Witam wszystkich!
Mam pytanie apropo karmy RC prewencyjnej: podaje swojemu kocurowi dorosłemu, wykastrowanemu RC skin weight and stones. Gdzieś tu przeczytałam, że należy również podawać karmy bytowe. Mogłabym zatem podawać mieszankę dwóch RC? Jednej prewencyjnej tej co mam a drugiej jakiejś indoor ?
Proszę o pomoc
RC prewencyjna i bytowa
Te karmy naprawdę niewiele się różnią. Jeśli kot nie ma problemów z drogami moczowymi może jeść stale karmę dla kastratów. U mojego kota widocznie trochę za bardzo zakwaszała mocz bo pojawiły się moczany i kot niestety miał zapalenie pęcherza. Można też dawać tylko Indoor i od czasu do czasu badać mocz, czy wszystko jest ok. Wartość energetyczną obie karmy mają zbliżoną tak jak i potrzeby kastratów i kotów niewychodzących są podobne. Ja przez jakiś czas dawałam kotu pół na pół RC Weight and Stones i jakąś bytówkę, ale bardziej dlatego, że ta pierwsza karma kotu nie smakowała i musiałam go jakoś zachęcać. Tak, że można naprawdę dowolnie operować tymi dwoma karmami.
Kiedy byłam z Pysią w piątek na badaniu usg w związku z podwyższonym poziomem mocznika we krwi, wet zalecił własnie karmę Royala z serii In Door, ponieważ ma obniżoną zawartość białka. I zalecił zmniejszenie ilości drobiu w karmie, pewnie też ze względu na białko.
Dziękuje wam za odpowiedzi
Drobiu? dobrze, będę go mniej podawała zatem.
Czyli ATA rozumiem, że nie ma problemu w podawaniu RC s&w&s i indoora? A może to wszystko straa pieniędzy? Może powinnam podawać tylko prewencyjną?
Mój kocurek na razie nie ma problemów z moczem ale nie chce żeby miał dlatego podaje te prewencyjną. Dużo biega, mało pije to jego problem
Drobiu? dobrze, będę go mniej podawała zatem.
Czyli ATA rozumiem, że nie ma problemu w podawaniu RC s&w&s i indoora? A może to wszystko straa pieniędzy? Może powinnam podawać tylko prewencyjną?
Mój kocurek na razie nie ma problemów z moczem ale nie chce żeby miał dlatego podaje te prewencyjną. Dużo biega, mało pije to jego problem
Można prewencyjną, można indoora, ale podstawa przy suchych karmach - kot musi dużo pić Lekarze są zgodni, że większe znaczenie niż dieta ma ilość wypijanej wody i koncentracja składników mineralnych w moczu. Im ta ostatnia mniejsza, tym oczywiście lepiej. Koty na suchej karmie mają 4 razy częściej nawroty choroby niż koty jedzące "mokre". Bo nawet jeśli jako tako piją to i tak nigdy nie dostarczą do organizmu tyle wody co przeciętnie pijący kot na puszkach, czy domowym jedzeniu. I tu jest największy problem. Dlatego trzeba na wszystkie sposoby zachęcać kota do picia. Jest już u nas wątek na ten temat. Można też robić wywary mięsne czy rybne, zamrażać i takie kostki wrzucać kotu do miseczki z wodą. Niektóre bardzo chętnie to piją.
ATO, a możesz podać przepis na taki wywar? Będę bardzo "dźwięczna"
Szczerze mowiąc nie spotkałam się z konkretnym przepisem z jakimiś proporcjami. Trzeba po prostu ugotować rosołek mięsny - wołowy, drobiowy, mieszany, rybny oczywiście bez soli. Ilość mięsa dowolna - bardziej stężony można zawsze rozcieńczyć. Przecedzamy, żeby nie było szumowin, zdejmujemy starannie tłuszcz, studzimy i do woreczka na lód. Nie daję gwarancji, że kot to polubi - mój pił to tak co trzeci raz, czasem chętnie, czasem na siłę. Trudno to przewidzieć .
Mój je rówiheż mokre ale staram się jakoś. Dawałam mu wywary z ryb ale pogardzał ale może rzeczywiście spróbuje z takim rosołkiem
A czy Ato osobiście uważasz że to strata pieniędzy? weight + indoor?
A czy Ato osobiście uważasz że to strata pieniędzy? weight + indoor?
Dziękuję ATO, spróbuję przy najbliższej okazji
-
- Informacje
-