Pytanie do Weterynarza i właścicieli Owczarków niemieckich

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

22 listopada 2008, 17:39

Witam, jutro nieco wcześniej niż planowaliśmy odbieramy niespełna 8 tygodniową, krótko włosą suczkę Owczarka niemieckiego. Liczę na porady dotyczącę żywienia ja mam większe doświadczenia z kotami niż z psami. Wyszukałem markowe karmy RC dla szczeniąt do 15 miesiąca właśnie rasy Owczarek Niemiecki lub Eukunaba dla szczeniąt dużych ras. Liczę na rady i sugestie nawet jeszcze nie wiem czym hodowca je karmi - oczywiscie nowe karmy będę wprowadzał stopniowo mieszając z dotychczasową. Oczekuje rad żywieniowych i innych od osób które mają doświadczenia z psami tej rasy. Interesuje mnie czy trzeba dodatkowo dawać im witaminy, wapno czy inne preparaty? Wiem z doświadczenia, że pierwsze miesiące życia zwierzęcia mają kluczowe znaczenia dla jego dalszego zdrowia i rozwoju.
Pozdrawiam
Marcin2000
OWCZARZ2

22 listopada 2008, 18:32

Wiele tematów było na forum. Radzę użyć wyszukiwarki, napewno znajdziesz tu wiele rad.

Nie ma jednej dobrej karmy, jest sporo karm polecanych, sporo nie polecanych. Wszystko też zależy od przedziału cenowego kwoty jaką jesteś w stanie wyłożyć. Gdybyś podał ją konkretnie możnaby coś konkretnie doradzac.
Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

22 listopada 2008, 20:16

rozważam trzy suche karmy i o nich chciałbym poznać opinie włąścicieli Owczarków niemieckich

1. Royal Canin German Shepard do 15 miesiąca - najdroższa
2. Ekunaba dla szczeniąt dużych ras - pośrednia
3. Acana - dla szczeniąt dużych ras najtańsza z powyższych

:?:
OWCZARZ2

22 listopada 2008, 20:36

Z tych trzech zdecydowałbym się na Acane, która ma najwartosciowszy skład.
Royal i Eukanuba czasy świetności mają już zdecydowanie za sobą.

W tej cenie to już można polecić Nutra Gold LB Puppy, Bento Kronen Growth Lamb & Rice, Chicken Soup dla szczeniąt i wiele innych...:)

Wszystko zależy co podejdzie Twojemu psiakowi, ja piszę tylko ogólnie o jakości.
Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

22 listopada 2008, 21:20

ciekaw jestem bardzo opinii dr. Orła którą z karm poleci i jaki preparat "na stawy" obawiamy sie troche dysplazji... Może żeczywiście Acana to wyjście łagodniejsze dla kieszeni.... zobaczymy proszę o dalsze opinie.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2008, 08:05

Z tych 3 karm Acana ,ma najlepszej jakości dodatki na stawy,i jest zdecydowanie najlepsza jakosciowo.Gdybyś to pytanie zadał 10 lat temu odpowiedż była by inna.
Co do dysplazji to istnieje zawsze ryzyko :( ,dobrze jest podawac Arthroflex przez cały okres wzrostu szczeniaka.
Nie ulegaj marketingowi Royala i Eukanuby (podział karm na rasy)to totalna bzdura :evil: i dodatkowe wyciąganie kasy od właścicieli psów.
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2008, 08:09 przez Robert A., łącznie zmieniany 1 raz.
goskaaa

23 listopada 2008, 08:08

Obecnie wchodzi na rynek nowa Acana, tzn poprawili poprostu starą... i tej starej już nie produkują, to co jest na rynku to zapasy sklepów i dystrybutorów. Ta nowa Acana, bije na głowę zarówno swoją poprzedniczkę, nie mówiąc już o Royalu i Eukanubie...

Marcin2000 znajdz sobie w tym dziale zamieszczanie choćby przeze mnie tematy- artykuły-strony odnośnie ogólnych zasad żywienia psów, przeczytaj co pies powinien jeść, czego unikać, i jak powinna być skonstruawana dobra karma. Potem spójrz na skład (choćby internetowy) Acany, RC, Eukanuby i Pedigree, sam zobaczysz do czego składy tych dwóch gigantów są podobne... Ja już nawet nie mówię o jakości, ale głownie o skłądach. Ja ci podpowiem = PIES TO NIE ŚWINIA ŻEBY GO KARMIĆ ODPADAMI Z KUKURYDZ, PSZENICY ITP

Co do preparatu na stawy, no on cię od dysplazji nie uchroni, bo dysplazja to choroba genetyczna, on ci może pomóc dobrze odchować psa nieobciążonego genetycznie. Zadba o prawidłowe nawilżenie i ruchomość stawów, czym unikniesz również jakże częstych u dużych ras problemów z miękką łapą, bólami stawowymi, przeciązeniami itd...
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2008, 08:13 przez goskaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2008, 08:12

Czy ja ciągle mam zgadzać się z wypowiedziami Goski-niestety tak ,bo jej rady są z całą pewnością profesjonalne :)
Pozdrawiam.
goskaaa

23 listopada 2008, 08:15

Robert A. pisze:Czy ja ciągle mam zgadzać się z wypowiedziami Goski-niestety tak ,bo jej rady są z całą pewnością profesjonalne :)
Pozdrawiam.
No ja poprostu piszę prawdę :)

A nie jestem zwolenniczką Acany ani Orijena, daleko mi do tego... jednak doceniam ich jakość, skład, i cenę, zwłaszcza tej pierwszej.

