surowa ryba

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

krzysztof_66

20 maja 2008, 11:48

dzien dobry. Mam 7 tygodniowego kotka rosyjskiego niebieskiego, mam pytanie dotyczace podawania kotom surowej ryby.Czy mozna kotkom podawac surowe ryby? Z gory dziekuje za odpowiedz :wink:
ATA

20 maja 2008, 13:47

Lepiej nie podawać. Surowe ryby, zwłaszcza słodkowodne zawierają aktywny enzym tiaminazę, rozkładający witaminę B1. Gotowanie czy parzenie unieczynnia ten enzym. Oprócz tego ryby morskie, głównie morszczuk i mintaj zawierają trójmetyloaminę, która wiąże żelazo i czyni je nieprzyswajalnym. Kolejna sprawa to pasożyty. Tu znowu na cenzurowanym słodkowodne, głównie karpiowate i miętus, które mogą być żywicielami pośrednimi na przykład dla przywry kociej, pasożytującej w kanalikach żółciowych zwierząt mięsożernych (człowiek też się może zarazić). Dlatego lepiej rybki gotować 8)
krzysztof_66

20 maja 2008, 14:01

Rozumiem że na parze można przyrządzić ?? a gotowane żółtko jest zdrowsze od surowego?czy wystarczy surowe żółtko zalać wrzątkiem i podać do jedzenia? dziękuje za cenne rady!! :wink: pozdrawiam :wink:
ATA

20 maja 2008, 14:12

Można rybę ugotować na parze. Żółtko natomiast jest bardziej problematyczne. Salmonella może znajdować się zarówno na powierzchni skurupki, jak i wewnątrz żółtka (jeśli nioska była zarażona). Zawsze bezpieczniej jest jajko ugotować i to porządnie, a nie tylko sparzyć. Co prawda niektóre osoby traktują wrzątkiem tylko skorupkę, a już żółtko podają surowe, ale robią to wyłącznie na własne ryzyko :wink: .
krzysztof_66

20 maja 2008, 14:31

Dziekuje bardzo za cenne informacje! :wink:
Teresa Rucińska

31 maja 2008, 20:06

Zgadzam się, lepiej nie podawać surowych ryb, tylko gotowane/smarzone i bez ości oszywiście. :)
Gość

28 sierpnia 2008, 16:49

ja sie podlacze do tematu . kupie w sklepie 2 kawalki ryby mrozonej. panga lub mintaj co lepsze ? i jak mam to przygotowac i podac kotu ?
Hikari

28 sierpnia 2008, 17:46

A ja spotkałam się z hipotezą, że ryb podawać w ogóle nie należy z powodu na sól. :?:
Gość

28 sierpnia 2008, 18:08

ja ma jeszcze takie pytanko jak kot je suchy chleb i chrupki (chipsy) tzn jadl to znaczy ze byl baaardzo glodny?
Awatar użytkownika
Robert A.

28 sierpnia 2008, 20:11

Nie tylko nie Panga,ta ryba świeci-niestety :!:
Gość

28 sierpnia 2008, 22:41

swieci co to znaczy ?
a jaka rybe mozna dawac ?
ATA

28 sierpnia 2008, 23:27

Robert A. pisze:Nie tylko nie Panga,ta ryba świeci-niestety :!:
A niech sobie nawet świeci - ja i tak uważam ja za jedną z najsmaczniejszych i wcale mi to nie przeszkadza. Na coś trzeba w końcu umrzeć :wink:
Anonymous pisze:ja sie podlacze do tematu . kupie w sklepie 2 kawalki ryby mrozonej. panga lub mintaj co lepsze ? i jak mam to przygotowac i podac kotu ?
Możesz dać mintaja - trzeba go ugotować bez soli, starannie wybrać wszystkie ości (o ile są), ostudzić i tyle. :wink:
Gość

29 sierpnia 2008, 11:04

Ja sie dowiedzialem z internetu ze mintaj jest zdrowszy od Pangi , ale mi i tak Panga lepiej smakuje od Mintaja :lol:
Gość

29 sierpnia 2008, 11:06

Możesz dać mintaja - trzeba go ugotować bez soli, starannie wybrać wszystkie ości (o ile są), ostudzić i tyle

Hm . Czyli tak : pierw go rozmrozic , albo moze lepiej oblac wrzatkiem? Pozniej dac do garnka gdzie jest wrzaca wode bez soli i ile to tam gotowac ? Pozniej wyjac poczekac az bedzie ostudzone (zimne?) i mozna dawac mu jesc ? sory ze pytam jak debil ale mam 14 lat
Gość

29 sierpnia 2008, 11:39

i czy pokroic to na male kawalki czy dac w calosci ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje