Kaprysy? - pomocy P. Jarku
powiedz mi czy ten kot to chodzący szkielet? CZy można na nim uczyć się anatomii? Niektóre koty mogą ważyć ok. 3,2-3,5 kg. Jak robiłaś badania przepisz tu wyniki. Tochę więcej danych.
Witam
Panie Jarku wygląda to tak:
- mocznik 7,81 mmol/L
- kreatynina 132,9 umol/L
- bilirubina całk 1,7 umol/L
- alat 73, a w drugim badaniu 76 U/L
- aspat 21 U/L
Z wymazu pobranego z uszu nie wyhodowano drobnoustrojów chorobotwórczych.
Ps
Panie Jarku nie wiem czy dobrze robię? Wczoraj o 6.00 rano nasypałam mu w michę 50g karmy i nikt go nie karmił ani wczoraj ani dzisiaj. Przez te prawie 2 dni nie zjadł z tego ani połowy, czyli z pewnością mniej niż 10g dziennie, pije też mniej i ciągle śpi. Czy dobrze robię? Czy ta głodówka nie spowoduje czegoś złego?
Wczoraj wieczorem zamówiłam też u Państwa wszelkie karmy, które powyżej radzili mi w tym poście dobrzy ludzie. Jeśli uzna Pan, że coś trzeba dorzucić do tego mojego zamówienia, to bardzo proszę to zrobić - może jakieś witaminy czy coś (na wszystko się zgadzam, co Pan dołoży).
Z góry dziękuję za pomoc - do veta raczej z nim już nie chcę jeździć, jeśli nie trzeba, bo żaden właściwie mu nic nie pomógł, rozkładają ręce, a biedak tylko stresuje się w gabinecie).
Pozdrawiam
Aga
Panie Jarku wygląda to tak:
- mocznik 7,81 mmol/L
- kreatynina 132,9 umol/L
- bilirubina całk 1,7 umol/L
- alat 73, a w drugim badaniu 76 U/L
- aspat 21 U/L
Z wymazu pobranego z uszu nie wyhodowano drobnoustrojów chorobotwórczych.
Ps
Panie Jarku nie wiem czy dobrze robię? Wczoraj o 6.00 rano nasypałam mu w michę 50g karmy i nikt go nie karmił ani wczoraj ani dzisiaj. Przez te prawie 2 dni nie zjadł z tego ani połowy, czyli z pewnością mniej niż 10g dziennie, pije też mniej i ciągle śpi. Czy dobrze robię? Czy ta głodówka nie spowoduje czegoś złego?
Wczoraj wieczorem zamówiłam też u Państwa wszelkie karmy, które powyżej radzili mi w tym poście dobrzy ludzie. Jeśli uzna Pan, że coś trzeba dorzucić do tego mojego zamówienia, to bardzo proszę to zrobić - może jakieś witaminy czy coś (na wszystko się zgadzam, co Pan dołoży).
Z góry dziękuję za pomoc - do veta raczej z nim już nie chcę jeździć, jeśli nie trzeba, bo żaden właściwie mu nic nie pomógł, rozkładają ręce, a biedak tylko stresuje się w gabinecie).
Pozdrawiam
Aga
Acha jeszcze cd opowiedzi do p. Jarka:
- trudno powiedzić że to chodzący szkielet, bo to egzotyk czyli kupa puszystej gęstej sierści, ale żebra można mu dokładnie wyczuć - policzyć. Dla porównania podam, że jego brat i siostra mają ok. 4,5 kg. (czyli on jest o 1 kg lżejszy).
Nie wiem czy to ważne - ma on 14 m-cy.
Aga
- trudno powiedzić że to chodzący szkielet, bo to egzotyk czyli kupa puszystej gęstej sierści, ale żebra można mu dokładnie wyczuć - policzyć. Dla porównania podam, że jego brat i siostra mają ok. 4,5 kg. (czyli on jest o 1 kg lżejszy).
Nie wiem czy to ważne - ma on 14 m-cy.
Aga
Jeszcze jedno - Panie Jarku, gdyby zechciał Pan coś dorzucić do mego zamówienie to do nr 14226
Aga
Aga
Matko kochana, to co ATA radzisz jeszcze raz badanie krwi? To pobieranie tych kilku kropli, które udało się mu wyssać to była walka siłowa dwóch vetów, moja i męża, a kot wył, tak się wyrywał, ale jak będzie trzeba ...
Aga
Aga
Agusiu, przepraszam , ale bardzo się przejęłam Twisterkiem, i głośno się zastanawiam co ja bym u swojego kota przebadała. Bo kiedy ja się źle czuję to od tych właśnie badań zaczynam. Wydawało mi się, że OB morfologia i rozmaz leukocytów to teraz standard, zwłaszcza, że oznacza się to wszystko dość łatwo. Ale absolutnie nie namawiam Cię do niepotrzebnego stresowania Twojego kotka, bo wiem jaka to jest trauma (pobieranie krwi) dla niektórych futrzaków. Już nic nie będę wymyślać, zwłaszcza że nie jestem lekarzem tylko z zainteresowaniem będę czytać dalsze posty dr Jarka w tym temacie
Ja też czekam za poradą dr Jarka.
Ps
ATA cieszę się, że jesteś duchowo ze mną - dziękuję. Wiem, że nasze futrzaki sa w podobnym wieku, tylko różnią się apetytem.
Ps
ATA cieszę się, że jesteś duchowo ze mną - dziękuję. Wiem, że nasze futrzaki sa w podobnym wieku, tylko różnią się apetytem.
Rzeczywiście są rówieśnikami . Tyle, że mój waży blisko 8 kg i nieźle się czasem zmacham kiedy mam ochote wziąć go na ręce. Kawał potężnego kocura On właściwie też nie jest specjalnym żarłokiem - nigdy nie zjada do końca naważonej dziennej dawki, choć ma stały dostęp do karmy. Tak, jakby sam sobie regulował ile potrzebuje. Strasznie różnie te futrzaste reagują
A może by tak wypróbować karmę Sanabelle? Często jest dla kotów bardzo smakowita (jeśli już wiedziałaś to przepraszam )
z kotkiem jest coś nie tak i trzeba znaleźć przyczynę. CZy lekarz też uznał, że jest za chudy? Rzeczywiście brakuje jeszcze przede wszystkim morfologii i przyjrzałbym się jego taczycy. Jeśli tak wielkim problemem jest pobranie krwi u niego może wykoać mu to lepiej w premedykacji. Na pewno mniej szkody mu zrobisz podająć mu lek uspokajający. Czy kupy robi normalne? Na razie nic bym nie dołanczał do Pani zamówienia, bo sam nie wiem co mu jest. Jeśli pozostałe wyniki wyszłyby prawidłowo, wtedy zalecam u kotów leki poprawiające trawienie i apetyt ( warunek zwierze jest w 100 % ) zdrowe.
Witam
Panie Jarku wyniki Twistera są następujące:
Mocznik 44,0 mg/dl
Kreatynina 1,1 mg/dl
AM 877 u/l
FT4 0,98 ng/dl (czułość analityczna: 0,4 ng/dl)
FT3 1,66 pg/ml (czułość analityczna: 0,3 pg/ml)
WBC WL 5,5 x 10^3/ul
RBC +9,56 x 10^6/ul
HGB 15,2 g/l
HCT +52,9 %
MCV -55,3 fl
MCH -15,9 pg
MCHC - 28,7 g/dl
PLT 228x 10^3/ul
LYMPH% WL 46,8 %
LYMPH# WL 2,6 x 10^3/ul
RDW-CV 15,1 %
Panie Doktorze bardzo proszę o opinię - diagnozę oraz wskazówki co mamy robić, za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Aga
Panie Jarku wyniki Twistera są następujące:
Mocznik 44,0 mg/dl
Kreatynina 1,1 mg/dl
AM 877 u/l
FT4 0,98 ng/dl (czułość analityczna: 0,4 ng/dl)
FT3 1,66 pg/ml (czułość analityczna: 0,3 pg/ml)
WBC WL 5,5 x 10^3/ul
RBC +9,56 x 10^6/ul
HGB 15,2 g/l
HCT +52,9 %
MCV -55,3 fl
MCH -15,9 pg
MCHC - 28,7 g/dl
PLT 228x 10^3/ul
LYMPH% WL 46,8 %
LYMPH# WL 2,6 x 10^3/ul
RDW-CV 15,1 %
Panie Doktorze bardzo proszę o opinię - diagnozę oraz wskazówki co mamy robić, za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Aga
Panie Jarku co robić z Twisterem, dziś waży już 3,3 kg (w oczach marnieje)? Na co te wyniki wskazują? Czy wszystko OK i dawać mu jakiś syrop stymulujący apetyt (jaki?) czy coś trzeba leczyć? Jaka jest przyczyna braku apetytu? Proszę o pomoc?
Pozdrawiam
Aga
Pozdrawiam
Aga
Strasznie mi przykro, że nie mam odpowiedzi od Pana Jarka i nie wim jak pomóc kici.
Aga
Aga
Agusiu, to może pokaż te wyniki lekarzowi. Ja co prawda z ludzkimi wynikami radzę sobie nieźle, ale kocie to dla mnie nowość. Porównując z normami znalezionymi w necie (laboratoria diagnostyczne) jest trochę mało leukocytów, jakkolwiek i taką normę widziałam. Leukocyty, abstrahując od innych chorób spadają czasem przy infekcjach wirusowych. Jest też troszkę podwyższony hematokryt tak jak np. przy odwodnieniu ogranizmu. Wyniki badania tarczycy są przy dolnej granicy normy - ale to też zależy do jakiego źródła informacji się odnosimy. To takie luźne obserwacje laika, lekarz może w tych wynikach zobaczyć zupełnie coś innego i powiązać je z konkretnymi schorzeniami. Dlatego ja bym nie czekała na Pana Jarka, tylko wybrała się do lekarza prowadzącego Twisterka.
-
- Informacje
-