stagnacji. Naprawdę się cieszy jeżeli coś sie z nim robi.
Przepraszam na ostatnim poscie zapomniałem się zalogować.
tygrysek-lux

21 października 2007, 21:17

Anonymous pisze:Ma już 1,5 roku. Ale jest chętny do nauki i zabawy więc nie jest chyba za późno. Powiedziałbym nawet że nie lubi stagnacji. Naprawdę się cieszy jeżeli coś sie z nim robi.
Oczywiscie, ze nie jest za pozno. Ja ze swoim zaczelam cwiczyc posluszenstwo w wieku 2 lat (przygarnelam go jak mial 1,5 roku) a obrone jak mial ok. 3 lat.
Super, ze chcesz pracowac z psem :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje