Wlaściwości karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Aguka

16 lutego 2008, 20:41

Napiszcie mi z własnego doświadczenia z kotami czy karma która na przykład ma odkłaczać lub nadaję się dla kotów po sterylce rzeczywiście spełnia swoje funkcje czy producent pisze tak aby zachęcić klienta?
Iza-Erin
Kontakt:

16 lutego 2008, 21:20

Ja podaję moim kiciom,a dwójka jest już jak wiecie po zabiegu. Myślę, że akurat usunięcie narządów rozrodczych nie eliminuje tendencji do tworzenia się kul włosowych, bo one akurat powstają w układzie pokarmowym.
ATA

16 lutego 2008, 21:38

To bardzo indywidualne sprawy - mój kot po kastracji jadł wyłącznie karmy dla kastratów (RC, Hill's i PPP) i nie uchroniło go to przed zapaleniem pęcherza - miał 4 nawroty SUK. Znam jednak wiele kotów karmionych bytówkami, które nie mają żadnych problemów z układem moczowym, bo po prostu nie mają ku temu skłonności. Bardzo dużo zależy od samego kota, od jego aktywności, od ilości wypijanej przez niego wody, od udziału mokrej karmy w diecie, od podatności kota na stresy... Producenci chcą jak najlepiej, ale każdy kot reaguje inaczej i nie da się tak do końca przewidzieć, czy dana karma mu posłuży. Trzeba spróbować :wink: Co do karm z odkłaczaczami to większość moich znajomych kociarzy stosuje dodatkowo pasty odkłaczające - sama karma nie spełnia swojej roli, zwłaszcza w przypadku kotów o bogatym podszerstku. Możliwe, że u kotów wychodzących, mających dostęp do trawy taka karma wystarcza, u domowych zdecydowanie nie 8)
ODPOWIEDZ
  • Informacje