mix suchej karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gabryel_

02 czerwca 2008, 09:53

Witam wszystkich ,zarazem goraco pozdrawiam! Ma takie pytanko dotyczace suchej karmy . Otóż planuje kupic 1 opakowanie pokarmu Royal Canin Pure Feline n01 oraz 1 opakowanie RC Hair & Skin 33 . Chciałbym je wymieszać razem i podawać kotkowi. Czy taki mix jest dopuszczalny? Dziekuje za odpowiedz ;]
Awatar użytkownika
Borysek

03 czerwca 2008, 21:21

Według mnie lepiej zdecydować się na jedną z tych karm i nią karmić kota (mix jest dopuszczalny, ale chyba większego sensu nie ma). Osobiście polecam tę pierwszą - RC Pure Feline z kaczką. Jest naprawdę super i w dodatku bardzo smakowita (dla mojej kociambry :lol: ). A futro - bombowo piękne :P :lol: :wink:
ATA

03 czerwca 2008, 21:38

Borysek jak zwykle ma rację - taki mix nie ma sensu. Linia RC Pure Feline dość się różni od pozostałych bytówek RC (jak karmy holistyczne od zwykłych) i dodawanie do tych karm czegokolwiek innego tylko obniży ich wartość. Spokojnie można dawać samą Pure Feline n01 - naprawdę jest bardzo dobrej jakości 8) .
Awatar użytkownika
Borysek

03 czerwca 2008, 21:53

ATA pisze: Linia RC Pure Feline dość się różni od pozostałych bytówek RC (jak karmy holistyczne od zwykłych)...

No właśnie - po RC Kitten Pola miała matowe futro, RC Exigent nawet nie tknęła. Ale linia Pure Feline mile mnie zaskoczyła. Myślę, że warto spróbować, może akurat przypasuje kotkowi :wink:
Gabryel_

04 czerwca 2008, 10:18

Bardzo dziekuje za odpowiedz! Mojemu RUS-kowi karma RC Pure Feline n01 zdecydowanie przypadła do gustu i bardzo ją lubi wręcz uwielbia !!! Pozdrawiam serdecznie wszystkich! :)
ATA

04 czerwca 2008, 17:25

Dziękujemy, również serdecznie pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :D Chętnie poznamy też Twojego Ruska (zwłaszcza Borysek - to jego marzenie). Wymiziaj go od nas tak od serca :wink:
Teresa Rucińska

11 czerwca 2008, 19:45

Ja też zgadzam się z borysem. Taki mix można zrobić, ale nie wiem po co czy nie można podać jednej? Najlepiej tak robić kiedy kot je jedną a drugiej nie. Pure feline na własnej kotce przetestowałam sama odrucz nr.2 bo dopiero kupiłam, ale teraz ma acanę.
Awatar użytkownika
ania1985

16 czerwca 2008, 08:43

a ja robie taki mix od zawsze, teraz klupuje u weta rc dla sterylizowanej mlodej kotki, z tym ze moja kicia nie przepada, dlatego tez dosypuje rc dla kotow perskich, tak odrobine, ale codziennie...wtedy momentalnie przybiega i wcina. pan dr mi mowil ze nie ma potrzeby, ale chyba nie robie krzywdy...
ATA

16 czerwca 2008, 11:15

Możesz odrobinę dodawać. Akurat te dwie wersje RC nie różnią się aż tak bardzo - ta dla persów ma nieco więcej odkłaczacza i składników dbających o dobry stan sierści. Ma też wielkość chrupek dostosowaną do specyficznych pyszczków persiastych. Poza tym są podobne 8)
Awatar użytkownika
ania1985

16 czerwca 2008, 11:52

:) no to fajnie:)
malutko dodaje, jak normalna karma 400gram mi idzie np w 2 tygodnie , to ta dla persow, jest w puszce 2 miesiace.
Hikari

15 sierpnia 2008, 08:24

To ja jeszcze do mixów wtrącę, tak przyszłościowo myśląc, jak już mój kotek dorośnie :D Ponieważ Tabrisa będę sterylizować, mam dylemat między karmą ROYAL CANIN Indoor Long Hair 35 lub ROYAL CANIN Intense Hairball 34, a ROYAL CANIN Sterilised 37 i ROYAL CANIN Maine Coon 31. Jeszcze nie konsultowałam się z wetem w tej sprawie, bo mam kilka miesięcy czasu do decyzji... ale mogę zapytać :D Co sądzicie o mieszaniu trzech karm razem? I która jest lepsza - Indoor Long Hair czy Intense Hairball? Czy w ogóle z tego zrezygnować i podawać na kłaczki jedynie pastę + przysmaki?
ATA

16 sierpnia 2008, 11:43

Ja bym tych karm nie mieszała (bo i jakim celu?), choć to jedna firma i skład mają zbliżony. Wszystkie nadają się dla kastrowanego kocurka, więc właściwie można je stosować wymiennie. Niezależnie o tego, czy kot je karmę bytową, czy dla kastratów i tak należy kontrolować jego mocz i wagę. Podejrzewam, że u Ciebie skończy się na karmie dla MCO, ze względu na wielkość chrupek. Z tego co twierdzą właściciele tych kotów MCO preferują duże chrupki, małych nie lubią. A co do pasty odkłaczającej to i tak trzeba będzie ją dawać, bo odkłaczacze w karmach z reguły nie są wystarczające. 8)
Hikari

17 sierpnia 2008, 00:18

Mówisz, że się nie różnią prawie składem? oO'' Ja o mieszaniu na zasadzie... ładnie brzmi :oops: Jestem zupełnym laikiem :)
ATA

17 sierpnia 2008, 09:43

Takie jednakowe to te karmy nie są, ale jeśli ktoś się uprze na ich mieszanie to żadna z nich nie obniży jakości innej. Mieszanie karm różnych firm, bardzo różniących się składem jest wykluczone, bo wtedy trudno mówić o jakimkolwiek zbilansowaniu - ta gorsza zawsze będzie ściągać jakość tej lepszej do swojego poziomu. Zresztą, ze względu na odmienne technologie stosowane przy ich wytwarzaniu mogą być różnie trawione i przyswajane. Dlatego ja mieszania nie polecam 8)
Hikari

17 sierpnia 2008, 15:21

Mnie nęci - po sterylizacji - ROYAL CANIN Sterilised 37 wymieszane z karmą RC MCO. Żeby utrzymać właściwe pH moczu. :)
Tylko... wie ktoś, jakiej wielkości są chrupki ROYAL CANIN Sterilised?
ODPOWIEDZ
  • Informacje