Suche karmy są do niczego? Dieta 100% puszkowa ?Pomocy Pilne
Mój kot właściwie całe życie jest na suchej karmie, karmy mokre dostaje tylko od czasu do czasu, żyje 10 lat i zdrowie w normie. Applaws to dobra karma, podawałem kotu jakiś czas temu, ale zrezygnowałem, bo ma bardzo małe granulki i kot zamiast gryźć ją łykał i szybko schodziła...potem przez te łykanie były wymioty, a w nich całe granulki. Teraz karmię Taste of the wild i ja jestem zadowolony i mój kot też. Pod względem wielkości granulek najlepsza była karma Leonardo, kot był zmuszony dokładnie pogryźć, bo łykać się nie dało, ale pod względem składu TOTW jest nieporównywalnie lepsza, więc zostajemy przy niej.
Moim zdaniem te granulki są dobre dla kotów małych rozmiarów. Mój do wielkoludów nie należy, waży raptem 4 kg, więc też nie rozumiem producentów Kup małą paczkę na próbę, może Twój kot będzie skrupulatnie ją rozgryzał. Mój ogólnie lubi jeść, a karma bardzo mu smakowała, choć bywa wybredny.
a co myślicie o tych karmach:
porta 21, perfect fit, oraz animonda vom Feinsten sucha. mam dostę do tylko tych trzech no i cena ma dla mnie znaczenie. a i czy 10/15kg worek to nie za dużo dla jednego kota? karma nie straci na wartości jeżeli będzie pół roku otwarta?
porta 21, perfect fit, oraz animonda vom Feinsten sucha. mam dostę do tylko tych trzech no i cena ma dla mnie znaczenie. a i czy 10/15kg worek to nie za dużo dla jednego kota? karma nie straci na wartości jeżeli będzie pół roku otwarta?
No i obawiam się, ze 15kg, to może być zbyt wiele. Sama zastanawiam się nad workiem 7,5kg, ale nawet po przepakowaniu w worki strunowe karma może zwietrzeć. Zwykle kupuję do 2kg.
A jeśli chodzi o dostęp, to nie widzę żadnego problemu - są sklepy internetowe, które mają dostawy gratis powyżej pewnej kwoty. Krakvet ma tak od 99zł, a kupując jedzenie i żwirek na 2 m-ce nawet przekraczam te kwotę. Ewentualnie można sie z kimś z sąsiedztwa umówić na wspólne zakupy. W zeszłym roku rozebrałyśmy tu na forum 12kg worek karmy z promocji.
A jeśli chodzi o dostęp, to nie widzę żadnego problemu - są sklepy internetowe, które mają dostawy gratis powyżej pewnej kwoty. Krakvet ma tak od 99zł, a kupując jedzenie i żwirek na 2 m-ce nawet przekraczam te kwotę. Ewentualnie można sie z kimś z sąsiedztwa umówić na wspólne zakupy. W zeszłym roku rozebrałyśmy tu na forum 12kg worek karmy z promocji.
u mnie niestety nie podziele się z sąsiadami bo nikt w okolicy kotów nie karmi. są cieńkie jak gazeta i żyją z tego co znajdą lub upolują na ulicy. niestety w związku że karmę muszę kupić w konkretnym sklepie internetowym bo mam tam zamrożone pieniądze to muszę wybrać z tego co tam mają w miare tanie. animonda i perfect fit odpadają ok ale zastanawiam się nad porta 21. skład w ostateczności daje radę i tauryny jest wiecej niż np. w TotW , smilla, purina one. 10kg worek kosztuje 120zł. zastanawiam się nad jego zakupem, zostawieniem sobie karmy na 3miesiace, moze cztery jak bedzie to jeść a reszte oddać bezdomnym kotą. potem chcę przejść na applaws ale już kupioną w innym sklepie bo w tym co teraz muszę kupić kosztuje 170zł za 7kg. szkoda mi pieniędzy zwłaszcza że widziałam tańsze w innych sklepach.
moje pytanie czy nie zaszkodzę kotu jeżeli przez ten czas będzie żywiony właśnie portą 21? dodam że do tej pory jadł purinę tą najtańszą
moje pytanie czy nie zaszkodzę kotu jeżeli przez ten czas będzie żywiony właśnie portą 21? dodam że do tej pory jadł purinę tą najtańszą
Feline Porta 21 Finest Sensible Grain Free
Skład karmy:
Mielone mięso z kurczaka, suszone ziemniaki, świeże mięso z kurczaka, tłuszcz drobiowy, wysłodki buraczane (bez cukru), całe jaja, suszone drożdże piwne, żurawina, ekstrakt z zielonej herbaty, olej z łososia, celuloza roślinna, sproszkowana Yucca Schidigera, ekstrakt z cytryny, ekstrakt z rozmarynu, mieszanka ziołowa (2%) w skład której wchodzą: tymianek, mięta, pokrzywa, kora wiązu, gorzknia właściwa.
