Kiedy przestac dawac kotom karme RC Babycat??
-
Witam.Mam pytanie,kiedy przestawać dawać kotom karmę BabyCat??Koty mają 4 miesiące.
Najwyższy czas, żeby zacząć dawać im karmę Kitten:) O ile dobrze pamiętam, właśnie w wieku 4 miesięcy powinny ją zacząć jeść.
Kittena powinny jeść do 1 roku życia Pamiętaj, że na początku dobrze jest karmy trochę ze sobą mieszać, żeby kociaste nie dostały biegunki Zmiana powinna zająć ok. tygodnia, stopniowo dosypuj dziennie do Baby Cat drugą karmę, aż w końcu, w miseczce zostanie tylko Kitten.
Oprócz Kittena, RC dla kociaków ma jeszcze jedną karmę:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-growt ... -1567.html
Ponoć wspomaga wymianę zębów Z autopsji nic o niej nie wiem, bo mój młody wcina Kitten, aż mu się uszy trzęsą.
Kittena powinny jeść do 1 roku życia Pamiętaj, że na początku dobrze jest karmy trochę ze sobą mieszać, żeby kociaste nie dostały biegunki Zmiana powinna zająć ok. tygodnia, stopniowo dosypuj dziennie do Baby Cat drugą karmę, aż w końcu, w miseczce zostanie tylko Kitten.
Oprócz Kittena, RC dla kociaków ma jeszcze jedną karmę:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-growt ... -1567.html
Ponoć wspomaga wymianę zębów Z autopsji nic o niej nie wiem, bo mój młody wcina Kitten, aż mu się uszy trzęsą.
-
- Kontakt:
Ta karma Growth Kitten jest super.Moja prawie 10-miesięczna koteczka ma stopniowo dosypywaną karmę dla młodych sterylizowanych kotek i od czasu do czasu karmę dla maine coonów (uwielbia ją). Takie łączenie zalecił mi hodowca. Widzę, że mała wybrzydza już na Kitten 34, ale wszak jest jeszcze kocięciem, rozwija się i potrzebuje składników, zawartych w karmie dla kociąt. Nie wiem, czy nie popełniam błędu, stosując u kastratki (od 19.09.) karmy Kitten (nie tylko RC) w ograniczonym zakresie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Twoja kotka to MCO, prawda? Słyszałam, że je dobrze jest równiutko rok przetrzymać na karmie Kitten, bo ma najwięcej składników potrzebnych do wzrostu, a jak wiadomo, miaukuny to duże kociaste Więc raczej nie popełniasz błęduKropka 2310 pisze:Ta karma Growth Kitten jest super.Moja prawie 10-miesięczna koteczka ma stopniowo dosypywaną karmę dla młodych sterylizowanych kotek i od czasu do czasu karmę dla maine coonów (uwielbia ją). Takie łączenie zalecił mi hodowca. Widzę, że mała wybrzydza już na Kitten 34, ale wszak jest jeszcze kocięciem, rozwija się i potrzebuje składników, zawartych w karmie dla kociąt. Nie wiem, czy nie popełniam błędu, stosując u kastratki (od 19.09.) karmy Kitten (nie tylko RC) w ograniczonym zakresie.
A odnośnie karmy dla kotów sterylizowanych... ponoć nie powinno się jej dawać, póki kot nie ma problemów z wagą. Tak słyszałam, ale może ktoś bardziej zorientowany zweryfikuję tę informację Byłabym wdzięczna, bo sama mojego MCO będę kastrowała za kilkanaście dni...
(Kropko, na jakiej karmie masz zamiar 'ustawić' swoje kociaste? Ja myślałam o RC MCO właśnie, z dodatkiem Orala raz na jakiś czas... Ale nie wiem, co z dbaniem u nerki u kastrata :/ Poruszyłam ten temat w innym wątku, bo czytając reklamówki karm profilaktycznych RC, aż mnie pot zimny oblał!)
-
- Kontakt:
Tak, maine coon (ta szylkretka na lewym zdjęciu). Jestem zwolenniczką urozmaiconego żywienia, a więc od 13-tu lat w diecie moich kotów pojawiają się różne karmy (również miękkie), wiodącą jest jednak RC - bogata oferta i w zasadzie brak jakichkolwiek problemów żołądkowych i nerkowych przy żywieniu nią futer (inne to Mastery, Iams, Profilum, Acana). Poprzedniczka MCO (tyle,że dachówka ) , również kastratka była przez całe życie szczuplutka (nie jadała karm light), natomiast ta, widoczna na prawym zdjęciu, jest baaardzo puszysta i żadne karmy dla kastratów itd. nie pomogły jej utrzymać normalnej wagi.Widać taka jej cecha osobnicza.
Nie spotkałam się z info na temat zastrzeżeń w kwestii podawania kastratom karmy do momentu problemów z wagą. Myślę Hikari, że dobrze byłoby poczytać mądrą literaturę i na spokojnie przeanalizować, a najlepiej obserwować koty i kierować się również ich upodobaniem (Temi za nic nie chce jeść Acany dla Kitten ). No, ale odbiegłyśmy od tematu, rzuconego przez Dot i Banzai
Nie spotkałam się z info na temat zastrzeżeń w kwestii podawania kastratom karmy do momentu problemów z wagą. Myślę Hikari, że dobrze byłoby poczytać mądrą literaturę i na spokojnie przeanalizować, a najlepiej obserwować koty i kierować się również ich upodobaniem (Temi za nic nie chce jeść Acany dla Kitten ). No, ale odbiegłyśmy od tematu, rzuconego przez Dot i Banzai
-
- Kontakt:
Jak skończy 4 miesiące
-
- Informacje
-