surowa wieprzowina

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

malwina
Kontakt:

16 stycznia 2007, 19:15

Chcialam zapytac czy to prawda ze nie mozna dawac kotu surowej wieprzowiny ze wzgledu na "cos" co jest w owej?

I jesli tak, to prosze o wiecej informacji na ten temat
ATA

16 stycznia 2007, 19:31

Prawdopodobnie chodzi o wirusową chorobę Aujeszkyego (wścieklizna rzekoma), która może dotknąć zarówno zwierzęta domowe np. świnie jak i dzikie. Dla ludzi jest niegroźna ale dla kotów śmiertelna. Co gorsza u niektórych tuczników zakażenie może przebiegać bezobjawowo, dlatego można to przeoczyć. Pierwszym sygnałam, że coś jest nie tak są upadki kotów żyjących na fermie no i szczurów. Niestety nawet w przypadku gotowanej wieprzowiny niebezpieczeństwo istnieje dlatego nie poleca sie tego mięsa dla kotów.
Awatar użytkownika
smoczata
Kontakt:

16 stycznia 2007, 21:14

Ata - nasi Weci (tzn. ci - bywający na Fretkorum) twierdzą, że już ok. 1/2 godz. gotowanie wieprzowiny niszczy ten wirus (z tym, ze chodzi o mięso pokrojone na niewielkie kawałki).
Moje Smoczaste jako totalny alergik pokarmowy od dawna wcina mieszanke gotowanego królika z wieprzowiną...
ATA

16 stycznia 2007, 21:30

Ja myślę, że głównie chodzi o to, że jeśli mięso jest zarażone to nawet po gotowaniu możemy je wtórnie zakazić ponownie je dotykając, czy rozdrabniając na tej samej desce. Bo co do gotowania to masz całkowitą rację. Również jeżeli chodzi o toksoplazmozę. Mój kot swego czasu też wcinał wieprzowinę (nawet surową), ale tylko z naszych własnych świnek, idealnie zdrowych. Sklepowej, surowej wieprzowiny bym nie ryzykowała....
malwina
Kontakt:

18 stycznia 2007, 19:40

Czyli niebezpieczenstwo istnieje w wypadku, gdy wieprzowina jest zarazona. Natomiast jesli mieso mam - z zaufanej hodowli, to można podawać wieprzowine kotom?
Czy słyszał ktoś kiedykolwiem o takim przypadku? Aby kot zachorował z powodu zjedzenia wieprzowiny?
Liwia

22 stycznia 2007, 00:35

ATA pisze:Ja myślę, że głównie chodzi o to, że jeśli mięso jest zarażone to nawet po gotowaniu możemy je wtórnie zakazić ponownie je dotykając, czy rozdrabniając na tej samej desce. Bo co do gotowania to masz całkowitą rację. Również jeżeli chodzi o toksoplazmozę. Mój kot swego czasu też wcinał wieprzowinę (nawet surową), ale tylko z naszych własnych świnek, idealnie zdrowych. Sklepowej, surowej wieprzowiny bym nie ryzykowała....
badaliscie swinie pod katem wirusa A?
ODPOWIEDZ
  • Informacje