Atta- licze na twoja odpowiedź.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

elza

31 maja 2008, 18:54

Dostałam od znajomej włascicielki Main coona tak ze 2 garscie karmy RC dla tej rasy. Dałam spróbowac kotce- wielbicielce wielkich chrupek. Rzuciła się na nia jak na zadna inna. Dotychczas jadła RC fit 32 bo miały własnie większe chrupki. Inne rodzaje z mniejszymi chrupami jadła jak musiala.
Kotka jest dorosła, spora bo wazy ponad 4 kg ale nie gruba. Czy ona może pogryzac tę karme? Wiem że ona ma skład pod wielkie koty, czy nie zaszkodza kotce "normalnej"?
ATA

31 maja 2008, 19:29

Według mnie Twoja kicia może spokojnie jeść RC dla MCO, zwłaszcza jeśli preferuje duże chrupy. Musisz jednak pamiętać o tym, że karma dla MCO jest bardziej energetyczna niż Fit 32. Zawiera ona 31% białka i aż 20% tłuszczu, a Fit - 32% białka i tylko 15% tłuszczu. Dlatego wskazane byłoby dawkowanie karmy zgodnie z tabelką na opakowaniu, a jeśli kotka nieco się zaokrągli to nawet zredukowanie dziennej dawki. Chociaż obecność L-karnityny w karmie powinna zapobiegać nadmiernemu tyciu, poprawiając wykorzystanie tłuszczu jako źródła energii. Poza tym RC dla MCO zawiera nieco więcej witamin, kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (piękna sierść), glukozaminę i chondroitynę na stawy, ale to akurat jest dla kota jak najbardziej korzystne. Tak więc kicia może pogryzać tą karmę i pewnie będzie tym zachwycona :wink:
elza

31 maja 2008, 21:07

Dziekuję za szybka reakcje. Kupie małe opakowanie tej kary przy następnych zakupach.
Madlen_24

12 września 2008, 22:50

Witam,

pisze z takim pytaniem mam dwa 5-miesięczne kociaczki - parkę. kocurek jest juz po kastracji natomiast u kotki czekamy na 1 rujkę. jeśli chodzi o pytanie to czy mogę im podawać karmę dla kastrowanych/sterylizowanych młodych kotów (RC)?? chodzi mi o to czy zdrowie niekastrowanej koteńki nie ucierpi i czy nic się nie stanie jak kotem czasem będzie wcinał karmę dla kociczek sterylizowanych a kotka dla kastrowanych kocurków?? a nie sadze żeby mi się udało karmić je oddzielnie.

z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam cieplutko
Natalia + kocia trójca
Kropka 2310
Kontakt:

13 września 2008, 07:24

Madlen. Wcale nie musisz czekać na pierwszą rujkę, by wysterylizować swoją koteczkę. Tu na forum był już poruszany temat wczesnej sterylizacji i jak mi się wydaje, jest więcej "za" niż "przeciw. "Za" jest przede wszystkim zabezpieczenie kotki przed nowotworami gruczołu mlekowego w przyszłości. Moja mainecoonka będzie sterylizowana w piątek 19 września, a ma 8 miesięcy i kilka dni. Rujki jeszcze nie miała.
Co do karmy, to na pewno nic się nie stanie, jeżeli koty "zamienią" się nią.Ja bym jednak w tym wieku podawała nie tylko karme dla sterylizowanych kotów, ale jeszcze mimo wszystko dla kociąt. Gorzej jest, co przerabiałam, gdy w domu jest kocię i leciwa, starsza dama. Kombinacjom, by dobrać się do kocięcego jedzenia ze strony tej ostatniej nie było końca.
Madlen_24

13 września 2008, 07:44

witam,

dziekuje bedzo za odpowiedz.

Na razie czekamy z jej sterylka zwlaszcza ze ma dopiero 5 misiecy sliczność moja mala. a decyzje o jej sterylizacji jak na razie pozostawiem pani doktor z Krakvetu.

Absolutnie nie planuje przestawiac ich calkowicie na karme dla sterylizowanch kotkow. na razie na jednej miseczce maja kittena RC na drogiej kittena Hillsa.

Kocurek zostal juz wykasrowany poniewaz w wielu 3 miesiecy juz mial w pelni wyksztalcone jajeczka, wiec pod koniec 4 miesiaca go wykastrowalismy z wiadomych wzgledów

Myslalam o tym bardziej ze wzgledu na 10 letnia kicie ktora zrobi wszystko zeby dobrac sie do ich miseczek.

pozdrawiam cieplutko
Natalia & 3szczęścia
ATA

13 września 2008, 09:15

Madlen, karmy dla sterylizowanych kotek i kocurków są tak podobne, że oboje mogą jeść to samo. Oczywiście jeszcze nie teraz -najwcześniej kiedy skończą 10 miesięcy - na razie to kocie dzieci, cały czas rosną i mają duże potrzeby pokarmowe, więc muszą dostawać karmę Kitten. Adult ma nieodpowiedni skład dla kociaków :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje