Czy koniecznie musi być Junior??
- angelus222
Czy można małym kotkom ( moje mają już prawie 4 miesiące) można podawać mokre jedzenie dla dużych kotów czy musi być koniecznie to dla juniorów? może mieć to jakieś zły wpływ na rozwój kociaka? słyszałam że od 4 miesiąca można już podawać też to dla dużych. Bo wiem że suchej karmy nie można podawać dla dorosłych bo małe kotki mogą sobie dziąsła pokaleczyć.
Uważam, że minimum do 10 miesiąca życia (niektórzy twierdzą, że do roku) kociak powinien dostawać karmę typu kitten. Zwłaszcza teraz kiedy wymienia ząbki na stałe jest to istotne - malec ma wyjątkowo duże zapotrzebowanie na wapń. Karmy kitten mają zupełnie inne proporcje energii, białka, składników mineralnych i witaminowych niż adulty. I nie ma tu znaczenia czy to są karmy mokre czy suche - nie chodzi o konsystencje ale o skład. Stosowanie karm dla dorosłych kotów w tym wieku na pewno negatywnie odbije się na rozwoju kociaka - ja bym tego absolutnie nie robiła.
- kociaczek250
- Kontakt:
Zgadzam się. Kocięta potrzebują więcej niektórych składników, zwłaszcza białka niż koty dorosłe, a odpowiednie proporcje tych wartości zawiera tylko karma dla "kittenów". Mój kociak z mokrych je tylko Shebę dla dorosłych, a suche je dla kociaków, i jest zdrowy. Ale mimo to, radzę karmić kociaka odpowiednią dla niego karmą. Pozdrawiam
- angelus222
Właśnie tak myślałam że to o to chodzi. Że kocięta mają inne zapotrzebowanie niż dorosłe kociaki.
A to Shebę można podawać od czasu do czasu juniorom? bo ostatnio moje kicie jakoś tak słabo jadły to co im zawsze bardzo smakowało chodzi mi to o Animonde Carny kitten i dałam im Shebe i jadły aż im sie uszka trzesły:)
A to Shebę można podawać od czasu do czasu juniorom? bo ostatnio moje kicie jakoś tak słabo jadły to co im zawsze bardzo smakowało chodzi mi to o Animonde Carny kitten i dałam im Shebe i jadły aż im sie uszka trzesły:)
Ja kupuję karmę typu KITTEN, ale moja wetka powiedziała, że Pucuś może jeść mięso, tak samo jak Pysia. Więc już sama nie wiem o co tu chodzi
-
A niemowlakowi dasz mleko matki, ewentualnie coś odpowiednie dla jego wieku czy frytki z colą? Maluch ma zapotrzebowanie na pewne składniki, dlatego też są specjalne karmy, które dostarczają mu tego, jeżeli będziesz karmić go karmą dla dorosłych, może nie osiągnąć odpowiedniego wzrostu itd.
Oczywiście, ze może jeść mięso od czasu do czasu. Jeśli oprócz tego dostanie karmę Kitten z kompletem witamin i minerałów dla malucha to wszystko będzie w porządku.Iza-Erin pisze:Ja kupuję karmę typu KITTEN, ale moja wetka powiedziała, że Pucuś może jeść mięso, tak samo jak Pysia. Więc już sama nie wiem o co tu chodzi
No to gut
-
- Informacje
-