pytanie

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Klaudia

01 września 2006, 11:22

Co ile kot powinnien sie wypróżniac?? :?:
DamaKier
Kontakt:

01 września 2006, 11:57

No wiesz, nikt ci nie poda żadnej normy, bo jej po prostu nie ma. Zarówno u ludzi jak i u zwierząt jest to bardzo zróżnicowane. Trzeba brać pod uwagę ile kotek zjada, co zjada, ile pije no i jaka ma przemianę materii. Myślę, że raz dziennie na pewno- o ile nie więcej. Są też koty wypróżniające się po kilka razy dziennie, dwa lub nawet trzy. Oczywiście nie ma co panikować jeśli zdarzy się kotkowi, że wypróżni się co dwa dni, jednak jesli widzisz, ze ma problemy z wypróżnianiem, ma jakieś bolesności i robi to rzadko, to radzę do weta lecieć szybko
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

06 września 2006, 13:43

moje kotulki robily kupki codziennie, ale odkad dostaja tylko sucha karme, odwiedzaja kuwete co drugi dzien :)
ATA

07 września 2006, 23:00

U mojego kota to zależy wyłącznie od karmy. Kiedy dostawał samą RC chodził do kuwety raz na 1,5 - 2 dni i wypróżniał sie z niejakim trudem. Kupki były maleńkie i twarde. Przy RC pół na pół z PPP After Care albo Hill'sem Hairball załatwia się bez problemów raz dziennie o tej samej porze. Czasem dwa razy ale naprawdę rzadko. Myślę, że to przede wszystkim kwestia zawartosci włókna (substancji balastowych) w karmie i stopnia jej przyswajalności. Wiek kota też ma tu znaczenie. U starszych kotów praca jelit może byc nieco spowolniona i dlatego warto jest dobierać karmę odpowiednią do wieku. Przy dużej ilości mięsa, zwłaszcza wołowego też bywa różnie z wypróżnieniami. Tak, że o jakąś normę jest naprawdę trudno :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje