Mała znajda czym ją karmić?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kachna

21 kwietnia 2006, 23:34

Dostalam wlasnie ok. 1,5 miesiecznego kotka. To samiczka. Przestaszona, najwyrazniej ktos sie zle z nia obchodzil. Nic nie chce jesc ani pic. Ze strachu robi pod siebie. Co mam zrobic zeby zaczela spozywac posilki? Czym karmic tak malego kotka? Koniecznie musi byc to karma?
DamaKier
Kontakt:

22 kwietnia 2006, 22:59

Kotka jest jeszcze bobaskiem i karmą ją raczej nie nakarmisz. Pójdź do weta, zbadaj kicię i poproś o poradę- niech wszystko ci wyjaśni. Ona powiina jeszcze ssać mleko od mamy, nie dziwię się że jest przestraszona. W tym wieku trzeba jej kupić preparat melkozastępczy, spytaj u weta czy ma. Zapewnij jej ciepło, zrób legowikso, wyłóż miękkim kocykiem i wsadź pod niego termofor z ciepłą wodą, po każdym posiłku masuj brzuszek (weż czysta szmatkę, naomczą ją w ciepłej wodzie i wilgotną jeździj bo brzusiu, ok.5 minut) żeby nie było zaparć. Kotek w tym wieku właściwie tylko spi i je, zapewnij jej cieplusie legowicho w zacisznym miejscu, nie męcz jej zbytnio.

I tak konieczna jest wizyta u weta, i to natychmiastowa. To tylko namiastka wiedzy, podrzuciłam najpotrzebniejsze kwestie. Reszty dowiesz się u weta. Życzę zdrowia dla kotki, leć do weta póki jeszcze kiciuś żyje
ATA

22 kwietnia 2006, 23:37

Ja jeszcze dodam tylko tyle, że w tym wieku kociakowi można już podawać trochę stałego pokarmu - powiedzmy 2 posiłki-kaszka na mleku (najlepiej kocim od weta) i 2 inne - jakieś drobniutko posiekane mięsko (np. chuda wołowina dobrej jakości -źródło tauryny!), twarożek, dobrej jakości puszka dla kociąt. Mój kot co prawda był karmiony przez matkę, ale mniej więcej w wieku 4-5 tygodni miał już dostęp do mięsa i suchej karmy dla kociąt (RC). Podkradał też swojej mamie witaminy. A w wieku dwóch miesięcy już nie dostawał mleka tylko wodę do picia. Ale to nie jest norma-niektóre koty tolerują mleko nawet jako dorosłe. Powodzenia i koniecznie idź do weta :D
DamaKier
Kontakt:

23 kwietnia 2006, 11:50

Prawda, w tym wieku kotki mogłyby już podjadać suchą karmę, ale ja bałabym się podać ze względu na stan kotki- jest przerażona, chudziutka, bardzo osłabiona i zagubiona. Sika pod siebie, więc ma problemy z utrzymaniem moczu, może się boi a może to wiąże się z jakąś dolegliwością. Najlepiej pójdź do weta- on wszystko ci wyjaśni po zbadaniu kotki. Napisz jak się miewa kiciuś
ODPOWIEDZ
  • Informacje