Karma sensitive ??

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Vanesa

18 marca 2009, 14:23

Mój kociak bardzo często robi luźne kupki i chciałam przejść na karmę dla wrażliwców tylko nie mam pojęcia którą wybrać, robiliśmy badania i niby wszystko w porządku i weterynarz kazała zmienić karmę (oczywiście najlepiej RC) a co wy byście polecali? może ma ktoś taki przypadek jak ja ? będę wdzięczna za wszelkie propozycje
DamaKier
Kontakt:

20 marca 2009, 08:28

Nie jestem za bardzo przekonana, czy karma sensitive coś tutaj zdziała, bo w przypadków wielu producentów karma sensitive jest po prostu jedną z jakiegoś asortymentu i najczęściej składowo bardzo przypomina adult'a (albo jest wręcz identyczna).

Czy te kupki sa bardzo luźne, wręcz biegunkowe, czy po prostu luźniejsze? Kotek je tylko suchą karmę? Przy dobrym pokarmie suchym kupki powinny być w normie, nie trzeba kupowac wersji sensitive. Luźniejsze mogą być po karmach bezzbożowych lub tych o wysokiej zawartości mięsa.
Vanesa

20 marca 2009, 09:03

Kupki do tej pory były po prostu luźniejsze (miały kształt ale były na tyle luźne że zawsze coś zostawało na portkach mojego kociaka), je tylko suchą - aktualnie jeszcze Kittena Nutra Gold (niedługo będziemy przechodzić na Adulta), do tego wołowinkę. Bardzo rzadko dostaje jakąś saszetkę bo raz jest dobrze a innym razem luźna kupa.
Testowaliśmy już bosha, rc, acane (stara wersja) i przy wszystkich karmach to samo. Nowej Acany nie chciał tknąć więc oddałam.
Dziś niestety kupa już nawet nie była luźna tylko totalna papka :( ja już nie wiem co mam robić, chyba kupie węgiel albo smekte i będę mu dodawać do żarcia
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

20 marca 2009, 09:21

Myślę, że powinnaś skonsultować z lekarzem. Węgiel oczywiście nie zaszkodzi, pytanie tylko co będzie jak biegunka dalej się będzie utrzymywać. Natomiast ze smektą uważaj: ja mam dwa koty jednemu jak podam, to są potem ładnie kupki, natomiast drugi dostaje takiego zatwardzenia, że potem siedzę i muszę wywoływać kupę. Spróbuj może lakcit - jest dużo łagodniejszy, a lekarka mi powiedziała, że lepiej abym to stosowała.
DamaKier
Kontakt:

21 marca 2009, 10:21

Myślę, że karmisz w porządku, dobra sucha karma + mięso nie powinny powodowac luźnej kupy. Może faktycznie skonsultuj z weterynarzem podawanie jakiegoś lekarstwa albo suplementu
ODPOWIEDZ
  • Informacje