zmiana karmy lith

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

frelcia

27 stycznia 2009, 12:09

Prosze doradzic :)

moja kicia majaca nadwage:), od jakis 8 miesiecy je sucha karme RC, niestety nie widac poprawy , mimo ze nie dokarmiam kociaka.

Czasem smakolyk dam ale to raz na 2-3 tygodnie...zołza ze mnie:)

Myslalam o tym aby zmienic na karme Hill's.

Oczywiscie wszystkie te karmy to karmy light..

Mozna zmienic karme aby sprawdzic czy na tej kociak troche schudnie?
ATA

27 stycznia 2009, 18:13

A jak dużo karmy kicia dostaje? Czy je do woli, czy ma żywienie dawkowane? Czasem trzeba dawać nieco mniej karmy niż to wynika z tabeli - tam wartości są tylko orientacyjne. Jeśli kicia nie chudnie to nadal nie ma ujemnego bilansu energetycznego, czyli za dużo je w stosunku do zapotrzebowania. No i trzeba zachęcić kicię do większej aktywności, bo to bardzo pomaga w odchudzaniu. Zupełnie tak jak i u nas :wink:
Jeszcze jedno - jeśli nadwaga jest duża to na pewno skuteczniejsze będą karmy dla kotów otyłych, ponieważ karmy Light nie zawsze w takich wypadkach się sprawdzają. Jednak tego typu żywienie lepiej stosować w porozumieniu z lekarzem 8)
frelcia

28 stycznia 2009, 11:22

:0
Dziekuje ATA:)

Daje generalnie tyle ile pisza na opakowaniu, ale kicia prawde mowiac nie objada sie i czesto nie dojada tych ilosci, czesto zostaje cos w misce, ale niekywam i z to nawet wygodne bo nei lasi sie o dodatkowe jedzenie, a jak daje mniej to zawsze chodzi glodna i meczy wszystkich i prosi caly czas o wiecej:)

Teraz dalam jej zastepcza karme tez light-purina, ale kurna kicia tego nie znosi, omija wielkim lukiem i woli chodzic glodna.
w tym tygodniu musze zdecydowac co kupic nowego czy dalej RC czy hills, czy co ech..

Niestety nie mam mozliwosci w tym tygodniu jechac do wet:(

Kiedys probowalam karmic ja karma dla kotow otylych...taka karma co daje sie ja w malych porcjach a czesciej..karma lekko puchnie i sprawia wrazenie sytosci.przy najmniejszej ilosci kot wymiotowal..nie mialo to sensu.
Awatar użytkownika
sunshain

28 stycznia 2009, 21:08

zapewnij jej więcej ruchu

i może powoli zmień na inną skoro ta się nie sprawdza; może HILLS
frelcia

29 stycznia 2009, 14:14

Z tym ruchem to kiepska sprawa.Ostatnio bywam w domu rano i wieczorami poznymi.Kotce chce sie bawic jak tylko wchodze a ja wchodze i padam ze zmeczenia wiec 10 min to maks gonienia po mieszkaniu wytrzuje...a mysle ze jak mnie nie ma to kot spi calymi dniami..

Moze znacie jakies zabawki ktorymi kot sam sie zainteresuje?

kulki papierowe i myszki ostatnio jej sie nudza..chyba ze jej rzucam:)....to biega:)
ODPOWIEDZ
  • Informacje