Dodatki na 1kg:
Witamina A 12.000 I.U., witamina D3 1.200 I.U., witamina E (Tocopherol) 600 I.U., witamina B1 7,04mg, witamina B2 4,7mg, witamina B5 (Pantothenic acid) 5,4mg, witamina B12 0,05mcg, biotyna 176mg, selen 0,3mg, żelazo 75mg, mangan 30mg, kwas foliowy 1,76mg, niacyna 42,99mg, tauryna 500mg, cynk 100mg, chlorek choliny 400mg, pantotenian 10,68mg, siarczan miedzi 12mg.
wapń 2,4%, fosfor 1,47%, magnez 0,11%, sód 0,54%
Omega-3 min. 0,35%
Omega-6 min. 3,80%
Analiza:
Białko 41% - w suchej masie 45,1%
Tłuszcz 20% - w suchej masie 22%
Włókno 2% - w suchej masie 2,1%
Popiół 9,9% - w suchej masie 10,9%
Węglowodany 18,1% - w suchej masie 19,9%
Woda 9%
Zalety i wady karmy:
Kolejna bezzbożowa karma na rynku daje opiekunom kotów coraz większy wybór w tym wciąż słabo obsadzonym segmencie. Zawartość węglowodanów na poziomie 19,9% w suchej masie jest porównywalna do Orijena i Taste of the Wild, a więc niska jak na suchą karmę, choć wciąż dla kotów zbyt wysoka. Główne składniki karmy to produkty zwierzęce - mięso i tłuszcz bez produktów ubocznych i niewiadomego pochodzenia. Dodatek oleju z łososia jako dostarczyciel cennych kwasów tłuszczowych omega-3 jest wart odnotowania, choć niestety jest go w karmie zbyt mało aby zrównoważyć niekorzystny bilans kwasów omega-6 do omega-3 (wynosi tu aż 10,8:1 a powinien max. 4:1). Drożdże piwne także są tu wartościowym dodatkiem, wpływając m.in. na jakość sierści. Oczywiście karma ma i minusy, jak praktycznie każda. Nie wiadomo dokładnie ile zawiera tauryny, sądząc po dodatku w ilości 500mg/kg to jednak zbyt mało. Dobrze, że w ogóle ją dodano, w przeciwieństwie wielu innych karm. Uważa się iż minimalny dodatek tauryny do suchej karmy powinien wynosić 2g/kg więc wymóg w przypadku Feline Porta 21 nie został spełniony. Podobnie jak w odmianie Applaws z kurczakiem zawiera wyłącznie jedno źródło białka - z kurczaka (mięso i jaja) w związku z czym nie powinna stanowić monodiety przez długi czas. Ogólnie można powiedzieć, że jest to karma dobrej jakości i jako urozmaicenie, czy niewielki dodatek do diety BARF jest akceptowalna.
Strona producenta: http://www.portacat.de/ca...Grain-Free.html
Karma wygląda nieźle wg tej strony, pod Applawsem jest.
mnie bardziej chodziło o porta 21feline finest adult cat
Skład:
mielone mięso drobiowe, mielona ryba, brązowy ryż, tłuszcz drobiowy, mielony jęczmień, mielony owies, pulpa buraczana (z odciągniętym cukrem), mięso sardeli i sardynek, suszona na słońcu lucerna siewna, suszone drożdże piwne, wyciąg z rozmarynu, siemię lniane, otręby, suszone jajo, sól, chlorek potasu, przecier pomidorowy, suszone borówki, Yucca Schidigera w proszku, mieszanka ziół 2% w skład której wchodzą: tymianek, mięta pieprzowa, pokrzywa, wiąż, gorzkla właściwa
Dodatki na kg:
witamina A 22000 j.m., witamina D3 1200 j.m., witamina E 50 mg, witamina B1 (tiamina) 9,4 mg, witamina B2 (ryboflawina) 11 mg, witamina B3 (kwasy niacynowe) 82 mg, witamina B5 (kwasy pantotenowe) 17 mg, witamina B6 20 mg, witamina B12 (kobalamina) 120 mcg, witamina C 30 mg, miedź 21 mg, selen 0,50 mg, żelazo 211 mg, mangan 21 mg, jod 2,10 mg, cynk 157 mg, tauryna 0,17%, kwas foliowy 1,30 mg, biotyna 300 mcg, cholina 2421 mg (ekstrakty tokoferolowe naturalnego pochodzenia (witamina E), konserwacja za pomocą kwasu askrobiowego
Skład:
mielone mięso drobiowe, mielona ryba, brązowy ryż, tłuszcz drobiowy, mielony jęczmień, mielony owies, pulpa buraczana (z odciągniętym cukrem), mięso sardeli i sardynek, suszona na słońcu lucerna siewna, suszone drożdże piwne, wyciąg z rozmarynu, siemię lniane, otręby, suszone jajo, sól, chlorek potasu, przecier pomidorowy, suszone borówki, Yucca Schidigera w proszku, mieszanka ziół 2% w skład której wchodzą: tymianek, mięta pieprzowa, pokrzywa, wiąż, gorzkla właściwa
Dodatki na kg:
witamina A 22000 j.m., witamina D3 1200 j.m., witamina E 50 mg, witamina B1 (tiamina) 9,4 mg, witamina B2 (ryboflawina) 11 mg, witamina B3 (kwasy niacynowe) 82 mg, witamina B5 (kwasy pantotenowe) 17 mg, witamina B6 20 mg, witamina B12 (kobalamina) 120 mcg, witamina C 30 mg, miedź 21 mg, selen 0,50 mg, żelazo 211 mg, mangan 21 mg, jod 2,10 mg, cynk 157 mg, tauryna 0,17%, kwas foliowy 1,30 mg, biotyna 300 mcg, cholina 2421 mg (ekstrakty tokoferolowe naturalnego pochodzenia (witamina E), konserwacja za pomocą kwasu askrobiowego
-
- Informacje
-