ACANA Pacifica proszę o ocenę Pana Roberta
Moja sunia alergiczka - wiek 2lata , przez pół roku jest na tej właśnie karmie .Jest to karma kanadyjska i po przeczytaniu artykułu http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=14572 ....... JESTEM PRZERAŻONA !!! Proszę o opinię na temat tej karmy .
Nie lubie Acany,ale nie o to chodzi linia Pacyfika jest ogólnie chwalona karmą i dobrze tolerowaną.Nie wiem dlaczego teraz wszyscy raptem piszą na temat tych starych art,Mimo,ze nie jestem zwolennikiem Acany nie wierzę w to,ze mają takie praktyki.
Osobiście jestem zwolennikiem karmienia suchym,ale od pewnego czasu przeszedłęm na karmy z Europy(Niemcy,Holandia)
Osobiście jestem zwolennikiem karmienia suchym,ale od pewnego czasu przeszedłęm na karmy z Europy(Niemcy,Holandia)
-
Chyba dlatego, że sprawa znów wypłynęła - w listopadzie ubiegłego rokuRobert A. pisze:Nie wiem dlaczego teraz wszyscy raptem piszą na temat tych starych art
http://www.examiner.com/american-pit-bu ... dog-s-food
Tutaj: http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art66 ... karme.html
notka polskiej korespondentki Katarzyny Kopacz na ten temat - też z listopada.
Chodziło jednak o Stany Zj. i W. Brytanię. O Kanadzie nie było mowy.
-
Nie pamiętam, jak Acana ma opisany skład (ale to jedna z nielicznych karm, które mojemu psu służyły - tyle że to było zanim wprowadzili nowe linie). Jeśli tak przyzwoicie, jak większość polecanych tu karm czy np. Orijen tego samego producenta, to sądzę, że nie ma się czego obawiać. Problem - jeśli jest realny - dotyczyłby prędzej karm, które mają nierzetelnie opisany skład, których producenci kryją się za enigmatycznym "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego".
Z tego co pamiętam to Acana ma dosyć wyszczegolniony opis. Mojemu psu kiedyś służyła starsza linia acany z jagnięciną , nowa byla porażką . Być może z powodu nadmiernej ilości rożnych dodatkow ( Champion Pet Food słynie z tego ) ktore to sprawiały , że pies załatwiał się po 5 razy na dzień. Co ciekawe firma była mało znana w Kanadzie natomiast furorę zrobila w Europie. Według opini kanadyjskich właścicieli psów o wiele lepsza pod względem jakości jest Nutram ( wypróbowana zresztą przez mojego psa z pozytywnym rezultatem)
Zdecydowałam się na tą karmę ,ponieważ pies jest uczulony na drób i wołowinę - występowały biegunki. Mam tylko problem , czy to jest prawda , co piszą na opakowaniu. Skład: Acana pacifica
Świeże mięso z łososia (naturalne źródło EPA i DHA) (15%), mączka mięsna z łososia (15%), mączka mięsna ze śledzia (12%), ziemniaki russet, groszek, mączka mięsna z białorybów (10%), słodkie ziemniaki, olej z łososia (naturalnie konserwowany wit.E) (4%), lucerna, świeże mięso śledzia (2%), świeże mięso stomi (2%), naturalny aromat rybny (1%), dynia, liście rzepy, pomidory, marchewka, jabłka, organiczne wodorosty, żurawina, saksońskie borówki, jagody jałowca, czarna porzeczka, korzeń cykorii, korzeń lukrecji, korzeń dzięgla, kozieradka, kwiat nagietka, słodki koper, liście mięty pieprzowej, kwiat rumianku, kwiat lawendy, cząber ogrodowy, rozmaryn, Lactobacillus acidophillus, Enterococcus faecium, witaminiy i minerały. Zalety produktu:
Świeże regionalne składniki
Zawsze dostarczane świeże łososie, śledzie i stornie z północnych rejonów Vancouver wprost kipią od wysokoodżywczego białka.
Omega-3 ze świeżych kanadyjskich ryb
Świeży pacyficzny łosoś i śledź są doskonałym źródłem nieprzetworzonych kwasów omega-3 (DHA, EPA), które są niezmiernie ważne w diecie wszystkich psów.
Bez zbóż, dużo białka, mało węglowodanów
Wysoka zawartość łatwoprzyswajalnych białek zwierzęcych i niska węglowodanów, najlepiej oddaje proporcje naturalnego pożywienia i potrzeb dorosłych psów.
Oceaniczne wodorosty i preriowe zioła
Ręcznie zbierane wodorosty, algi i morszczyn pęcherzykowaty oraz owoce jałowca i korzeń łopianu są naturalnym źródłem przeciwulteniaczy i absorbentów toksyn.
Naturalne źródło glukozaminy i chondroityny
Pancerzyki krabów i homarów stanowią naturalne źródło glukozaminy i chondroityny oraz niezbędnych minerałów, w tym zrównoważonych ilości wapnia i fosforu.
Świeże mięso z łososia (naturalne źródło EPA i DHA) (15%), mączka mięsna z łososia (15%), mączka mięsna ze śledzia (12%), ziemniaki russet, groszek, mączka mięsna z białorybów (10%), słodkie ziemniaki, olej z łososia (naturalnie konserwowany wit.E) (4%), lucerna, świeże mięso śledzia (2%), świeże mięso stomi (2%), naturalny aromat rybny (1%), dynia, liście rzepy, pomidory, marchewka, jabłka, organiczne wodorosty, żurawina, saksońskie borówki, jagody jałowca, czarna porzeczka, korzeń cykorii, korzeń lukrecji, korzeń dzięgla, kozieradka, kwiat nagietka, słodki koper, liście mięty pieprzowej, kwiat rumianku, kwiat lawendy, cząber ogrodowy, rozmaryn, Lactobacillus acidophillus, Enterococcus faecium, witaminiy i minerały. Zalety produktu:
Świeże regionalne składniki
Zawsze dostarczane świeże łososie, śledzie i stornie z północnych rejonów Vancouver wprost kipią od wysokoodżywczego białka.
Omega-3 ze świeżych kanadyjskich ryb
Świeży pacyficzny łosoś i śledź są doskonałym źródłem nieprzetworzonych kwasów omega-3 (DHA, EPA), które są niezmiernie ważne w diecie wszystkich psów.
Bez zbóż, dużo białka, mało węglowodanów
Wysoka zawartość łatwoprzyswajalnych białek zwierzęcych i niska węglowodanów, najlepiej oddaje proporcje naturalnego pożywienia i potrzeb dorosłych psów.
Oceaniczne wodorosty i preriowe zioła
Ręcznie zbierane wodorosty, algi i morszczyn pęcherzykowaty oraz owoce jałowca i korzeń łopianu są naturalnym źródłem przeciwulteniaczy i absorbentów toksyn.
Naturalne źródło glukozaminy i chondroityny
Pancerzyki krabów i homarów stanowią naturalne źródło glukozaminy i chondroityny oraz niezbędnych minerałów, w tym zrównoważonych ilości wapnia i fosforu.
Przedtem sunia była na gotowanym i była chudzinką . Od pół roku je Acanę i przytyła ,ma gęstą i lśniącą sierść . Z tego co wyczytałam, to ma pozytywne opinie : http://www.krakvet.pl/acana-pacifica-400g-p-12590.html
-
Znaczy, że psu służy. I dobrze.dasko pisze:Przedtem sunia była na gotowanym i była chudzinką . Od pół roku je Acanę i przytyła ,ma gęstą i lśniącą sierść .
Ale co to są saksońskie borówki?
Obecnie większość produkcji borówki wysokiej – bo aż 70% – zlokalizowane jest w Niedersachsen (Dolna Saksonia).
-
I opłaca się ją przewozić do Kanady, żeby tam wrzucić ją do psiej karmy?Gość pisze:Obecnie większość produkcji borówki wysokiej – bo aż 70% – zlokalizowane jest w Niedersachsen (Dolna Saksonia).
A ja myślałam, że borówka wysoka to to samo co borówka amerykańska, nomen omen.
-
- Informacje
-