Zastanawia mnie jaka z karm dostępnym na rynku jest Waszym zdaniem najlepsza? Hill`s, RC, Eagle Pack czy jeszcze jakaś inna?
Pozdrawiam.
Jaka najlepsza?
Trudno powiedzieć, która jest najlepsza. Bardzo dobre są Hill's, Biomill, Royal Canin, Iams, Mastery...Całkiem niezła jest Nutro Choice, Purina Pro Plan a nawet Acana. W wyborze trzeba się zdać na kota - co chętniej będzie jadł i jak mu dana karma będzie służyć. Na przykład niektóre koty mają matową sierść po RC a piękną po Acanie. To bardzo indywidualna sprawa .
Zgadzam się z ATĄ w 100 %
Nie ma jednej, uniwersalnej i najlepszej karmy.
Jednemu kociakowi będzie służył RC, a innemu Hill's lub jeszcze coś innego
To bardzo indywidualna sprawa i trzeba po prostu wypróbować, które najbardziej odpowiadają naszemu kociastemu
Te, które wymieniła ATA są godne uwagi i warto wśród nich znależć coś odpowiedniego dla naszego pupila
Nie ma jednej, uniwersalnej i najlepszej karmy.
Jednemu kociakowi będzie służył RC, a innemu Hill's lub jeszcze coś innego
To bardzo indywidualna sprawa i trzeba po prostu wypróbować, które najbardziej odpowiadają naszemu kociastemu
Te, które wymieniła ATA są godne uwagi i warto wśród nich znależć coś odpowiedniego dla naszego pupila
Dla jednego kota najlepsza będzie Acana, dla drugiego najlepszy będzie Hill's, a dla trzeciego Biomill. Tu nie ma reguły, recepty. Trzeba kombinować, sprawdzać na kocie (oczywiście wybieramy z karm, które mają odpowiednia jakość). Hill's, Biomill. Eagle Pack, Royal Canin, Nutro Choice, Acana, Orijen, Best Choice itd.- wybór jest spory.
Dzięki dziewczyny
Wiem, że to sprawa indywidualna, ale zastanawiało mnie czy jest jakaś najlepsza z najlepszych karma Ostatnio dużo dziwnych rzeczy o RC się naczytałam.
Kacper był na RC, ale teraz chcę goprzestawić na Acanę ( o ile zasmakuje) bo jesto wiele przystępniejsza cenowo No i ta zawartośc mięska mnie zachęciła.
Wiem, że to sprawa indywidualna, ale zastanawiało mnie czy jest jakaś najlepsza z najlepszych karma Ostatnio dużo dziwnych rzeczy o RC się naczytałam.
Kacper był na RC, ale teraz chcę goprzestawić na Acanę ( o ile zasmakuje) bo jesto wiele przystępniejsza cenowo No i ta zawartośc mięska mnie zachęciła.
- Kot Maciuś :)
a iams jest niewiele procentowo mięska czemu się tym tak zachwycacie to nie wiem
Do Iamasa i Eukanuby jestem uprzedzona. Raz u weta kupiłam i dla suczy i dla kocura.Niezauważyłam niczego na plus. Oprócz tego, że jadły średnio chętnie to jeszcze był łupież i luźne kupy. Na dodatek jest tyle dobrych karm, że nie zamierzam przekładać się do tego niehumanitarnego, wręcz brutalnego procederu testowania tych karm.Kot Maciuś :) pisze:a iams jest niewiele procentowo mięska czemu się tym tak zachwycacie to nie wiem
Ja też nie mam dobych doświadczeń z Iamsem - mój kot tej karmy nie chciał jeść. Wymieniłam ją dla spokoju sumienia bo teoretycznie uchodzi za karmę z górnej półki i sporo moich znajomych kociarzy ją chwali. Jednak tutaj w dyskusjach na temat jakości karm pojawia się stosunkowo rzadko więc chyba nie cieszy się dużym wzięciem. Inna sprawa, że i na temat RC, Biomilla czy Mastery pojawia się trochę negatywnych opinii więc sądzę, że to wszystko zależy od samych kotów, za którymi czasem naprawdę trudno jest nadążyć .
Mój kot jadł przez pewien okres Iams'a i wszystko było ok. Jednak właśnie przez to drastyczne testowanie tych karm na biednych zwierzętach już więcej jej nie będzie dostawał...podobnie z Eukanubą (chyba ta sama firma produkuje te karmy o ile się nie mylę..). Poza tym nie lubi Eukanuby no i ja też jakoś jestem uprzedzony do tych karm...
Na marginesie Purina Pro Plan ma 20 % mięsa (jeszcze mniej niż Iams) i też uchodzi za dobrą...RC też uznawany jest za b. dobrą karmę, a nie podaje na opakowaniu ile procent mięsa zawiera (kiedyś gdzieś czytałem, że około 40 %, ale mogę się mylić). Rzeczywiście dyskusyjna sprawa z tymi karmami...
Na marginesie Purina Pro Plan ma 20 % mięsa (jeszcze mniej niż Iams) i też uchodzi za dobrą...RC też uznawany jest za b. dobrą karmę, a nie podaje na opakowaniu ile procent mięsa zawiera (kiedyś gdzieś czytałem, że około 40 %, ale mogę się mylić). Rzeczywiście dyskusyjna sprawa z tymi karmami...
moje jedza obecnie PPP, wczesniej RC, a i jedna i druga karma bardzo dobrze im sluzy-z biomilla, iamsa czy mastery oraz kilku innych wymienionych karm mialam tylko probki, ktore tez bardzo smakowaly-zwlaszcza karmy z rybka i biomill dla wybrednych
natomiast nie smakowala acana oraz hill's, jak tez nie sluzyla dobrze na siersc i kupki, tak samo nie bardzo smakowaly (zwlaszcza mojej Mambie) puszki animondy czy leonardo-nie da sie wiec okreslic, ktore karmy sa dobre-moim zdaniem takie, ktore sluza zdrowiu i smakuja
natomiast nie smakowala acana oraz hill's, jak tez nie sluzyla dobrze na siersc i kupki, tak samo nie bardzo smakowaly (zwlaszcza mojej Mambie) puszki animondy czy leonardo-nie da sie wiec okreslic, ktore karmy sa dobre-moim zdaniem takie, ktore sluza zdrowiu i smakuja
moja kotka wczesniej miała RC teraz Purine Pro Plan, obie wcina az uszy sie trzesa, zostalm przy PP bo cenowo mnie nie wykańcza
Sami widzicie, ze nie można spisać na straty albo wynieśc na piedestały jakiejś karmy, patrząc jedynie na to, jak pasuje kotu. Kociaste są różne, każdemu pasuje coś innego i nie możemy mówić, że to, czego nie chce jeśc nasz jest od razu najgorsze na świecie.
A co do Iamsa: A jaką mamy pewność, że nie robią tego inni?
A co do Iamsa: A jaką mamy pewność, że nie robią tego inni?
Podłączę się tutaj, bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Czy ktoś karmił swoje kociaste karmą Proformance? Kiedys była dostępna w Krakvecie, ale teraz jej nie ma. Ciekawe czy z powodu że tak często sprzedawana, czy wręcz przeciwnie - nikt tego nie zamawiał.
Interesuje mnie jakie ma granulki i jakie było zainteresowanie kotów.
Pozdrawiam
Czy ktoś karmił swoje kociaste karmą Proformance? Kiedys była dostępna w Krakvecie, ale teraz jej nie ma. Ciekawe czy z powodu że tak często sprzedawana, czy wręcz przeciwnie - nikt tego nie zamawiał.
Interesuje mnie jakie ma granulki i jakie było zainteresowanie kotów.
Pozdrawiam
Pytałam się o tą karmę p.Marka, karma będzie do kupienie w Krakvecie jak tylko będzie dostępna u producenta. O psiej PROFormance dobre opinie słyszałam obecnie i na psią i na kocią czekam, bo chcę wypróbować
-
- Informacje
-