ta sama karma dla młodych i starych kotów...?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

arielka

08 stycznia 2006, 10:07

Mam pytanie : mam trzy kocury -dwa 5 mies. i jednego blisko 1, 5 roku.Starszy i jeden z młodszych maja niedobór lipazy trzustkowej.Do tej pory dostawały purinke junior i...neopankratynedo kazdego posiłku :roll: .Kończy sie nam wór puriny i wahamy sie jaka karme kupic im teraz : niezbyt drogą . lekkostrawną i taka , zeby mogły wszystkie trzy ja jeść , bo zwariujemy karmiąc je oddzielnie .No chyba , że starszy kocur naparwde nie powinien jeść juz juniorów , ale jest persem , więc sie jeszcze rozwija ciągle...sama juz nie wiem :cry:
ATA

08 stycznia 2006, 20:03

Myślę, że pewnie wypowie się jeszcze na ten temat specjalista, ale uważam, że nieprzypadkowo istnieje podział karm na junior-mature-senior (+ koty kastrowane). Każda z tych grup ma inne zapotrzebowanie na energię, białko, niektóre aminokwasy, składniki mineralne (Ca, P) itd. Uważa się, że roczny kot, to kot dorosły (chociaż jeszcze dość młody) i powinien dostawać karmę dla kotów dorosłych. A w przypadku kotów długowłosych powinna ona dodatkowo zawierać nieco więcej substancji rozpuszczających sierść. Co prawda na persach zupełnie się nie znam, ale trzymałabym się jednak karm odpowiednich do wieku, rasy, aktywności fizycznej i oczywiście stanu zdrowia :P
arielka

09 stycznia 2006, 15:32

Na pewno masz rację , tylko , że nam ju dwóch wetów "polecało " whiskasa :roll: i dlatego jestem lekko zdezorientowana do jakiego stopnia "bawić" sie w dobieranie odpowiedniej karmy itd.Ale pewnie każdy [wet]ma swoja "recepte" na zdrowego , najedzonego kota i stąd sie to bierze...Ciekawa jestem co poleciłby pan weterynarz krakvetu :wink: :?:
Pozdrawiam
ATA

09 stycznia 2006, 16:38

Polecam artykuł z Przekroju zamieszczony w tym samym dziale u samej góry. Mnie podsunął go dr Orzeł kiedy miałam identyczne jak Ty wątpliwości co do wyboru karmy. Naprawdę warto przeczytać. :P
DamaKier
Kontakt:

09 stycznia 2006, 19:17

Ja jednak trzymałabym się tego podziału. Sama mam trzy kotki, dwa dorosłe i półrocznego malucha. Nie raz zdarzyło się tak, ze podjadały sobie z misek, ale przy głównych posiłakch zawsze pilnowałam porządku. Jeśli karma jest cały czas w miseczkach, to ciężko kontrolować, ale te trzy lub cztery głowne posiłki powinny być dobrane odpowiednio. Nie znajdziesz jednej karmy dla wszystkich, ale z dobrych firm moge polecić Acanę- naprawdę dobra jakościowo i cenowo, Purinę ProPlan (chyba że była do tej pory, bo nie wiem czy hcodziło ci o ProPlan czy Cat Chow), ProFormance, Nutrę Nuggets i inne. Jakość mają porównywalną, ceny nie wygórowane. Co do Whiskasa nie polecam- zresztą pewnie wiesz sama
Gość

16 stycznia 2006, 19:51

arielka pisze:Na pewno masz rację , tylko , że nam ju dwóch wetów "polecało " whiskasa :roll:
Pewnie ze względu na to, że szukasz karmy ciekawszej cenowo, w sensie tańszej. Choć i tak jest to malo profesjonalne, moim zdaniem.

A jaki jest problem z karmieniem oddzielnie?

Ja mam dwa futra, jedno ma 19 miesięcy, drugie 7. Każde je swoje. Owszem, starsza kotka chętnie kuka do miski z kittenem, a maly podżera jej Orala RC, ale i tak większość zjadają tego, co mają zjadać. :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje