ile suchej karmy?
- Kot Maciuś :)
ja mam miarkę PPP i odmierzam w niej RC dla alergików ogólnie dobrze się sprawuje
dzwonilam do puriny z pytaniem o miarke i tez nie mieli, ale moze teraz maja i mi wysla?
zaraz do nich napisze
zaraz do nich napisze
Lepiej odmierzać miarką tej samej firmy, co karma No chyba, że rozbieżności są niewielkie, to nie ma problemu Nie wiem, bo miarki PPP nigdy nie miałem a te do RC są łatwo dostępne-prawie w każdym zoologicznymKot Maciuś :) pisze:ja mam miarkę PPP i odmierzam w niej RC dla alergików ogólnie dobrze się sprawuje
ale co to za różnica? 60 gramów to 60 gramów... Myslisz, że jakieś machlojki odchodzą?
Oj, jest duża różnica. Na przykład PPP ma chrupki bardziej puchate i objętościowe niż choćby zbite i bardziej twarde chrupki RC i bardziej tłuste i ciężkie chrupki Hill'sa. Dlatego 60 g PPP będzie zajmować w miarce dla innej karmy więcej miejsca i krecha dla tej wagi powinna być wyżej niż dla 60 g tej właściwej karmy. Dlatego powinno się używać konkretnej miarki do konkretnej firmy.
podpisuje sie dwoma ogonkami pod ATA i Boryskiem
a jesli sie nie ma miarki, najlepsza jest waga
a jesli sie nie ma miarki, najlepsza jest waga
o tym nie pomyślałam..
to ja mam miarkę PPP i obecnie daje hypoalergiczne RC. RC ma dużo mniejsze sucharki powinnam więc dawać więcej niż 60g purinowskiej miarki? (nie jestem dobra z matmy)
postaram się jak najszybciej zdobyć miarkę RC to będzie mniejszy problem
to ja mam miarkę PPP i obecnie daje hypoalergiczne RC. RC ma dużo mniejsze sucharki powinnam więc dawać więcej niż 60g purinowskiej miarki? (nie jestem dobra z matmy)
postaram się jak najszybciej zdobyć miarkę RC to będzie mniejszy problem
ja tez potrzebuje miarke PPP bo wagi nie mam
Według mnie akurat odwrotnie - czyli mniej. Najlepiej jednak jeśli nie masz wagi w domu iść z jakimś pojemniczkiem do pierwszego lepszego sklepu z wagą elektroniczną, poprosić o zważenie 60 g RC i zaznaczyć sobie tą ilość. Wiele osób tak robi . Z drugiej strony jeśli Twój Maciuś po tej ilości RC nie przybiera nadmiernie na wadze to może akurat tyle potrzebuje. Nie zawsze musimy ściśle trzymać się tabeli dawkowania, czasem można ją delikatnie modyfikować (w obie strony) w zależności od potrzeb i aktywności naszego futrzaka .Kot Maciuś :) pisze:o tym nie pomyślałam..
Mój Maciuś to w ogóle jest dziwny... czasem w nocy zje całą swoją 24h porcję :/
Ale on dużo biega i się bawi więc może jej potrzebuje
najbardziej mnie martwi to, że mało siusia... z miski nie pije... jak mu naleje do wanny trochę do wypija z dna ale robimy to z rodzinką może 3/4 razy dziennie
Ale on dużo biega i się bawi więc może jej potrzebuje
najbardziej mnie martwi to, że mało siusia... z miski nie pije... jak mu naleje do wanny trochę do wypija z dna ale robimy to z rodzinką może 3/4 razy dziennie
Twój Maciuś jest całkiem normalny Część kotów to łakomczuchy i potrafi zjeść na raz dzienną porcję karmy. A próbowałaś podzielić tę dobową dawkę na dwie i podawać mu 1/2 wieczorem i 1/2 rano, żeby nie był głodny w ciągu dnia skoro wszystko zjada w nocy? Te dawki na opakowaniach są orientacyjne...trzeba obserwować kota, czy mu wystarczają. Gdy okażą się zbyt małe lub zbyt duże, można je modyfikować (w dwie strony) o około 1/3 nawet. Trzeba tylko pamiętać, że łatwiej utuczyć kota, niż pózniej odchudzić (szczególnie jeśli jest żarłokiem)
A może Maciuś jak buszuje w nocy i je, to też wtedy pije i tego nie widzisz???
Może spróbuj wstawić do zlewu w kuchni jakiś płaski talerz i nalej do niego wody...na moją Polę to działa...chociaż ona jest specyficzna (chyba powinna urodzić się rybą) i jeśli o picie chodzi, to nie mam z nią problemu
Dobrze, gdyby Maciek więcej pił, szczególnie jeśli dostaje teraz przez tę alergię same suche jedzonko.
A może Maciuś jak buszuje w nocy i je, to też wtedy pije i tego nie widzisz???
Może spróbuj wstawić do zlewu w kuchni jakiś płaski talerz i nalej do niego wody...na moją Polę to działa...chociaż ona jest specyficzna (chyba powinna urodzić się rybą) i jeśli o picie chodzi, to nie mam z nią problemu
Dobrze, gdyby Maciek więcej pił, szczególnie jeśli dostaje teraz przez tę alergię same suche jedzonko.
nie jest dziwny, koty takie wlasnie sa i trzeba sie uczyc kazdego z osobna-zachowania, gestow, zwyczajow, kazde miaukniecie oznacza cos innego, kazde zamerdanie ogonem, kazdy ruch -wszystkiego trzeba sie nauczyc, zeby zrozumiec dobrze kota, a i tak codziennie wymysli cos nowego
moja Mamba ostatnio zamiauczala jak wielki kocur
moja Mamba ostatnio zamiauczala jak wielki kocur
Kotku Maciusiu a skąd masz miarke do PPP?moje koty ją nadal jedza a ja wciaz nie mam miarki.poradziłam sobie tak jak napisała Ata-zważyłam zaznaczyłam i wiem ile jest ile,ale wolałabym mieć miarke.a w zadnym zoologu nigdy nie mieli..
a Ty Diano masz jakieś namiary na producenta Puriny? mogłabym prosić na priva? bo moja koleżanka ma do nich 1000 pytan odnośnie karmy dla psów.. z góry dziekuje.
a Ty Diano masz jakieś namiary na producenta Puriny? mogłabym prosić na priva? bo moja koleżanka ma do nich 1000 pytan odnośnie karmy dla psów.. z góry dziekuje.
-
- Informacje
-