waga kotki / sterylizacja

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

essyot

15 grudnia 2006, 15:56

Ile powinna ważyć 6 miesięczna kotka brytyjska? Moja Dixie jest wielkim niejadkiem i wydaje mi sie trochę za chuda jak na tę rasę, choć wet ostatnio stwierdziłq, że jest OK (2,75 kg).
Druga sprawa - jak jest w koncu ze sterylizacją, bo każdy mówi co innego. Wet powiedziała, że kotka powinna przejśc pierwszą ruję. Dopiero potem można. Wszystkie kocie poradniki mówią co innegh... :?
ATA

15 grudnia 2006, 17:25

Większość lekarzy na Zachodzie i wielu w Polsce uważa, że im wcześniej, tym zdrowiej dla kotki - sterylizacja przed pierwszą rujką to praktycznie zerowe ryzyko późniejszych nowotworów gruczołu mlekowego. Niestety niektórzy weci są zdania , że zbyt wczesna sterylizacja zahamuje wzrost kotki i może spowodować nietrzymanie moczu. To przestarzały pogląd nie mający naukowego potwierdzenia, ale wciąż u nas funkcjonuje. Ten temat pojawiał się już kilka razy na Forum i zdania Forumowiczów były podzielone. Dlatego decyzję musisz chyba podjąć samodzielnie 8)
carmella
Kontakt:

16 grudnia 2006, 15:43

Nie pamietam ile wazyl moj kocur BRI w wieku 6 miesięcy, ale akurat waga nie ma nic do kastracji (tzn ma do ustalenia dawki narkozy, ale nie do podjęcia decyzji o zabiegu).

Ja z moją kotką dachówką czekałam do pierwszej rujki, aczkolwiek gdyby jej nie dostala do 7-8 miesiąca to bym ją wykastrowała tak czy siak.

Są głosy, ze pewne rasy lepiej kastrowac pozniej, ze koty tak sie nie rozrastaja - m.in BRI
Porownując rozne koty wiem juz ze kastracja wczesna nie koniecznie oznacza zatrzymania rozrostu, ale moze.
Ja z kastracją kocura chcialam poczekac do ukonczenia przez niego roku, ale z powodu jego zachowania (nocne spiewy, zapach z kuwety) jednak został wykastrowany w wieku 11 miesiecy. Nie byl wyrośnietym , wielkim kocurem i bałam sie jak bedzie sie dalej rozwijał. Dopiero w wieku ok 1,5 roku zaczał się zaokrąglać, dość ladnie mu sie rozwinęły pućki, nabrał miśkowatego wyglądu.

Gdybym miala kotę BRI myśle, ze nie chcialabym jej kastrować przed 8-12 miesiącem zycia. Ale decyzję zweryfikowałyby następujące rzeczy:
częstotliwość rujek (znam kotki BRI, które pierwsza rujke mialy w wieku 10-12 miesiecy, ale znam tez taka ktora ja miala w wieku 6 miesiecy)
kondycja kotki mimo rujek
opinia weta
opienia hodowcy BRI (np tego od kogo masz swoją kotkę, ja mialam wielkie wsparcie mojego hodowcy i pomoc w raznie watpliwosci)
Awatar użytkownika
essyot

16 grudnia 2006, 19:06

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)
ATA

16 grudnia 2006, 19:42

To Dixie? Ale śliczna :D :D :D Ciekawe jaki jest w dotyku taki puchaty misiaczek. Nigdy nie głaskałam BRI... 8)
DamaKier
Kontakt:

17 grudnia 2006, 23:56

Ja nigdy nie widziałam BRI, nie mówiąc o głaskaniu. Ale faktycznie śliczna kotunia :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje