Na ile czasu może starczyć ....g karmy???

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Śliwka
Kontakt:

23 listopada 2006, 18:05

Mam pytanie, na ile czasu może mi starczyć 400g karmy Royal Canin Babycat 34 i 400g Puriny Pro Plan kitten, karmy miały by znaleźć się w brzucholu 3miesięcznego kociaka??? Na ile czasu (dla kotka w tym wieku) starcza wam 1,5kg karm:
- Royal Canin Babycat 34
- Purina Pro Plan Kitten
- Hill's (dla kociąt)
- Leonardo (dla kociąt)
- PROformance Kitten
- Nutrience
- Iams Kitten (1kg)
- Bosch Sanabelle (dla kociąt 2kg)
- Brit
- Best Choice (2kg)
- Arion
- Acana
?

Jeśli karmicie swoje kocięta którąś z tych karm napiszcie na ile czasu starsza wam 400g, 1.5kg, 2kg.
-
ATA

23 listopada 2006, 19:35

Może ktoś odpowie Ci szczegółowo na to pytanie, wydaje mi się jednak że to będzie trudne. Każdy kociak jest inny, jeden je troszkę więcej niż podaje tabela, inny nieco mniej - wszystko zależy od płci, rasy, tempa wzrostu, kondycji, aktywności, a nawet od pogody. Karmy też bardzo się różnią, na przykład Royal Canin kociaki jedzą mniej niż PPP - widocznie RC ma wyższą koncentrację składników pokarmowych. Dlatego najłatwiej chyba podzielić wagę opakowania przez średnie pobranie paszy przez kociaka podane w tabelce na torebce.
I tak na przykład:
PPP Kitten 6 tyg.- 4 mies. 40 - 90 g
RC Babycat 3 - 4 mies. 60-65 g
Nutrience Junior Kitten 3 mies. 80 g
Zresztą według mnie kociak w tym wieku powinien dostawać karmę do woli więc tym bardziej trudno jest określić na jak długo jakieś opakowanie wystarczy Twojemu maleństwu :D
DamaKier
Kontakt:

23 listopada 2006, 22:14

Zgadzam się z ATĄ, to zależy od kotka i jego organizmu. Są takie koty, które zjadają miesięcznie 1kg karmy, inne zaś potrzebują 2kg na miesiąc. Moze zrobić to, o czym mówiła ATA- sprawdzić dawkowanie i ilość karmy podzielić przez dzienną dawkę. To jednak też nie będzie sposób bardzo dokładny, bo niejednokrotnie kocięta zjadają inne ilości, niż podają tabele.
Awatar użytkownika
Śliwka
Kontakt:

24 listopada 2006, 18:41

Właśnie tak pytam, bo mój kotek je tyle ile chce, tzn. gdy mu wspypię ileś g do miseczki to on trochę skubnie pójdzie potem znowu przyjdzie, a czasami zje wszystko od razu... Narazie wybieram karmę, którą będe karmić Tofika (to malenstwo, o którym pisała Ata;)) ostatnio kupiłam Mastery, RC i Arion, ale jeśli Tofik tak je to chyba zobaczę ile gram dziennie zjada (nasiłę jedzenia nie będe mu wpychać :roll: ) i wtedy będe mogła stwierdzić, która karma na dłużej mi starcza, bo chciałabym karmić go jakąś z wyższej półki czyli np. RC Babycat 34. To chyba taka "najfajniejsza" karma z tych co wymieniłam, jest duży wybór i nawet dla wybrednego kota można coś wybrać. Iams jest interesującą karmą, ale słyszałam, że sporo kotów jej nie lubi... Co możecie powiedzieć mi o tej karmie???
ATA

24 listopada 2006, 18:58

Iams to bardzo dobra karma, ale tak jak piszesz nie wszystkie koty ją lubią. Mój jej nawet porządnie nie spróbował ale to o niczym nie świadczy bo Biomilla też nie chciał. Tak, że musisz kupić najmniejszą torebkę, ewentualnie poprosić o próbki i sama zobaczysz. A karmienie do woli w tym wieku jest jeszcze dopuszczalne bo kociaki szybko rosną i są bardzo aktywne - małe prawdopodobieństwo, że za bardzo przytyją. Jak zauważysz, że Ci się kocię nadmiernie zaokrągla i zaczyna mieć fałdzik na brzuszku można zacząć naważać karmę i dawać nawet nieco mniej niż w tabeli. Ale jak ma kocie towarzystwo to nadwaga mu raczej nie grozi :wink:
DamaKier
Kontakt:

24 listopada 2006, 23:28

Jest dokładnie tak, jak piszesz- musisz sama obserwować i wyciągnąć wnioski, która karma jest dla Twojego kota najbardziej wydajna.

A co do Iamsa, to karma jakościowo bardzo dobra. Nie trzeba kierować się tym, że wiele kotów jej nie lubi, bo wiele nie znaczy wszystkie. Moje na przykład zjadły próbki bez mrugnięcia okiem i smakowało bardzo :D Tu jest identyczna sytuacja jak z miesięcznym spożyciem karmy dla kotka- musisz dac swojemu kociaczkowi do spróbowania, bo jak nie przetestujesz na nim to się w życiu nie dowiesz, czy mu podejdzie czy nie. Dużą zaletą Iamsa jest to, że ma mniejsze dawkowanie niż inne karmy i jest to dawkowanie dość realne, bo moje na przykład nigdy nie zjadły dziennie 70g karmy, choć producenci wielu karm zalecali dla ich wagi tyle a nawet więcej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje