Acana i Purina Pro Plan kontra Cat Chow HC i Urinary

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dr_Fell

28 lipca 2006, 11:06

kropka75 pisze:Rany, ale mnie ubawiłeś. :D

1. Krytyka to by była gdybym w ten sposób komentowała Biomill. A tak jest to fakt niestety. :)
Polecam zapoznanie się z definicją słowa "krytyka".
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=27180
Krytykujesz coś, negatywnie to oceniając - niezależnie od tego czy mijasz się przy tym z faktami czy nie.
kropka75 pisze: I oświeć mnie – jak porównać produkt, który jest gorszy, tak by nie ocenić go niekorzystnie? :lol:
Ale o co Ci tutaj chodzi ? Ja przecież nie oczekuję od Ciebie że będziesz oceniała gorszy produkt korzystnie, chciałem się dowiedzieć tylko czemu tak robisz (czyli czemu go krytykujesz - odwołuję się jeszcze raz do znaczenia tego słowa). Wyjaśnienia już otrzymałem (@DamaKier).
Jeśli jednak nadal szukasz w tej czy w jakiejś innej kwestii oświecenia musisz się zgłosić do kogoś innego.

Tak czy owak gratuluję dobrego samopoczucia i również pozdrawiam.
DamaKier
Kontakt:

28 lipca 2006, 22:18

kropka75 pisze:DamaKier napisała bardzo ważną rzecz odnośnie suchych karm w typie Animondy. Ważna sprawa po otwarciu pudełka - kolor. To że chrupka jest zielona to nie znaczy, że jest z groszkiem, to znaczy tylko, że jest... zielona... :lol:
No jak to, przecie te zielone granule toż to groszek, ew. brokuły, dopiero zbierane, jeszcze ciepłe :P . Mamy w Animondzie złociste brązy, buraczkowe czerwienie, ognisty rudy i sraczkowate cuś :lol: :lol: :lol: O dziwo o warzywkach zapomnieli, bo nic zielonego nie znalazłam. Jak widać karma czysto mięsna 8) . Dobrze chociaż, że nie opisali który kolor jakim jest składnikiem (jak np. w Whiskasie), dali nam wolną rekę w tej kwestii :wink:

EDIT: Aaaa, i jeszcze jedna ważna kwestia: Krokieciki po rozłamaniu są w środku białe- co jogurt ma naturalnie oznaczać. Nie, sama tego nie wymyśliłam, tu już wyraźnie zaznaczyli że to "echtem joghurt".

Pozdrawiam

Ania i koty
kropka75

30 lipca 2006, 13:27

dr_Fell pisze: Polecam zapoznanie się z definicją słowa "krytyka".
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=27180
Krytykujesz coś, negatywnie to oceniając - niezależnie od tego czy mijasz się przy tym z faktami czy nie.
Jak już podajesz linka to go przeczytaj. :lol: To nie jest ocena z mojego punktu widzenia, tylko fakt. A fakt, jak już tak się slownikiem poslugujemy, to nie krytyka, tylko określony stan rzeczy. :lol:
dr_Fell pisze: Ale o co Ci tutaj chodzi ? Ja przecież nie oczekuję od Ciebie że będziesz oceniała gorszy produkt korzystnie, chciałem się dowiedzieć tylko czemu tak robisz (czyli czemu go krytykujesz - odwołuję się jeszcze raz do znaczenia tego słowa). Wyjaśnienia już otrzymałem (@DamaKier).
Jeśli jednak nadal szukasz w tej czy w jakiejś innej kwestii oświecenia musisz się zgłosić do kogoś innego.

Tak czy owak gratuluję dobrego samopoczucia i również pozdrawiam.
:lol: Naprawdę ubaw po pachy. :lol: Za gratulacje dziękuję. 8)
Czemu to robię? Czyli podaję fakty. Na Twoją prośbę. :)
A jak chcesz dowodów, to proszę: "pelnowartościowa karma", "wyszukane nadzienie (np. warzywne :lol:). Wystarczą dwa przyklady? Kwestię jogurtu i koloru opisala DamaKier. Już sama lektura opisu karmy wystarcza by paść ze śmiechu. :D

I może skończmy te slownikowe dywagacje, bo sensu nie mają najmniejszego. :lol:

A propos cen - wczoraj mialam okazję zajrzeć do sklepu sprzedającego papu na wagę. Padlam z wrażenia. Whiskas 9,80 za kg. :shock: Purina Cat Chow 10,50 za kg. Coś nowego a'la Wshiskas (wszystkie kolory tęczy :lol: ) 11,00 za kg. Acana 12,00 za kg.
I wiecie co się najlepiej sprzedaje? Pewnie się domyślicie. :twisted: Whiskas oczywiście. :roll:
kropka75

30 lipca 2006, 13:29

DamaKier pisze: No jak to, przecie te zielone granule toż to groszek, ew. brokuły, dopiero zbierane, jeszcze ciepłe :P . Mamy w Animondzie złociste brązy, buraczkowe czerwienie, ognisty rudy i sraczkowate cuś :lol: :lol: :lol: O dziwo o warzywkach zapomnieli, bo nic zielonego nie znalazłam. Jak widać karma czysto mięsna 8) . Dobrze chociaż, że nie opisali który kolor jakim jest składnikiem (jak np. w Whiskasie), dali nam wolną rekę w tej kwestii :wink:

EDIT: Aaaa, i jeszcze jedna ważna kwestia: Krokieciki po rozłamaniu są w środku białe- co jogurt ma naturalnie oznaczać. Nie, sama tego nie wymyśliłam, tu już wyraźnie zaznaczyli że to "echtem joghurt".

Pozdrawiam

Ania i koty
:lol: Uhahalam się. :lol:
I tak mi się przypomnialo... Whiskas kitten też ma w środku biale. Nadzienie mleczne. :lol:
DamaKier
Kontakt:

30 lipca 2006, 14:39

kropka75 pisze:I tak mi się przypomnialo... Whiskas kitten też ma w środku biale. Nadzienie mleczne. :lol:
Nie pamiętam już jak jest w Whiskasie, ale w Animondzie nie ma żartów- dla osób anglojęzycznych: "echtem joghurt"= prawdziwy jogurt :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dr_Fell

30 lipca 2006, 22:25

Też się pośmiałem nieco. Ja przeczytałem, a Ty zrozumiałaś ?
kropka75 pisze:Animonda jest dużo gorsza od Acany. Cenę do jakości ma zdecydowanie za wysoką
kropka75 pisze:cena Animondy przy tej jakości jest z kosmosu
O faktach to pisała DamaKier, Ty naprawdę uważasz że powyższe stwierdzenia to nie ocena ? To obydwoje się dobrze bawimy w takim razie :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje