rozne partie , rozny smak?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

carmella
Kontakt:

04 grudnia 2005, 18:46

Kupowalam od jakiegos czasu Hill's Oral Care, ale w malych paczuszkach. na poczatek na probe, potem np po dwie paczuszki 250 gramow jako dodatek do innych chrupek. Lilo wyjadal w pierwszej kolejnosci tego Hillsa, Poli chyba tez w miare smakowal, więc postanowiłam kupić dużą pake. Kupiłam dwa kilo. Nasypałam do miseczki, do tego RC beauty and fit oraz Sanabelle elegance. Widze, ze wyjadane sa chrupki poza tym Hillsem. Prym w wybieraniu wiedzie Pola, w jej miseczce zostaly prawie same Orale.
Czy rzeczywiście może być taka różnica w partii ?

Okres przydatnosci do spożycia 09.2006
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 grudnia 2005, 23:37

myślę, że nie tkwi problem w opakowaniacxh, bo towar rozsypywany jest maszynowo tylko kwesia wielkości worka ale to ten sam towar. Problem może twkić w tym że zwierzętom ten smak przestaje odpowiadać.
carmella
Kontakt:

05 grudnia 2005, 07:34

przestaje odpowiadac z dnia na dzien ?
najpiew zajadaja sie jak głupi, a z nowego worka nagle przestaje odpowiadac i nie zjadaja wcale?? dziwne??

mi nie chodzi o to, ze z duzego worka smakuje inaczej niz z malego. Tylko o to,ze partie z roznych dni moga miec inny smak. Znajoma z innego forum tez mi napisala, ze jej koty odwrocily sie od Hillsa z tej partii, tzn z data wazn. na 9.2006 , ona akurat ma male opakowanie. Jej koty tez wczesniej uwielbiały OC Hill's.

Moje pytanie jest tylko takie, czy rozne partie tego samego produktu moga sie az tak roznic zeby koty zupelnie sie odwrocily od jedzenia?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 grudnia 2005, 08:25

nie potrafię ci odpowiedzieć hills nic nie mówił o zmianie receptury
DamaKier
Kontakt:

05 grudnia 2005, 16:01

Kurde, zaczynam się bać, bo sama chciałam zacząć kupować kotom Hills'a...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 grudnia 2005, 00:04

no bez przesady nie wpadajcie w jakiś fanatyczny strach. Zdarza się to u niektórych zwierząt i przy niektórych dostawach także innych producentów, ale miejmy nadzieje , że od następnej partii wróci wszystko do starego porządku.
carmella
Kontakt:

08 grudnia 2005, 21:06

DamaKier pisze:Kurde, zaczynam się bać, bo sama chciałam zacząć kupować kotom Hills'a...
wydaje mi sie, ze nie ma sie co bac. Hill's to dobra firma. Na probe, na poczatek warto kupic male opakowanie, bo koty tez maja swoje smaki i nie wszystko im smakuje.

U mnie zaczely jako tako jesc te chrupki, choc jak mialam te male opakowana to jakos sie rzucaly - teraz jak mam zapas to juz nie - no coz koty.

Ja jednak ostapie od RC juz definitywnie. Od krecenia nosami nad karma sie zaczelo, a potem u BRI skonczylo sie na niejedzeniu i twardym brzuszku. Poniewaz juz wczesniej slyszalam o tym, ze koty "przytkalo" po promocyjnym RC i ja po paru dniach zaskoczylam. We wtorek koty dostaly parafine, od wczoraj siemie (po 5 cm kazdy). Zrobily kupy, RC zniknal z misek i koty i jedza, i zalatwiaja sie normalne.
Zastanawiam sie tylko czy zaryzykowac i podac im jeszcze raz rc i zobaczyc czy te klopoty z kupami i twarde brzuszki byly po nim, czy po czyms innym, czy odpuscic.
DamaKier
Kontakt:

12 grudnia 2005, 19:04

Ja podawałam Royal Canin Outdoor 30 i problemów ze zdrowiem nie było. Teraz kupiłam IAMS małą paczuszkę, bo Royala tak średnio jadły, ale IAMSA też nie za bardzo wcinają. Chcę zmienić na Hills'a, słyszałam że jest dobry. No a w Krakvecie ma też dobre ceny :)
Fiodor

28 grudnia 2005, 19:21

Ja już nawet nie usiłuję zrozumieć mojego kota. Je generalnie 3 karmy: Hill's, RC i Purinę Pro Plan- zawsze w kombinacji dwóch z nich (nie wymieszane a obok siebie). I tylko Purinę je z niezmiennym apetytem. Co jakiś czas zaczyna ją bardzo dokładnie wyjadać zostawiając drugą karmę. Wtedy wiem, że należy aktualną kombinację zmienić. Później jest tydzień, półtora spokoju i znowu wyjada tylko Purinę. Wtedy wraca do kombinacji poprzednia karma i znowu mu bardzo smakuje. I tak w kółko. Dzięki temu nic się nie marnuje i kot jest zadowolony. A karmy Hill's z datą ważności 7, 8, 9. 2006 jadł jednakowo chętnie tyle, że były to zawsze małe opakowania. Oprócz tego od czasu do czasu trochę Hairballa i Dentabits Whiskas - pudełeczka z uszkami (naprawdę dobre) i wszystko jest ok. Wypróżnienia jak w zegarku! :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje