problemy z moczem po rozpoczęciu nowej paczki RC Urinary

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

przemekacx

02 maja 2008, 07:50

Mam pytanie dot. karmy Royala Urinary, czy inni klienci nie narzekali ostatnio na jej jakość?
Kupiłem właśnie drugą paczkę 6kg i od razu rzuciła mi się w oczy różnica w jej kolorze w stosunku do starej paczki, którą jeszcze przez tydzien używałem. Stara była ciemna, miałem wrażenie, że to od tych buraków w składzie :)
Dokładnie po tygodniu używania nowej znowu zaczęły sie problemy z jednym z moich kastratów, jeszcze sika, ale znacznie częściej i znacznie mniej niż normalnie.
Zauważyłem także, że koty inaczej wypróżniają stolec. Częściej i więcej, dokładnie tak jak po podłej karmie.
Do tej pory dostawały rano RC Urinary, po południu Purinę One i wieczorem surowe mięso, najczęściej serca wołowe.
W tej chwili dostają RC Urinary, Purinę Special Care Urinary (P One do idealnych nie należy, dlatego zmieniłem na niby lepszą) i mięso jak poprzednio.
Obejrzałem dokładnie paczkę, nie wygląda specjalnie na jakąś podróbę, zresztą o to nikogo nie podejrzewam, ale słyszałem, że różnie bywa z jakością RC.
Pozdrawiam,
Przemek
przemekacx1

02 maja 2008, 07:57

proszę admina o przeniesienie do kotów, teraz dopiero zauważyłem, że są dwa działy, przepraszam za bałagan.
ATA

02 maja 2008, 11:17

Przemku, a z jakiego powodu Twoje koty dostają tą karmę i od jak dawna? Jeśli mają problemy z SUK powinny dostawać wyłącznie RC Urinary (i to tylko przez jakiś czas, a nie stale) i nic więcej. W każdym razie na pewno nie powinny jeść dodatkowo mięsa. Mieszanie karm też nie jest dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli karmy tak bardzo się różnią jak RC i Purina One. Koniecznie zbadaj mocz kociastemu, który zaczął częściej sikać - obawiam się, że zaczynają się problemy z pęcherzem. Po RC kot może sikać dużo objętościowo, ale niekoniecznie częściej. Trzeba to jak najszybciej sprawdzić i przekonać się czy nie ma stanu zapalnego i kryształków. A jeżeli są to jakie i od tego uzależnić dietę kota 8) .
ODPOWIEDZ
  • Informacje