PROSZĘ O POMOC- BARDZO CHORY KOTEK JANEK

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kasia

17 stycznia 2005, 00:20

Od jakiegoś 2 tygodni zauwazyłam ze moj 8 letni kotek zacząl coraz więcej pić i sikać I SCHUDŁ Z PONAD 10 KG DO OBECNIE 7,6 tak więc udalismy się do weterynarza Pan doktor zlecił mu badanie krwi i badania wyszły :
LEUKOCYTY 8,2
ERYTROCYTY 8,651
HEMOGLOBINA 16,7
HEMATOKRYT 56,01
MCV 64,72
MCH 19,32
MCHC 29,82
PLYTKI KRWI 260
RDW-CV 16
GLUKOZA 324
MOCZNIK 57
KREATYNINA 1,13
AIAT 720
ASPAT 488
po tych zlych badaniach zlecił USG które wyszlo nastpepująco : watroba powiększona z b.licznymi ogniskami martwiczymi i neurodynami śledziona z ogniskami .../nie moge odczytać / lub ogniskami ropnymi. Bipsji lekarze nie zalecali . Kotek dostał zastrzyk i doustnie na 6 dni HEPA-MERZ oraz lekarz zalecił natychmiastową dietę watrobową ale niestety żadna z przychodni takiej obecnie nie ma i mają dopiero ją sprowadzić podobno ma być to HEPATIC SAPORD / chyba dobrze napisałam nazwę / a na przez te pare dni daję mu INTENSINAL FORMULA- EUKANUBY i miałam dawać odpowiednie ilości tej karmy, ale niestety kotek nie za bardzo chce to jeść i nie zjada tej dawki która powinien, a jeszcze lekarz podał mi dietę własnej roboty dla kotków chorych na wątrobę - zrobiłam ją ale niestety kotek tylko podszedł powąchał i odszedł .Na poniedziałek mam umówioną wizytę u lekarza i mamy zacząć podawać insulinę. Bardzo proszę napiszcie czy to wszystko co można zrobić przy tej chorobie czy też jest coś jeszcze co można dla niego zrobić a mój lekarz nie wie jeszcze o tym oraz czy taka dieta jest odpowiednia czy też może jest coś innego co mu pomoże bo jeśli jest to napewno ruszę ziemię i niebo i zdobęde to. Czekam na odpowiedz za którą serdecznie Państwu dziękuję
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 stycznia 2005, 09:22

to zwierze ma tak złe parametry biochemiczne, że byłby odważnym ten kto bez badania tego zwierzęcia rozpisywał by się Pani na ten temat. Po wynikach mozna powiedziec, że zwierze jest w stanie ciężkim wymagałoby hospitalizacji i stałej dożylnej infuzji leków i płynów ( zależne od stanu zwierzęcia po jego zbadaniu), trzeba unormowac jak najszybciej parametry biochemiczne i nie dopuścic do pogarszania stanu ogólnego zwierzęcia. Niestety nie jast to przypadek na internet
ODPOWIEDZ
  • Informacje