Dostałam od znajomej włascicielki Main coona tak ze 2 garscie karmy RC dla tej rasy. Dałam spróbowac kotce- wielbicielce wielkich chrupek. Rzuciła się na nia jak na zadna inna. Dotychczas jadła RC fit 32 bo miały własnie większe chrupki. Inne rodzaje z mniejszymi chrupami jadła jak musiala.
Kotka jest dorosła, spora bo wazy ponad 4 kg ale nie gruba. Czy ona może pogryzac tę karme? Wiem że ona ma skład pod wielkie koty, czy nie zaszkodza kotce "normalnej"?
Atta- licze na twoja odpowiedź.
Według mnie Twoja kicia może spokojnie jeść RC dla MCO, zwłaszcza jeśli preferuje duże chrupy. Musisz jednak pamiętać o tym, że karma dla MCO jest bardziej energetyczna niż Fit 32. Zawiera ona 31% białka i aż 20% tłuszczu, a Fit - 32% białka i tylko 15% tłuszczu. Dlatego wskazane byłoby dawkowanie karmy zgodnie z tabelką na opakowaniu, a jeśli kotka nieco się zaokrągli to nawet zredukowanie dziennej dawki. Chociaż obecność L-karnityny w karmie powinna zapobiegać nadmiernemu tyciu, poprawiając wykorzystanie tłuszczu jako źródła energii. Poza tym RC dla MCO zawiera nieco więcej witamin, kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (piękna sierść), glukozaminę i chondroitynę na stawy, ale to akurat jest dla kota jak najbardziej korzystne. Tak więc kicia może pogryzać tą karmę i pewnie będzie tym zachwycona
Witam,
pisze z takim pytaniem mam dwa 5-miesięczne kociaczki - parkę. kocurek jest juz po kastracji natomiast u kotki czekamy na 1 rujkę. jeśli chodzi o pytanie to czy mogę im podawać karmę dla kastrowanych/sterylizowanych młodych kotów (RC)?? chodzi mi o to czy zdrowie niekastrowanej koteńki nie ucierpi i czy nic się nie stanie jak kotem czasem będzie wcinał karmę dla kociczek sterylizowanych a kotka dla kastrowanych kocurków?? a nie sadze żeby mi się udało karmić je oddzielnie.
z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam cieplutko
Natalia + kocia trójca
pisze z takim pytaniem mam dwa 5-miesięczne kociaczki - parkę. kocurek jest juz po kastracji natomiast u kotki czekamy na 1 rujkę. jeśli chodzi o pytanie to czy mogę im podawać karmę dla kastrowanych/sterylizowanych młodych kotów (RC)?? chodzi mi o to czy zdrowie niekastrowanej koteńki nie ucierpi i czy nic się nie stanie jak kotem czasem będzie wcinał karmę dla kociczek sterylizowanych a kotka dla kastrowanych kocurków?? a nie sadze żeby mi się udało karmić je oddzielnie.
z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam cieplutko
Natalia + kocia trójca
-
- Kontakt:
Madlen. Wcale nie musisz czekać na pierwszą rujkę, by wysterylizować swoją koteczkę. Tu na forum był już poruszany temat wczesnej sterylizacji i jak mi się wydaje, jest więcej "za" niż "przeciw. "Za" jest przede wszystkim zabezpieczenie kotki przed nowotworami gruczołu mlekowego w przyszłości. Moja mainecoonka będzie sterylizowana w piątek 19 września, a ma 8 miesięcy i kilka dni. Rujki jeszcze nie miała.
Co do karmy, to na pewno nic się nie stanie, jeżeli koty "zamienią" się nią.Ja bym jednak w tym wieku podawała nie tylko karme dla sterylizowanych kotów, ale jeszcze mimo wszystko dla kociąt. Gorzej jest, co przerabiałam, gdy w domu jest kocię i leciwa, starsza dama. Kombinacjom, by dobrać się do kocięcego jedzenia ze strony tej ostatniej nie było końca.
Co do karmy, to na pewno nic się nie stanie, jeżeli koty "zamienią" się nią.Ja bym jednak w tym wieku podawała nie tylko karme dla sterylizowanych kotów, ale jeszcze mimo wszystko dla kociąt. Gorzej jest, co przerabiałam, gdy w domu jest kocię i leciwa, starsza dama. Kombinacjom, by dobrać się do kocięcego jedzenia ze strony tej ostatniej nie było końca.
witam,
dziekuje bedzo za odpowiedz.
Na razie czekamy z jej sterylka zwlaszcza ze ma dopiero 5 misiecy sliczność moja mala. a decyzje o jej sterylizacji jak na razie pozostawiem pani doktor z Krakvetu.
Absolutnie nie planuje przestawiac ich calkowicie na karme dla sterylizowanch kotkow. na razie na jednej miseczce maja kittena RC na drogiej kittena Hillsa.
Kocurek zostal juz wykasrowany poniewaz w wielu 3 miesiecy juz mial w pelni wyksztalcone jajeczka, wiec pod koniec 4 miesiaca go wykastrowalismy z wiadomych wzgledów
Myslalam o tym bardziej ze wzgledu na 10 letnia kicie ktora zrobi wszystko zeby dobrac sie do ich miseczek.
pozdrawiam cieplutko
Natalia & 3szczęścia
dziekuje bedzo za odpowiedz.
Na razie czekamy z jej sterylka zwlaszcza ze ma dopiero 5 misiecy sliczność moja mala. a decyzje o jej sterylizacji jak na razie pozostawiem pani doktor z Krakvetu.
Absolutnie nie planuje przestawiac ich calkowicie na karme dla sterylizowanch kotkow. na razie na jednej miseczce maja kittena RC na drogiej kittena Hillsa.
Kocurek zostal juz wykasrowany poniewaz w wielu 3 miesiecy juz mial w pelni wyksztalcone jajeczka, wiec pod koniec 4 miesiaca go wykastrowalismy z wiadomych wzgledów
Myslalam o tym bardziej ze wzgledu na 10 letnia kicie ktora zrobi wszystko zeby dobrac sie do ich miseczek.
pozdrawiam cieplutko
Natalia & 3szczęścia
Madlen, karmy dla sterylizowanych kotek i kocurków są tak podobne, że oboje mogą jeść to samo. Oczywiście jeszcze nie teraz -najwcześniej kiedy skończą 10 miesięcy - na razie to kocie dzieci, cały czas rosną i mają duże potrzeby pokarmowe, więc muszą dostawać karmę Kitten. Adult ma nieodpowiedni skład dla kociaków
-
- Informacje
-