www.catnutrition.org proponuje przepis dla kotów w którym mielimy kurczaka w całości razem z kośćmi. Gdzieś czytałam, że kotom nie powinno się dawać kości... znaczy, że to tyczy się też tych zmielonych?
Już kompletnie zgłupiałam. Proszę o jakąś radę...krótko mówiąć czy to jest dobry przepis czy raczej go sobie odpuścić??
www.catnutrition.org Panie Jarku prosimy o odpowiedz :)
Oooo właśnie też jestem baaaardzo ciekawy opinii innych forumowiczów i lekarzy, co sądzą o takiej diecie...
Ja spytałem kiedyś weta o kości, to zrobił takie oczy
Ale tak na zdrowy rozum...dzikie koty, jakby nie patrzeć jedzą całe myszy (i nie tylko) i mają się świetnie.
Rzeczywiście całych kości, to bym nie podawał (łatwo o uszkodzenie przewodu pokarmowego), ale b. drobno zmielone...hmmm sam już nie wiem
W ogóle przeglądając zagraniczne stronki dotyczące żywienia kotów, czy też kocie fora, coraz częściej spotyka się opinie, że jednak sucha karma, to nie najlepszy wybór dla kota i że duuuużo lepsze jest mokre jedzonko...
Ja spytałem kiedyś weta o kości, to zrobił takie oczy
Ale tak na zdrowy rozum...dzikie koty, jakby nie patrzeć jedzą całe myszy (i nie tylko) i mają się świetnie.
Rzeczywiście całych kości, to bym nie podawał (łatwo o uszkodzenie przewodu pokarmowego), ale b. drobno zmielone...hmmm sam już nie wiem
W ogóle przeglądając zagraniczne stronki dotyczące żywienia kotów, czy też kocie fora, coraz częściej spotyka się opinie, że jednak sucha karma, to nie najlepszy wybór dla kota i że duuuużo lepsze jest mokre jedzonko...
Witam. Mielenie kury z kośćmi i podawanie jej kotu ; dosyc dziwny sposób na żywienie kota. Kości z kóry jak i z każdego ptaka składaja sie z takich"igiełek" nie wydaje mi sie żeby dały sie tak do końca zmielic domowym sposobem. Wiem że psom nie wolno podawać kości z kury ponieważ mogą sie powbijac do przełyku. . Żywienie kota samymi chrupkami tez nie jest do końca dobrym pomysłem , szczególnie kocurów ponieważ koty z natury bardzo mało piją a u kocurów kastrowanych zaburzona jest gospodarka wodna i tworzą sie kamienie i piasek w moczu wiec prosty wniosek kot musi dostawac wode równiez w innej postaci niz sama woda w misce , na forum sa dwa temety w których tak przez przypadek poruszone zostały tematy żywienia kotów w innych ( domowy ) sposób ( "sheba" i "whiskas" ) tam cos poszukajcie. Pozdrawiam Ewa.
można pod jednym warunkiem, że nie zagrażają zdrowiu - są dobrze rozdrobnione i sensacji żółądkowych - rozwolnienia i zaparcia.
-
- Informacje
-