A ja proponuję przyjrzeć się wodzie. Jaką podajesz, z kranu czy może niegazowaną z butelki. Zastanów się, czy miseczka nie jest za mała. Niektóre kotki nie lubią gdy wąsami dotykają brzegów miseczki. Są na tym punkcie bardzo wrażliwe. Spróbuj zachęcić kotka w formie zabawy do picia prosto z kranu. Podstaw rękę i niech z niej spija. Może się uda. Dla kotka to fajna zabawa, a dla Ciebie ulga, że w końcu się czegoś napije.
Jeszcze jedno. Z czego jest miseczka? Jak z plastiku to wymień na porcelanową lub metalową. Plastik oddaje zapach. Może to kotka odstrasza.
jak zmusić kota do picia wody?
- blueberry88
już pije z mojego kubka ktory kiedys polozylam na szafce leje jej zimna wode z kranu (slyszalam ze takajest najlepsza dla kotow bo mineralna moze im szkodzic) w kocu chyba sie przekonala ze woda nie jest jej wrogiem. dziekuje serdecznie za podpowiedzi.
-
A jak znów będziesz miała problem to możesz dawać trochę mleka ale najlepiej takiego kociego kup. Są w rossmanie albo w innych marketach. Ale koty przyzwyczajają się do wody. Choć autentycznie najmniej smakuje z własnej miski a najlepiej z kubka od Pani lub z kranu. Moja Mili preferuje wodę z brodzika. A teraz w zimę to jak po nocy na oknach jest to tą z okien tez zlizuje. I szczy za pięciu. I nerki oczyszcza
-
Moje koty nic nie piły jak jadły puszki. Po zmianie na suche się to bardzo zmieniło.
-
MAcie moze jakies doswiadczenia z takimi miskami ? http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... nna/174528
moze tak zachecic kota do picia wody ?
moze tak zachecic kota do picia wody ?
Polecam tę fontannę. Moja kotka używa już ponad rok. Kotki lubią spijać spływającą wodę z kopułki, no i piją też z miseczki. Ważne, że filtruje wodę z kamienia (chroni nerki przed chorobami). Wysoka cena, ale warto zadbać o zdrowie kotka (kupiłam jakoś bardziej okazyjnie przez allegro).
No i jeszcze link do fontanny: http://www.swiatkarm.pl/p,catit-poidelk ... ,3249.html
-
Moje poczatkowo pily chetnie z fontanny. Potem jednak sie znudzilo i zaczely pic z miski
Ja też polecam fontannę. Kotka korzysta już ponad rok, nadal jest zachwycona Kiedyś nie chciała nawet patrzeć w stronę wodę, a teraz pije chętnie.
-
Hej,
ja mam w domu fontannę firmy Catit i muszę powiedzieć, że koty bardzo ją lubią. O wiele chętniej piją z fontanny niż z miski. Problem z fontanną jest taki, że wodę należy wymieniać minimum raz na tydzień poza tym najlepiej wlewać wodę z butelki inaczej tworzy się na ściankach i w różnych zakamarkach fontanny kamień.
Pozdrawiam
ja mam w domu fontannę firmy Catit i muszę powiedzieć, że koty bardzo ją lubią. O wiele chętniej piją z fontanny niż z miski. Problem z fontanną jest taki, że wodę należy wymieniać minimum raz na tydzień poza tym najlepiej wlewać wodę z butelki inaczej tworzy się na ściankach i w różnych zakamarkach fontanny kamień.
Pozdrawiam
-
- Informacje
-