W nowych testach na dogfoodanalysis cała seria nowej Acany dostała 5 gwiazdek ;) poprzedniczka miała bodajże 3 :)
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2008, 08:23

To całkiem inna Acana naprawdę ciekawy skład oczywiście za wcześnie na euforię,ale...
goskaaa

23 listopada 2008, 08:39

Dobra Marcin znaj moją dobroć, nie chcę aby kolejny psiak żarł te świństwa więc przedstawię ci jak to wygląda
Skład RC German Shepard Dog Junior:
Ryż, suszone mięso drobiowe, izolowane białka roślinne L.I.P.*, tłuszcze zwierzęce, hydrolizowane białka zwierzęce, pulpa buraczana, włókno roślinne, sole mineralne, tran, proszek jajeczny, olej sojowy, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, L-lizyna, polifosforan sodu, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), DL-metionina, tauryna, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny).
co mi się nie podoba
ad 1. Ryż na 1 miejscu - w składzie karmy składniki są umieszane wg wagowego udziału w całości, także ryż nie jest najlepszym żródłem białka które dla psa jest najistotniejsze
ad.2 suszone mięso drobiowe- w karmie tej klasy nie ma prawa być taki opis - co za mięso drobiowe? indyk? kaczka? kurczak? przepiórka??
ad 3. izolowane białka roślinne- to samo jakie białka roślinne? soja? kukurydza? nic nie wiesz? a może pies jest na gluten uczulony?
ad 4. całości dobija tłuszcz zwierzęcy - ponownie niezidentyfikowane żródło. Powinno być konkretnie napisane jaki to tłuszcz z kury, wołu czy świni
Reszta składu jest w tak małej ilości że nie ma znaczenia, są tam żródła gluko i chono ale to masz w większości karm obecnie. Zawsze patrzysz na składniki do pierwszego źródła tłuszczu, to są głowne, a tu 2 z 3 to niezidentyfikowane węglowodany ..

Dla porównania RC JAMNIK JUNIOR
Ryż, suszone mięso drobiowe, kukurydza, izolowane białka roślinne L.I.P.*, tłuszcze zwierzęce, hydrolizowane białka zwierzęce, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, tran, fruktooligosacharydy, polifosforan sodu, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), L-lizyna, tauryna, proszek jajeczny, DL-metionina, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), L-karnityna, hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny).
cZY widzisz jakieś znaczące róznice w składzie? bo ja nie - no oprócz tej kukurdzy- więc ta wersja to juz wogole totalne dno. Więc gdzie idea podziału karmy dla ras? Tylko w marketingu i wielkości granulek - bzdura totalna

skład EUKANUBY PUPPY AND JUNIOR LARGE BREED
Mięso z kurcząt (>20%), kukurydza, pszenica, mączka rybna, jęczmień, sorgo, tłuszcz zwierzęcy, suszona pulpa buraczana, suszone całe jaja, mięso z kurcząt wstępnie trawione enzymamai, suszone drożdże piwne,sól, chlorek potasu, siemię lniane, fosforan dwuwapniowy, DL-metionina, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny, wyciąg z nagietka.

niby trochę lepiej. dlaczego niby? Na 1 miejscu mięso z kurcząt - mięso zawiera 80 % wody więc po odparowaniu które ma miejsce w procesie produkcji zostanie tu garsta, śmieszna ilość... a kolejne skladniki kukurydza, pszenica, mączka rybna na 4 miejscu więc też jak na lekarstwo, jęczmien i sorgo- czymkolwiek to jest... wg mnie PASZA NIE KARMA!
Dla porównania wklejam ci skład ACANY akurat lamb and rice, ale chodzi mi żebyś zobaczył jak powinien min. wyglądać skład dobrej karmy dla PSÓW!

dehydratyzowane mięso jagnięce, słodkie ziemniaki, surowe mięso jagnięce, groszek, świeże całe jaja, lucern,a olej slonecznikowy, świeży sandacz, dynia, świeże mięso szczupaka, jabłka, marchew, zielona rzepa, wodorosty morskie, jagody jałowca, żurawina, świdosliwa olcholistna, czarna porzeczka, dzięgiel litwor (korzeń), korzeń cykorii, czerwona koniczyna, liść czerwonej maliny, korzeń mniszka, liść mięty pieprzowej, kwiat nagietka, kwiat rumianku, rozmaryn,

Każdy skłądnik jest konkretnie opisany - olej że słonecznikowy, mięso że jagnięce itd itp nie będę już całości zaznaczała, myślę że sam już skumałeś o co chodzi ;)
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2008, 08:55

Nie ma to jak prosto z mostu,a ja się tu czaję i próbuje dyplomatycznie :)
Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

23 listopada 2008, 09:35

bardzo dziekuję za odpowiedzi i podpowiedzi ciekawe co jeszcze powie Doktor... w/s Acany
Pozdrawiam
M.
OWCZARZ2

23 listopada 2008, 11:59

Robert A. pisze:To całkiem inna Acana naprawdę ciekawy skład oczywiście za wcześnie na euforię,ale...
Tak, cenę też ma już inną:) (wyższą) np. taka Acana Pacific na stronie producenta 13,5 kg 194 zł...za tą kwotę to już można przebierać w karmach:)

Chociaż na allegro już dużo tańsza- zobaczymy, skład wygląda zachęcająco, ale papier wszystko przyjmie- czas pokaże- w każdym razie ja ostrożnie podchodzę do wszelkich takich nowości.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 listopada 2008, 14:27

Jestem tego samego zdania :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje