Witam
Mam pytanie a zarazem poważny problem,
Moja 8 miesięczna kotka jest po sterylizacji.
Do tej pory otrzymywała 80g na dobe mieszanki karm: RC Kitten, Profilum Kitten oraz Acane. Nie zawsze zjadała dobową dawkę, zwłaszcza jak podjała kocie smakołyki typu docasy, mięsko albo mleko. Była zawsze szczupła. Jadła o różnych porach dnia i nocy bez wydzielania jej karmy. W sumie mało waży ale okazało się że ma niezły tłuszczyk w brzuszku.
Po zabiegu ma zaleconą karmę RC Female Young dla młodych kotek. Zalecone ma 40g ale byłam pełna emocji przy ściąganiu szwów że nie zrozumiałam czy to dobowa dawka czy podzielona.
Kotka waży ok 2,5 kg i te 40g na dobe jej nie wystarcza. Jest ciągle głodna. Miauczy, prosi o jedzenie. Z obawy przed nadwagą ograniczyłam jej wszystkie smakołyki oraz mleko. Kicia jest nieszczęśliwa i błaga o jedzenie. Jak wsypię jej do miski te 40g to pochłania natychmiast 1/3 z tego. Co chwilę podchodzi do miski i podjada aż miska będzie pusta. Zaczęłam jej dzielić na mniejsze porcje w większych odstępach czasu ale to nie pomoga. pochłania wszystko i nadal się domaga.
Obejrzałam opakowanie karmy i zgłupiałam. Tam oprócz wagi oraz "rozmiarów" kota jest ilość gram/dzień oraz ilość miarek?
kotka z niedowagą
2kg dawkowanie: 40g/dz 4/8 miarek/dz
3kg dawkowanie: 60g/dz 5/8 miarek/dz
4kg dawkowanie: 80g/dz 7/8 miarek/dz
kotka z wagą prawidłową
2kg dawkowanie: 30g/dz 3/8 miarek/dz
3kg dawkowanie: 45g/dz 4/8 miarek/dz
4kg dawkowanie: 65g/dz 6/8 miarek/dz
Nie potrafię tego rozszyfrować. Czy te gramy na dzień to dobowa dawka czy jedna miarka? Czy te miarki to jakiś przelicznik czy tyle miarek? Totalnie zgłupiałam. Kotka dostaje 40g/dobe. Może daję jej za mało tej karmy?
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu, bo nie wiem jak zaspokoić głód mojej koteczki? Tak mi jej żal.
Pozdrawiam serdeczie
ROYAL CANIN Female Young S/O - jak karmić?
Zacznijmy od zmiany karmy
Zmieniłaś karmę, ja również bym ją zmieniła, ale poszła w inną stronę. Zmieniłabym karmę na bardziej wartościową, czyli Orijen lub Applaws. Są to karmy bezzbożowe z wysokim udziałem mięsa w składzie i, co za tym idzie, są o wiele bardziej wartościowe dla kotów, które są bezwzględnymi mięsożercami, czyli takimi, które czerpią energią wyłącznie z przetwarzania produktów zwierzęcych.
"Paradoksalnie" Twoja kotka szybciej utyje na "specjalnym" RC o niskiej zawartości tłuszczu, bowiem po pierwsze tłuszcz jest potrzebny kotom do właściwego funkcjonowania i absolutnie nie niesie za sobą ryzyka utycia, a po drugie w RC wysoką zawartość mają zboża, czyli węglowodany i to właśnie one powodują nadwagę, bo nie są przetwarzane na energię tylko na tłuszcz. Co więcej wysoka zawartość zbóż powoduje, że kot nie ma dostarczonej odpowiedniej ilości składników odżywczych, a tylko zapychaczy i w wyniku tego ciągle chodzi głodny. Wszystko się ze sobą łączy.
Pamiętaj też o tym, że kot będący wyłącznie na suchej karmie powinien bardzo dużo pić, jeżeli tego nie robi lada chwila zaczną się problemy z zapaleniem pęcherza i chorobami nerek.
W stosunku do powyższego radzę Ci zmienić karmę niż zastanawiać się jaką dawkę pokarmu musi dostawać kotka w ciągu dnia
Zmieniłaś karmę, ja również bym ją zmieniła, ale poszła w inną stronę. Zmieniłabym karmę na bardziej wartościową, czyli Orijen lub Applaws. Są to karmy bezzbożowe z wysokim udziałem mięsa w składzie i, co za tym idzie, są o wiele bardziej wartościowe dla kotów, które są bezwzględnymi mięsożercami, czyli takimi, które czerpią energią wyłącznie z przetwarzania produktów zwierzęcych.
"Paradoksalnie" Twoja kotka szybciej utyje na "specjalnym" RC o niskiej zawartości tłuszczu, bowiem po pierwsze tłuszcz jest potrzebny kotom do właściwego funkcjonowania i absolutnie nie niesie za sobą ryzyka utycia, a po drugie w RC wysoką zawartość mają zboża, czyli węglowodany i to właśnie one powodują nadwagę, bo nie są przetwarzane na energię tylko na tłuszcz. Co więcej wysoka zawartość zbóż powoduje, że kot nie ma dostarczonej odpowiedniej ilości składników odżywczych, a tylko zapychaczy i w wyniku tego ciągle chodzi głodny. Wszystko się ze sobą łączy.
Pamiętaj też o tym, że kot będący wyłącznie na suchej karmie powinien bardzo dużo pić, jeżeli tego nie robi lada chwila zaczną się problemy z zapaleniem pęcherza i chorobami nerek.
W stosunku do powyższego radzę Ci zmienić karmę niż zastanawiać się jaką dawkę pokarmu musi dostawać kotka w ciągu dnia
Witam ponownie
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Udało mi się rozszyfrować te dawki.
Widzę że z dnia na dzień kotka jest coraz bardziej głodna, wręcz żarłoczna. Niezależnie ile dostanie do miski, pochłania wszystko od razu i to mnie przeraża. Potrafi pożreć ok 20g karmy od razu. Dorwała się nawet do moich kanapek a nigdy tego nie robiła. Zaczyna się delikatnie zaokrąglać a karmy nie dostaje za dużo. Niestety nie potrafię jej odmówić jednej suszonej rybki z kurczakiem - dostaje ją codziennie. Teoretycznie są to niskotłuszczowe produkty.
Chętnie bym zrezygnowała z karmy dla sterylizowanych ale boję się że zaczną powstawać jej kamienie w nerkach. Wodę pije chętnie i w sporych ilościach (niestety tylko nieprzegotowaną kranówkę).
Chyba zacznę jej ponownie mieszać RC z Acaną bo do sterylizacji tak miała podawane. Za Acaną nie przedała i musiałam ją przemycać w RC, ale teraz to potrafi Acane pożreć ze smakiem i czeka na więcej. Je wszystko nawet to czego nie lubiła.
Nie mam pojęcia co zrobić by była syta a jednocześnie zdrowa.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam
PS
Mam prośbę, czy mogłabym otrzymać dokładny skład karmy Applaws - może być na PM. W internecie mało sklepów prowadzi sprzedaż tej karmy, a podawany przez nich skład wygląda nieco enigmatycznie w porównaniu z innymi karmami.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Udało mi się rozszyfrować te dawki.
Widzę że z dnia na dzień kotka jest coraz bardziej głodna, wręcz żarłoczna. Niezależnie ile dostanie do miski, pochłania wszystko od razu i to mnie przeraża. Potrafi pożreć ok 20g karmy od razu. Dorwała się nawet do moich kanapek a nigdy tego nie robiła. Zaczyna się delikatnie zaokrąglać a karmy nie dostaje za dużo. Niestety nie potrafię jej odmówić jednej suszonej rybki z kurczakiem - dostaje ją codziennie. Teoretycznie są to niskotłuszczowe produkty.
Chętnie bym zrezygnowała z karmy dla sterylizowanych ale boję się że zaczną powstawać jej kamienie w nerkach. Wodę pije chętnie i w sporych ilościach (niestety tylko nieprzegotowaną kranówkę).
Chyba zacznę jej ponownie mieszać RC z Acaną bo do sterylizacji tak miała podawane. Za Acaną nie przedała i musiałam ją przemycać w RC, ale teraz to potrafi Acane pożreć ze smakiem i czeka na więcej. Je wszystko nawet to czego nie lubiła.
Nie mam pojęcia co zrobić by była syta a jednocześnie zdrowa.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam
PS
Mam prośbę, czy mogłabym otrzymać dokładny skład karmy Applaws - może być na PM. W internecie mało sklepów prowadzi sprzedaż tej karmy, a podawany przez nich skład wygląda nieco enigmatycznie w porównaniu z innymi karmami.
- matysiulka5
- Kontakt:
kupuj whiskas !! :D:D:D:D:D . LoL
Napewno powinnaś słuchać weterynarza który opiekuje się Twoja pociechą , ale... tak okiem laika.
Dlaczego chcesz karmić zdrową kotkę karma weterynaryjna ? W dodatku "odchudzającą" podczas gdy koteczka jest drowa i ma dopiero 8 msc.
Co do dawkowania , kotka 10-msc po kastracji dostaje na oko ~70g, kocur tyle samo, też kastrat. Oba jedza RC kittena. Dodatkowo dostają trochę mokrego.
wyszukalem szybko w googlu, na pierwszy rzut oka podobna do orijen.
Dlaczego chcesz karmić zdrową kotkę karma weterynaryjna ? W dodatku "odchudzającą" podczas gdy koteczka jest drowa i ma dopiero 8 msc.
Co do dawkowania , kotka 10-msc po kastracji dostaje na oko ~70g, kocur tyle samo, też kastrat. Oba jedza RC kittena. Dodatkowo dostają trochę mokrego.
wyszukalem szybko w googlu, na pierwszy rzut oka podobna do orijen.
Kod: Zaznacz cały
Wszystkie cechy karmy dla kota Applaws w skrócie:
80% udziału białek
20% warzyw i naturalnych ekstraktów
<15% węglowodanów
Wysoki udział białka zwierzęcego
Wolna od zbóż
Bez środków konserwujących i barwników
Bogata w cenne kwasy tłuszczowe Omega 3 & 6 dla zdrowej skóry i lśniącej sierści
Wyciąg z żurawiny zapobiega powstawaniu bakterii, wspierając pracę układu moczowego oraz trawiennego
Wyciąg z jukki znany za przeciwzapalne właściwości, pomaga utrzymać neutralną wartość pH
Zbalansowany stosunek wapnia do fosforu
Receptura opracowana przez lekarzy weterynarii
Hypoalergiczna
Formuła zapobiegająca tworzeniu się kul włososwych
Opakowanie do ponownego zamknięcia
Skład:
suszone mięso z kurczaka, suszony ziemniak, świeże mięso z kurczaka, olej drobiowy, sos z drobiu, papka buraczana, suszone całe jaja, suszone drożdże piwne, olej z łososia, wyciąg z żyrawiny oraz jukki, wyciąg z cytryny, wyciąg z olejku rozmarynowego
Składniki dodakowe na kg:
wapń 2%, fosfor 1,6%, witamina A 12.000 iu/kg, witamina D3 1.200 iu/kg, witamina E (A-tokoferol) 600mg/kg, miedź (sulfat miedzi) 12mg/kg;
zawiera ekstrakty bogate w tokoferol naturalnego pochodzenia.
<15% węglowodanów
Bez konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku.
Witam
Karmę RC zalecił wet, ponieważ kotka piła mało wody. Była szczuplutka i mało ważyła, ale w brzuchu miała sporo tkanki tłuszczowej (za dużo jak na takie małe puchate kociątko w porównaniu do jej wagi), dlatego też między innymi zalecił tą karmę, ew jakąś inną dla sterylizowanych kotek. Pozwolił na mieszanie Acany do RC bo kotka do tej pory ją miała w diecie. Kicia jest mieszańcem dachowca z czymś puchatym długowłosym, więc prawdopodobnie dlatego mało ważyła pomimo wysokiego wzrostu. Teraz po zabiegu to się zmieniło i to bardzo szybko. Obecnie kotka waży 3,5kg i się nieźle zaokrągliła a niewiele urosła. Pomimo tej karmy przybrała ok. 1,5kg w ciągu dwóch tygodni, ale prawdopodobnie dlatego że dawałam jej ok. 60g tej karmy a miała dostawać 40. Za tydzień będę u weta i zobaczymy co on powie. Kleo się spasła…
Karmę RC zalecił wet, ponieważ kotka piła mało wody. Była szczuplutka i mało ważyła, ale w brzuchu miała sporo tkanki tłuszczowej (za dużo jak na takie małe puchate kociątko w porównaniu do jej wagi), dlatego też między innymi zalecił tą karmę, ew jakąś inną dla sterylizowanych kotek. Pozwolił na mieszanie Acany do RC bo kotka do tej pory ją miała w diecie. Kicia jest mieszańcem dachowca z czymś puchatym długowłosym, więc prawdopodobnie dlatego mało ważyła pomimo wysokiego wzrostu. Teraz po zabiegu to się zmieniło i to bardzo szybko. Obecnie kotka waży 3,5kg i się nieźle zaokrągliła a niewiele urosła. Pomimo tej karmy przybrała ok. 1,5kg w ciągu dwóch tygodni, ale prawdopodobnie dlatego że dawałam jej ok. 60g tej karmy a miała dostawać 40. Za tydzień będę u weta i zobaczymy co on powie. Kleo się spasła…
-
- Informacje
-