acana + inne karmy-jakie??

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

26 maja 2006, 12:20

kupilam moim pannicom 4 kg acany, bo dawniej ja jadly ze smakiem, ale teraz wybrzydzaja :roll: co im kupic-jaka karme domieszac, zeby jadly??
myslalam nad animonda Rafine Cross Adult (kurczak losos, krewetki, chrupki serowe)-mialam 400 g tej karmy i bardzo im smakowala-ale moze macie pomysly na cos innego??
DamaKier
Kontakt:

26 maja 2006, 20:28

Ja bym nie mieszała, tylko podjęła głodem- jak będa naprawdę miały puste brzuchy, to zjedzą raz-dwa, tym bardziej że Acana to bardzo dobra karma. Stosuję taką metodę w przypadku moich kotków: Podaję im te same posiłki przez kilka miechów i jesli nie zjedzą- ich problem. Jak głód doskwiera naprawdę, to się rzucają na swój pokarm jak na najlepsze mięsko. Ustaliłam sobie, że kotce po sterylce podaję RC Young Female S/O Stones & Weight z dodatkiem kropli Efa Olie (na sierść), dorosłemu kociaczkowi wychodzącemu daję RC Outdoor 30 tez z kropelkami, a młody doatje RC kitten z odrobinką Puriny Cat Chow lub Hill'sa na odkłaczanie i tymczasowo dorzucam troszkę Puriny One kitten, ale to tylko teraz bo kupiłam z ciekawości. I jadą na tym już przez kilka miechów, jak wybrzydzają to chodzą głodne. Teraz kupiłam 7,5 kg Nutry Gold, na którą niebawem (jak się skonczy RC) przerzucam kotka dorosłego i młodego, bo skończył już 11 miesięcy i woli chrupać większa karmę. Przestawiam pewnie za jakieś 2 tygodnie, bo na tyle mam jeszcze RC. I tez nie będę dosmaczać, bo jesli chcę żeby zjadły te 7,5 kg to muszę być konsekwentna, Nie dosmaczam nigdy, bo potem nie można się od tego uwolnić. Jesli nie zjedzą w porze posiłku przychodza za 3 godziny i wcinają całe michy bez zająknięcia. I zdrowo nam się żyje, kotki uczą się dyscypliny a pani nie jest terroryzowana przez wybrzydzające kociaki. Polecam ta metodę gorąco- czyli po prostu żadnych dosmaczeń.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

27 maja 2006, 01:14

hm...jakby to ujac :) nie martwi mnie az tak bardzo Kicia, ktora czasem podchodzi do miski i zjada acane, tylko Mamba, ktorej jest ciezko dogodzic i jak tak dalej pojdzie, to bede jej musiala podawac jakies uzupelniajace witaminy...
najwiecej suchej karmy znikalo w nocy i rano, zawsze dosypywalam do pelna, a teraz nie mam co uzupelniac, bo prawie jest cala miska

korci mnie zakup NUTRA NUGGETS Platinium Edition Adult Cat-ale nie wiem, czy mozna ja mieszac z acana??
DamaKier
Kontakt:

29 maja 2006, 23:16

Kurczem, dopiero teraz się skapnęłam że tu o Kicię i Mambę chodzi. Jakoś nie moge sobie wbić do głowy, że to ty jesteś ich opiekunką, to przez ten nick który na forum miau jest inny :D

NNPE to dla moich b. dobra karma, mieszac chyba można, rózne mieszanki wymyślali już koci własciciele i taka chyba też jest dopuszczalna. Niektórzy jednak twierdzą, że ta karma jest mało tłusta, słabo pachnąca- jak dla moich wręcz odwrotnie, ale może najpierw kup małe opakowanie na próbę żeby też się nie okazało, że jedzonko jest be
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

29 maja 2006, 23:58

bo tu mam prawdziwe imie a na miau imiona moich pannic (a kicia=luna) :lol:
wlasnie sie zastanawiam nad probka, tylko nie wiem, czy tu maja takowa?? musze sie spytac Pana Marka, a zamawiam roznosci juz na poczatku czerwca :D
mam duzo probek RC i obie niestety lubia ta karme-pisze niestety, bo zjadaja ja w tempie blyskawicznym-a moj budzet chyba tego by nie wytrzymal :wink: :twisted:
acane smakowala im w lutym, a teraz jest bee :D dlatego chce cos wykombinowac, pomieszac, zeby jadly-i tu znowu pisze w liczbie mnogiej-chodzi mi najbardziej o Mambe-niejadka, Kicia sobie poradzi, bo i tak ma juz mala faldke na brzuszku :twisted:
cigle testuje nowe karmy saszetkowe i puszkowe, zeby jej dogodzic, tylko ona wybiera te najdrozsze-miamory, animoda soup-a carny tknac nie chce, bo nie ma sosiku :wink: a dogadzam jej, bo chce zeby wreszcie miala to co chce, zeby jadla normalnie i zeby na tym nie ucierpiala Kicia-bo cale menu jest dostosowane do Mamby :twisted:
a poza tym (w innym poscie juz opisalam) przez to, ze malo je suchej karmy, to z pewnoscia ma niedobor witamin a co za tym idzie nieladna siersc :roll:
dzieki za rady-zamowie troche albo probke jak jest :D

