Panie doktorze prosze o odpowiedz na moje pytanie.Mam 4 miesięcznego kotka,który jada tylko karme tanią typu kitekat.Próbowałam przestawic go na
orginalne suche karmy, ale kotek nie ma na nie ochoty.Mam go dopiero od 2 miesięcy i nie wiem jak sobie z tym problemem poradzic.Dodam że podaje mu jeszcze surowe przemrozone mięsko.Kotek zaczął liniec,czy to może być wynikiem złego odżywiania.Jakie ewentualnie witaminiki mam mu podawac?
kitekat
Hmm KK i W maja składniki poprawiajace zapach i smak i dlatego kot je tak lubi. Trudno kota odzwyczaic od tych karm, ale mozna, bo sama to zrobilam.
kup chrupki kitten (dobrej jakosci) i najpier dodawaj po kilka dosłownie do mokrego KK (lub mieszaj z suchym jezeli taki podawalas). Z czasem dodawaj coraz wiecej chrupek, potem juz tylko chrupki skraplaj tym sosem z KK i jakos to pojdzie.
Surowego miesa nie mieszac z KK, bo to sie roznie w brzusiu trawi i oze dojsc do biegunki, ew. polej tyko miesko sosem. Mieso - kurczama mozesz dawac tez spokjnie gotowanego lub chocby tylko sparzonego wrzątkiem (nawet wskazane). Wołowinka surowa jak najbardziej.
Musisz byc w tym przechodzeniu na odpowiednie karmy konsekwentna. Nie je to zje potem (ale za dlugo mieso tez stac nie moze, wiec raczej dawaj male porcyjki, zeby jakby co to mniej wyrzucucic)
Sprobuj z konserwami Leonardko, Gimpet Shiny cat, miamore, animonda (von feinsten głownie).
miamore i animonda maja takie saszetki - podobne do saszetek KK lub W. Moze to pomoze przejsc na inne smaki niz tylko KK.
kup chrupki kitten (dobrej jakosci) i najpier dodawaj po kilka dosłownie do mokrego KK (lub mieszaj z suchym jezeli taki podawalas). Z czasem dodawaj coraz wiecej chrupek, potem juz tylko chrupki skraplaj tym sosem z KK i jakos to pojdzie.
Surowego miesa nie mieszac z KK, bo to sie roznie w brzusiu trawi i oze dojsc do biegunki, ew. polej tyko miesko sosem. Mieso - kurczama mozesz dawac tez spokjnie gotowanego lub chocby tylko sparzonego wrzątkiem (nawet wskazane). Wołowinka surowa jak najbardziej.
Musisz byc w tym przechodzeniu na odpowiednie karmy konsekwentna. Nie je to zje potem (ale za dlugo mieso tez stac nie moze, wiec raczej dawaj male porcyjki, zeby jakby co to mniej wyrzucucic)
Sprobuj z konserwami Leonardko, Gimpet Shiny cat, miamore, animonda (von feinsten głownie).
miamore i animonda maja takie saszetki - podobne do saszetek KK lub W. Moze to pomoze przejsc na inne smaki niz tylko KK.
jest spora szansa , że problemy z okrwywą włosą wiążą się z dietą tego kota. Aby mu pomóc musisz postać się odzwyczaić kota od karm odpadowych. Kup witaminy dla kota , które zawierają pełny komplet witamin i dodawaj mu do jedzenia . Po 2-3 tyg kłopoty z futrem powinny ustąpić.
Jak pisała carmella- stopniowo przestawiaj kotka na coś lepszego, nie zatruwaj go od młodości, je te tanie karmy tak chętnie bo jest w nich cała chemia, która ma zwiększyć atrakcyjnośc karmy. Na początku do KK dawaj troszkę chrupek lepszej karmy i stopniowo zwiększaj, możesz też robić jak pisała carmella- mieszać suche z mokrym i później tylko sosikiem polewać.
Polecam ci wypróbowac karme Sanabelle, jest bardzo smakowita dla wielu kotów, ma rozsądną cenę i dobry skład
Polecam ci wypróbowac karme Sanabelle, jest bardzo smakowita dla wielu kotów, ma rozsądną cenę i dobry skład
-
- Informacje
-