Witam
podaje mojemu kociakowi (5miesięcy) tlyko Bento Kronena Kitten, czy pozostać przy takim żywieniu czy podawać mu moze jeszcze mięso ??
Dziekuję
monożywienie
Są różne szkoły, ale generalnie uważa się, że jak "suche" to nie "mokre". Jeżeli sucha karma jest dobrej jakości to powinna kotu wystarczyć. Dokarmianie mięsem może utrudniać właściwe zbilansowanie dziennej racji i łatwo o nadwagę. W praktyce bywa różnie bo np. mój kot opanował do perfekcji umiejętność żebrania o jedzenie i nie zawsze mam serce mu odmówić. Niektórzy weterynarze są przeciwni karmieniu suchą karmą, traktując ją jedynie jako dyżurną, ale to już zupełnie inna sprawa.
OK, dziękiATA pisze:Są różne szkoły, ale generalnie uważa się, że jak "suche" to nie "mokre". Jeżeli sucha karma jest dobrej jakości to powinna kotu wystarczyć. Dokarmianie mięsem może utrudniać właściwe zbilansowanie dziennej racji i łatwo o nadwagę. W praktyce bywa różnie bo np. mój kot opanował do perfekcji umiejętność żebrania o jedzenie i nie zawsze mam serce mu odmówić. Niektórzy weterynarze są przeciwni karmieniu suchą karmą, traktując ją jedynie jako dyżurną, ale to już zupełnie inna sprawa.
ale czy urozaicać róznymi suchaymi karmami, czy razczej trzymać się jednej ?? dzieki za odpowiedź
a rak swoją drogą to te nasze koty na zdjęciach to nawet podobne są
Nic dziwnego, że mamy trochę podobne koty bo w żyłach mojego też płynie krew Maine Coona Co prawda nie ma już tak długiej sierści jak jego mama (ojciec był rudy, krótkowłosy), ale jest spory - ma 7,5 mies. i waży ponad 6 kg. A co do karm to można zmieniać co jakiś czas (z zachowaniem ok. 7 dni okresu przejściowego) bo kot się szybko nudzi, ale jeśli nie grymasi nie ma potrzeby. Ja sama stosuję na zmianę RC Kitten, Hill's i PPP Kitten. PS. kota masz SUPER-o takim zawsze marzyłam, ale dostałam w prezencie Fiodora i teraz nie zamieniłabym go na żadnego innego
Wszystko zależy od Ciebie i od kota. Jeśli on chce jeść tę jedną karmę, niech je. Jeśli chce jeść mięso, niech je.
Generalnie dobrze jak kot je mokre, sucha karma to średnio naturalne jedzenie dla drapieżnika.
Moje koty jedzą suche i mięso (zwykle drób, najczęściej indyk). Moja kotka jest na takiej diecie już prawie 1,5 roku i jest najbardziej zgrabnym kotem świata, waży 4kg i ma idealne proporcje.
Żeby kot miał nadwagę, to po 1 musi mieć do tego skłonności, a po 2 trzeba go przekarmić. Coś wiem o tym, bo rozpasłam kocurka, więc mam bardzo jasny obraz sytuacji.
Ps. Kotulec słodki.
Generalnie dobrze jak kot je mokre, sucha karma to średnio naturalne jedzenie dla drapieżnika.
Moje koty jedzą suche i mięso (zwykle drób, najczęściej indyk). Moja kotka jest na takiej diecie już prawie 1,5 roku i jest najbardziej zgrabnym kotem świata, waży 4kg i ma idealne proporcje.
Żeby kot miał nadwagę, to po 1 musi mieć do tego skłonności, a po 2 trzeba go przekarmić. Coś wiem o tym, bo rozpasłam kocurka, więc mam bardzo jasny obraz sytuacji.
Ps. Kotulec słodki.
Tylko z tymi zmianami oczywicho nie za często-żeby co tydzień nie jadł czegoś innego
-
- Informacje
-