dieta mojego kota

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

tess
Kontakt:

30 marca 2007, 10:15

zamiast zwyklego kurzego zoltka, lepiej podac zoltko z jaja przepiorczego, jest mniejsze ale za to bomba witaminowa, swietnie dziala na futerko i ogolna kondycje.

ja podaje moim kociastym: 2 domowym i 5 miesiecznej kotce Maine Coon raz w tygodniu surowe dobrze oddzielone od bialka, zajadaja sie tym o wiele bardziej niz zoltkiem kurzym, koszt tez nie jest az taki duzy, pakiet jak sie nie myle 16 jajeczek kosztuje ok 4 zl.
Awatar użytkownika
Kot Maciuś :)

30 marca 2007, 12:21

przepiórcze mówisz :) ok!
Z tymże ja mam jednego kotka a zatem jedno opakowanie teoretycznie by starczało na 16 tygodni... a tyle jajek trzymać nie można prawda? :(
ATA

30 marca 2007, 12:32

Ostatecznie z pozostałych możesz sobie zrobić jajecznicę :lol: - te jajka zawierają bardzo mało cholesterolu - samo zdrowie. A przy tym są naprawdę smaczne :D
tess
Kontakt:

30 marca 2007, 15:35

mozna trzymac dlugo, wazne ze w lodowce, z reszta jajka psuja sie przede wszystkim gdy jest bardzo wysoka temperatura np latem, a tak jesli beda w lodowce to nic im nie bedzie, ja skonczylam wlasnie opakowanie 16 jajeczkowe, dzisiaj dalam ostatnie 3 jajeczka i byly ok, a polowe czasu u nas w domu przelezaly w szafce bo w lodowce nie bylo miejsca

sproboj moje kociaste dalyby sie pociac za 1 przepiorcze zoltko :D
Awatar użytkownika
Borysek

30 marca 2007, 16:43

A gdyby dawać po 2 takie żółteczka raz w tygodniu??? :D
W końcu są takie mikroskopijne :D
Wielka tragedia by się chyba nie stała, no i jajka przez 8 tygodni w lodówce by wytrzymały... ;)
tess
Kontakt:

30 marca 2007, 19:22

ja podaje za rada hodowcow ktorzy maja doswiadczenie, w zoltku jaja przepiorczego jest tak wielka ilosc skladnikow odzywczych i witamin ze raczej podaje sie 1 zoltko, nadmiar witamin jest tak samo szkodliwy jak ich niedobor, ja osobiscie nie podawalaby dwóch w tygodniu, ale to jest tylko moja opinia, eksperymentowac kazdy moze wedlug wlasnego uznania. Tym bardziej nie robilabym tego jesli kociasty dostaje inne witaminki czy to w postaci pasty czy pastylek oraz dobrej jakosci karme sucha gdzie i tak jest duzo witamin i mineralow.
Awatar użytkownika
Kot Maciuś :)

31 marca 2007, 13:06

wiecie może to i lepsze... bo przynajmniej wodniste i może to wypije....
Kupiłam mu w krakvecie tableteczki specjalne na skórę i w ogóle... i nie chce ich jesć:(

Spróbuje tych jajeczek zatem :) i najwyżej zrobię sobie jajeczniczkę :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje