Jak przestawić kota na mokrą karmę?
-
U jednego z moich futrzaków (kotka trafiła do mnie w wieku ok. 3,5 lat jedząca wyłącznie suche) sprawdziła się metoda namaczania suchego w rosole (wywar z wołowiny i warzyw ale bez przypraw). Zauważyłam, że chetnie wsadzała nos do mojego talerza z rosołem i podpija jak nie widzę (jadam bez soli i nie lubie przypraw). Zaczęłam jej najpierw kropic suche rosołem (jadła) a potem namaczac w rosole (stopniowo dzień po dniu dodajać więcej rosołu az do uzyskania papki), na koniec do tej papki zaczęłam dodawać po trochu saszetki felix (ulubione mokre reszty - chociaz jako mokre to jedza głownie surowiznę). wW ciagu ok 2 tygodni stopniowo zmniejszałam udział paki rosołowej z suchego na rzecz mokrego no i sie kocina nauczyła
Witam! Kiedyś usłyszałam od Pani weterynarz, że mądry kot wybiera karmę suchą, a głupi mokrąrossvet1 pisze:Może ktoś ma doświadczenie jak przestawić typowo chrupkowego kota na mokrą karmę. Przetestowaliśmy większość mokrych karm i nic kotce nie pasuje. Mieszanie mokrej z chrupkami też nie pomogło - nie chciała nawet spróbować.
Od tej pory nie zmuszam swoich kotów do saszetek, bo i tak większość wyrzucałam. Choć dostawały Shebę, Felixa i Gourmeta, efekt był przeważnie taki sam: miseczki zamiecione łapami jak nie przymierzając kupka w kuwecie
Dieta bogata w mięso i podroby kurze, siekana wołowinka i parzona ryba, to jest to, co tygryski lubią najbardziej (i jest dla nich wskazane). Karmę suchą dla sterylizowanych, mającą w składzie taurynę i odkłaczacz wydzielam w ilości 1 garści dziennie. Jest cenniejsza nie tylko w składzie od mokrej karmy, ale także pielęgnuje zęby przez ścieranie kamienia.
Może więc nie warto walczyć z upodobaniami Twojej kotki?
-
Witam! I jak Ci rossvet1 idzie "walka" z kotką? W jakim wieku jest? Czy poza suchą karmą zjada jakieś jedzenie "domowe" typu mięso, wędliny?
Moje koty też jedzą tylko suchą (dobrą, bezzbożową) plus odrobinę surowego (wołowina). Na szczęście dość dużo piją.
[quote="Gimbo"]to ja polecam wypróbować jeszcze pasty z Miamor jako dosmaczacz.
titinka - pani "wet" nie ma pojęcia o czym mówi, nagadała Ci takich głupot że głowa mała.[/quote]
Moja kotka ubóstwia sosiki z Miamor właśnie, ale puszki już żadnej nie zje. Wyliże co najwyżej sos a mięcho zostawia. Próbowałam z różnymi pasztecikami, musami, mięsnymi kawałkami... Zero zainteresowania. Jak jest sok, to wyliże a jak nie to w ogóle olewa sprawę. Na szczęście surowe mięcho wcina od czasu do czasu.
titinka - pani "wet" nie ma pojęcia o czym mówi, nagadała Ci takich głupot że głowa mała.[/quote]
Moja kotka ubóstwia sosiki z Miamor właśnie, ale puszki już żadnej nie zje. Wyliże co najwyżej sos a mięcho zostawia. Próbowałam z różnymi pasztecikami, musami, mięsnymi kawałkami... Zero zainteresowania. Jak jest sok, to wyliże a jak nie to w ogóle olewa sprawę. Na szczęście surowe mięcho wcina od czasu do czasu.
Ja miałem podobny przypadek, najpierw mieszałem suchą karmę i surowe sterylizowane mięso drobiowe, a potem dawałem mięso z karmą, a potem samą mokrą karmę. U mnie zadziałało, bo kotka lubi surowiznę, ale to nie musi działać w każdym przypadku.
-
- Informacje
-