aha-jabardziej smakuja jej karmy dla wybrednych-a biomill rozowy to uwielbiala-niestety schowany byl w szafce i wyweszyla go Kicia, no i karmy ubywalo, a Kicia analezy do kotow-otwieraczy szafek i drzwi :twisted:
DamaKier
Kontakt:

03 czerwca 2006, 22:07

A jakiego Royala najbardziej lubią? Ja też na początku myslałam, ze na RC nie będzie mnie stać, ale okazało się ze spokojnie wyrabiam się z funduszami i cenka w sam raz. Moje kotki nie zjadają tyle, ile dyktuje producent, powinny jeśc ok. 60- 70 gram dziennie, jak na razie jesteśmy przy 45-50 gramach ale sie nie martwię, bo kotki nie są za chude, sylwetki mają świetne, robię tak że wsypuję te 50 gram do miseczki i jak przychodzą z dworu to dostają michy, jedzą do oporu, do syta. Potem miseczki w górę i następna porcja wtedy, kiedy zgłodnieją. 2kg karmy starcza mi na ok.1,5miesiąca (zależy czy karmę podaję samą czy wsypuję troszkę jakiejś innej, np. odkłaczającej). 2 razy w miesiaąu dostają jako jeden posiłek po 100 gram Animondy VF, dodatkowo Gimpety Katzentabs i chrupki z Miamora.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

03 czerwca 2006, 22:12

z tego co zaobserwowalam, to kazdego :lol: ale narazie nie moge kupowac zadnych nowosci, bo jest podejrzenie o alergie u Mamby
u mnie miska z sucha stoi caly czas i w sumie nie wiem ile jedza :roll: widze, ze Kicia podchodzi czesto, ale mamba niezabardzo-a zwlaszcza teraz kiedy jest tylko hill's i acana-w sumie acany to chyba nie ruszaja w ogole :( a kiedys tak im smakowala :roll:
DamaKier
Kontakt:

04 czerwca 2006, 22:26

Moim Acana wchodzi jak najbardziej, nie ma pojęcia czemu twoim nie pasuje. Trzymam kciuki, zeby Mamba nie miała alergii
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

04 czerwca 2006, 22:38

dzieki :lol:
jak wszystko pojdzie dobrze i sie okaze, ze to nie alegria, to daje obie na sterylke :twisted: (a boje sie jak diabli :? )
DamaKier
Kontakt:

05 czerwca 2006, 23:37

Moja panna już po zabiegu, jakoś to przeżyliśmy. Nie było najgorzej, troche ciężko tylko pierwszego dnia bo moja zaraz po wybudzeniu chciała spacerowac po całym domu i skakac po szafkach. Była na tyle wyczerpana, ze ciągle się przewracała, jednak jak sobie umyśliła ze musi gdzieś pójśc to aż się czołgała zeby tam dojść. Uparta bestia :D Później było tylko lepiej, a ja jestem o nią spokojna. Czeka mnie jeszcze kastracja dwóch kawalerów, zabieg niedługo choć raczej nie obu na raz bo nie wyrobię z pilnowaniem dwóch takich urwisów 8)
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

06 czerwca 2006, 11:24

no to super :D ucalowania dla kotki i dwoch urwisow :lol:
DamaKier
Kontakt:

06 czerwca 2006, 18:25

Dzięki :D Całusy dla Kici i wybrednej Mamby 8) Wszystko będzie dobrze, aby minął pierwszy dzień (ten, w którym się sterylizowało) a potem już z górki
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

08 czerwca 2006, 00:03

dzieki-wycaluje je obie :lol: :lol:
Mambie nie smakuje gammolen i musze jej dawac przez strzykawke :twisted:
DamaKier
Kontakt:

10 czerwca 2006, 16:57

Może spróbuj krople Efa Olie? Moje bardzo je lubią, jak wkraplam do karmy to oblizują pipetkę :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje