Karma dla wysterylizowanej kotki/łączenie karm

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
szpilka

17 sierpnia 2006, 20:40

Witam :)
Mam pytanie odnośnie żywienia 3 letniej kotki po sterylizacji. Otóż, nie wiem jaką karmą ją tereaz karmić (zarówno suchą jak i mokrą). Może mógłby mi ktoś coiś doradzić? Tylko żeby to nie były karmy "z górnej półki", super drogie, bo poprostu nie stać mnie na te najdroższe.

I w związku z tym, jeszcze jedno pytanko. CZy mogę karmić kotkę np. 2-3 różnymi karmami? tzn. na zmianę, np co drugi tydzień inną. Bo moja kicia nie lubi monotoni i lubi jak się jej zmienia karmy. Dodam jeszcze że gotowa karma stanowi 1 posiłek dziennie, reszta to domowe (próbowałam karmić kicię tytlko gorotowym, ale nie podobało się jej to. Nie ma to jak mięsko surowe lub gotowane itp ;) )
kropka75

18 sierpnia 2006, 11:06

Po 1 jeśli bazą jest jedzenie domowe musisz pamiętać o witaminach, taurynie i innych składnikach, które w karmie suchej są wkomponowane, a w mięsie jest ich mało.

Po 2 kota oczywiście może jeść różne karmy, przy czym żołądek kota potrzebuje trochę czasu na przestawienie się, więc takie zmiany co tydzień czy dwa nie są dobrym pomysłem. Już lepiej albo karmy wymieszać (przystosuje się do mieszanki) albo zmianiać co dłuższy czas, a przed zamianą całkowitą dosypywać karmy nowej do starej przez parę dni.

Z karm tańszych, a niezłych można polecić Acanę. Następna półka cenowa to Purina Pro Plan. Potem jest już drożej. :)
Awatar użytkownika
szpilka

18 sierpnia 2006, 13:45

Kicia dostaje dodatkowo witaminy i taurynę. A karmy w takim razię nie będę tak zmieniać.
Dziękuję za odpowiedź :) popatrzę sobie zaraz na te karmy ;)
ATA

18 sierpnia 2006, 13:55

A ja ze swej strony bardzo polecam właśnie Purinę Pro Plan. Mój kot od zawsze je równocześnie dwie główne karmy, z których jedna się czasem zmienia (różne rodzaje RC, Hill's) natomiast PPP jest w diecie mojego kota zawsze. Teraz jest PPP After Care Salmon&Tuna, ale widziałam że jest coś nowego dla młodych i aktywnych kotów. Tą z rybą trzeba szczelnie zamykać bo ma dość intensywny zapach :twisted:. Nie jest szczególnie droga a jakościowo bardzo dobra i chętnie wyjadana przez koty. Jakby co, to też wypróbuj :D
DamaKier
Kontakt:

18 sierpnia 2006, 22:23

Tez sądzę, że takie zamiany co dwa dni to kiepski pomysł. Jak pisała Kropka najlepiej zrób mieszankę karm, bo w ten sposób kicia bedzie miała urozmaicenie i nie będzie gwałtownych zmian mogących wywołać biegunki.

Co do karm lepszych w rozsądnej cenie to oczywiście Acana, PPP (polecam osobiście, moje koty zjadły 7,5 kg i cały czas im smakowała, kupy ładne, sierśc błyszcząca, ogólnie zero problemów), Nutra Nuggets Platinum Edition, Eagle Pack, Bento Kronen.

ATKO, PPP Young & Active mogę polecić, kupiłam dla moich paskudników bo są aktywne i karma naprawdę dobra, koty jedzą chętnie, mieszam im z Biomillem selectivem i super żarło wg nich :D

Pozdrawiam

Ania i koty
ATA

30 sierpnia 2006, 20:24

DamaKier pisze: ATKO, PPP Young & Active mogę polecić, kupiłam dla moich paskudników bo są aktywne i karma naprawdę dobra, koty jedzą chętnie, mieszam im z Biomillem selectivem i super żarło wg nich :D
Nie miałam odwagi tego kupić bo mój futrzak mało się rusza, ale zdecydowałam się na PPP Adult Salmon & Rice. Wygląda i pachnie wspaniale, zupełnie jak Hill's , a Fiodor wcina aż uszy mu się trzęsą. Tak, że na razie będę to dawać razem z RC dla kastratów. Acana Light nie wypaliła - totalnie ją olał. Znowu koty w pracy będą miały prezent :lol:
DamaKier
Kontakt:

01 września 2006, 11:43

No to bardzo się cieszę, ze wybór z Puriną trafiony, choć kupiliście inną niż mamy my :D Faktycznie, jesli Fiodor nie jest szczególnie aktywny no to lepiej nie ryzykować, moim akurat nie grozi utycie.

Acana light dość zachwalana była, ale jak widać co kot to kot- charakterne i wybredne stworzenie :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje