Witam chciałam zamowic karme weterynaryjna.Moja 13 letnia sunia od soboty chodzi do weterynarza i dostaje zastrzyki.Ma ona alergie strasznie sie
gryzie drapie i lize ale to caly czas non stop...po zastrzykach lekarz
powiedzial ze jesli jest to alergia zew to powinno przejsc...niestety nie
przeszlo i zalecil mi zastosowanie karmy royal canin hipoalergicznej bo
moze sie okazac ze jest to alregia mieszana...ale ja wolalabym jej podawac
karme hills bo tej nie je a jak patrze na te karmy wg alergii pokarmowej
to nie wie jaka jest roznica miedzy z/d d/d itd itd bardzo bym prosila
mi dobrac karme hillsa zeby miala dokladnie te same wlasciwosci co karma
royal hipoalergiczna
Alergia pokarmowa
z/d to najleprzy produkt hipoalergiczny Hillsa , zawiera on hydrolizowane białko o masi cząsteczkowej poniżej 1000 daltonów co powoduje utratę jego cząsteczek do wywoływania reakcji alergicznych. Alergeny białkowe mają masę cząsteczkową powyżej tysiąca datoną. Produkcja jednak tej karmy jest kosztowna więc i jej cena nie jest mała. Karmy lini d/d zawierają rzadzie spotykane źródła białka czyli są bardzo dobrymi produktami do eliminacji alergii pokarmowych.
-
tylko problem w tym ze nie wiem czy kupic ta z/d czy d/d bo nie wiem w jakim stopniu moj pies ma alergie czy ma stala czy mozna ja wyleczyc bo weterynarz powiedzial tylko-ze trzeba kupic karme royal hipoalergiczna badz hillsa to wszystko...i nie wiem jaka ta hillsa mam kupic i jakiej pojemnosci zeby zobaczyc czy po tej karmie sa jakies efekty czy nie:(
na pewno z/d jest skuteczniejsza
-
Teraz zrobil sie inny problem poszlam do innego weterynarza i sie okazalo ze przepisal karme royal canin skin support ona tez jest na alergie ale jednak musi czyms sie roznic:(i ktora teraz zakupic:(
-
w tym tyg co bedzie ide z sunia na badania alergiczne rezonansem czy jakos tak no i zobacze co z tego wyjdzie tylko boje sie ze po badaniach nie bede potrafila jej dobrac karmy:(ona bardzo przepadala kiedys za purina dog chow gdyz ma duze granulki i sobie brala i rozgryzala a inne karmy poprostu lyka i sie zastanawiam czy jak wyjdzie na co jest uczulona to czy bede mogla zamawiac jej ta wlasnie karme??:(
bylam z sunia na badaniach i mialam probki karm royala hipoalergicznych i hillsa ale okazalo sie ze jest ona uczulona i jak narazie sa tylko dwie pewne dla niej karmy ktore nie uczulaja bo byla na nie badana-trovet LRD i RRD ale Pani polecila tez Acane lamb i apple tylko nie wiem czy jest uczulona na siemie lniane wiec musze kupic karme i isc na badania ale problem w tym ze moze ona same weterynaryjne karmy:(a chcialabym jej mimo wszystko kupowac bytowe bo weterynaryjnych nie chce mi jesc)a Pani powiedziala mi ze samemu mozna komponowac karme jesli sie tylko umie) a uczulona jest na:
wołowine
cielecine
kurczaka
indyka
pszenice
jeczmien
ziemniaki
mleko
ser bialy,zolty
cale jajko(ale na zoltko nie)
wszystkie rodzaje trawy(perz wlasciwy,kostrzewa roznolista,trzcinnik piaskowy,rajgras wyniosly,wyczyniec lakowy,mniszek pospolity,wiechlina lakowa,kupkowka pospolita,stoklosa miekka,zycica trwala,zyto)
i teraz jaka karme bytowa moge jej dac procz(jesli bedzie dobra)acana lamb i apple i te dwie weterynaryjne???
bo znalazlam jeszcze dwie ale nie jestem ich pewna:
-BENTO KRONEN Growth Lamb & Rice
-BENTO KRONEN Lamb & Rice Light
procz tych jakie jeszcze moge??prosze o pomoc bo nie bede z kazda karma chodzila na badania alergiczne:(
bylam z sunia na badaniach i mialam probki karm royala hipoalergicznych i hillsa ale okazalo sie ze jest ona uczulona i jak narazie sa tylko dwie pewne dla niej karmy ktore nie uczulaja bo byla na nie badana-trovet LRD i RRD ale Pani polecila tez Acane lamb i apple tylko nie wiem czy jest uczulona na siemie lniane wiec musze kupic karme i isc na badania ale problem w tym ze moze ona same weterynaryjne karmy:(a chcialabym jej mimo wszystko kupowac bytowe bo weterynaryjnych nie chce mi jesc)a Pani powiedziala mi ze samemu mozna komponowac karme jesli sie tylko umie) a uczulona jest na:
wołowine
cielecine
kurczaka
indyka
pszenice
jeczmien
ziemniaki
mleko
ser bialy,zolty
cale jajko(ale na zoltko nie)
wszystkie rodzaje trawy(perz wlasciwy,kostrzewa roznolista,trzcinnik piaskowy,rajgras wyniosly,wyczyniec lakowy,mniszek pospolity,wiechlina lakowa,kupkowka pospolita,stoklosa miekka,zycica trwala,zyto)
i teraz jaka karme bytowa moge jej dac procz(jesli bedzie dobra)acana lamb i apple i te dwie weterynaryjne???
bo znalazlam jeszcze dwie ale nie jestem ich pewna:
-BENTO KRONEN Growth Lamb & Rice
-BENTO KRONEN Lamb & Rice Light
procz tych jakie jeszcze moge??prosze o pomoc bo nie bede z kazda karma chodzila na badania alergiczne:(