Czy sama sucha karma wystarczy??

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Iza-Erin
Kontakt:

28 lipca 2007, 21:00

ligia75 pisze:No właśnie, ja chyba nie jestem asertywna :) - ograniczanie jedzenia kotu w moim wydaniu wygląda tak, że kot dostaje to, co ma dostać do miseczek, a ja szybko uciekam z kuchni i już tam nie wchodzę :) Poza tym sama też nic nie mogę jeść w domu, bo najmniejszy ruch przeżuwający moich szczęk = 5 (naprawdę pięć...) kilo kota na kolanach połączone z intensywnym i uporczywym patrzeniem w oczy.
Tak więc 4 kg to pikuś, wierz mi :) Chociaż muszę przyznać, że do otyłości to mojej jeszcze brakuje - jest dość duża, ale ten brzuszek to naprawdę jest zbędny.
Z tym, że, z drugiej strony, ja naprawdę nie mam serca jej drastycznie odchudzać - jest sprawna, żywa, ruchliwa (czasami aż za bardzo), zdrowa, to uznałam, że będę tylko po prostu uważać, żeby już bardziej nie przytyła.
Hm... trochę nam się z tematu zjechało... :)
Ja tam do kuchni wchodzę, ale kiedy Pysia przychodzi i noski mi daje tak rezolutnie, że potrafi nawet mnie kinolkiem w gałkę oczną pacnąć z całej siły :roll: , to nie mam sumienia jej odmawiać :wink: Pucuś jest jeszcze malutki i tego nie rozumie, ale zważywszy na to jaki z niego łobuz, obawiam się, że za jakiś czas może nawet pobić siostrę w tym sępieniu :lol:

Natomiast co do odchudzania to po prostu daję kociakom mięsko kiedy proszą, ale w mniejszych ilościach i staram się zapewnić im sporo ruchu. Zresztą nie jest to trudne, bo one i tak szaleją, zwłaszcza nad ranem kiedy marzę o tym, żeby sobie jeszcze pospać :evil:
Awatar użytkownika
Robert A.

28 lipca 2007, 22:09

U mnie jest inaczej,bo mam 3 psy i 1 kota.Wszyscy są na tych samych warunkach,przy tylu zwierzakach nie mozna nikomu pofolgować,bo wejdą na głowę,a już próbowały nie raz)Daje kotu tylko suche tak był nauczony od maleństwa,i psy też na suchym.Oczywiście dodaje polowę zalecanej dawki witamin.Nie mogę pozwolic sobie na gotowanie,bo mam mało czasu a dużo zwierząt.Nie jestem zwolennikiem mieszania gotowanego z suchym,ale nic nie mam przeciwko gotowanemu jedzeniu.Mam kota który zachowuje sie jak pies nawet przy jedzeniu tzn,przychodzi jeśc tylko wtedy kiedy psy mają swoje pory karmienia,a tak nie ruszy w miedzyczasie.To jest niesamowite,ale te zwierzaki są mądre!
Iza-Erin
Kontakt:

29 lipca 2007, 13:14

Robert Alka pisze:To jest niesamowite,ale te zwierzaki są mądre!
Prawda? Czasami są o wiele mądrzejsze niż niektórzy przedstawiciele ludzkiej rasy :twisted:
Awatar użytkownika
angelus222

29 lipca 2007, 22:15

hehe :) moje kotka też sie zachowuje jak psiak :) nawet tak sie kładzie i leży jak piesek :lol: a ostatnio jak ktoś krzyknął na podwórku to zerwała sie do okna naprawde jak psiaczek :lol:

A co do tematu. To moje kociaki mają cały czas dostęp do suchej karmy :) a mokre jedzonko dostają o określonych porach :wink:
ATA

29 lipca 2007, 22:17

angelus222 pisze: A co do tematu. To moje kociaki mają cały czas dostęp do suchej karmy :) a mokre jedzonko dostają o określonych porach :wink:
I to jest całkiem niezły system :) . Zwłaszcza jeśli i mokre i suche jest jednakowo dobrej jakości i nie trzeba sie martwić, czy kot wystarczająco dużo zjadł, czy czegoś mu brakuje. Jeśli nie jest obżartuchem to sam sobie to reguluje pogryzając suche od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
angelus222

30 lipca 2007, 11:51

ATA pisze: I to jest całkiem niezły system :) . Zwłaszcza jeśli i mokre i suche jest jednakowo dobrej jakości i nie trzeba sie martwić, czy kot wystarczająco dużo zjadł, czy czegoś mu brakuje. Jeśli nie jest obżartuchem to sam sobie to reguluje pogryzając suche od czasu do czasu.
No moje kociaki nie są obżartuchami :wink: naszczęscie :) a obie karmy mają dobrej jakości :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje