Wlaściwości karmy
Ja podaję moim kiciom,a dwójka jest już jak wiecie po zabiegu. Myślę, że akurat usunięcie narządów rozrodczych nie eliminuje tendencji do tworzenia się kul włosowych, bo one akurat powstają w układzie pokarmowym.
To bardzo indywidualne sprawy - mój kot po kastracji jadł wyłącznie karmy dla kastratów (RC, Hill's i PPP) i nie uchroniło go to przed zapaleniem pęcherza - miał 4 nawroty SUK. Znam jednak wiele kotów karmionych bytówkami, które nie mają żadnych problemów z układem moczowym, bo po prostu nie mają ku temu skłonności. Bardzo dużo zależy od samego kota, od jego aktywności, od ilości wypijanej przez niego wody, od udziału mokrej karmy w diecie, od podatności kota na stresy... Producenci chcą jak najlepiej, ale każdy kot reaguje inaczej i nie da się tak do końca przewidzieć, czy dana karma mu posłuży. Trzeba spróbować Co do karm z odkłaczaczami to większość moich znajomych kociarzy stosuje dodatkowo pasty odkłaczające - sama karma nie spełnia swojej roli, zwłaszcza w przypadku kotów o bogatym podszerstku. Możliwe, że u kotów wychodzących, mających dostęp do trawy taka karma wystarcza, u domowych zdecydowanie nie
-
- Informacje
-