Witam, mam 4-miesięcznego szczeniaka, mama to Husky, ojciec się nie przedstawił. Szczeniak od ok 2,5 tyg. jest na Acanie Puppy Large Breed, niestety pewne objawy sugerują, że karma niespecjalnie się sprawdza. Duże kupy - czasem po 2 na jednym spacerze, dodatkowo drapanie i zaczerwienienie podbrzusza - pierwszym potencjalnym winowajcą jest karma.
Szukam karmy o podobnej jakości w tym samym przedziale cenowym - wstępnie zwróciłem uwagę na BRIT CARE Junior Large Breed Lamb&Rice i BEST CHOICE Junior Large Breed. (szczególnie ta 1 - w celu wyeliminowania podłoża alergicznego). Karmy kosztują podobnie, jednak patrząc na skład nie dorównują Acanie niestety - nieco mniejsza zawartość mięsa (udało się komuś w końcu ustalić % zawartość mięsa w BRIT CARE ?) i mniej innych cennych składników (glukozaminy i chondroityny BRIT CARE ma z 3-4 razy mniej niż acana... a przecież chodzi o karmę dla ras dużych).
Czy jest w ogóle jakaś porównywalna jakościowo do Acany karma w podobnej cenie ?
P.S. Temat karm jest wałkowany na różne strony, ale z tego co widzę sytuacja na rynku się co chwilę zmienia - zmienia się też jakość karm. Kiedyś np Royal był bardzo wychwalany, teraz użytkownicy go odradzają, ja w pierwszym odruchu chciałem sięgnąć po Hill's ale widzę że opinie też są raczej mało pozytywne.
EDIT: W Brit Care bodajże dziwi również wysoka zawartość wapnia/fosforu, która podobno właśnie u psów raz dużych może zachamować wzrost...
Alternatywa dla Acana Puppy Large Breed
No właśnie, co raz więcej osób skarży się na to, że po acanie psy robią za dużo i za często. Ja właśnie z tego powodu zrezygnowałam z tej karmy bo dochodziło do tego, że psy robiły po 6 kup dziennie.dr_Fell pisze:Witam, mam 4-miesięcznego szczeniaka, mama to Husky, ojciec się nie przedstawił. Szczeniak od ok 2,5 tyg. jest na Acanie Puppy Large Breed, niestety pewne objawy sugerują, że karma niespecjalnie się sprawdza. Duże kupy - czasem po 2 na jednym spacerze, dodatkowo drapanie i zaczerwienienie podbrzusza - pierwszym potencjalnym winowajcą jest karma.
.
-
"Pro Pac" jest sprawdzona przez mojego psa [Labradora retrievera]. Polecam ją, bo naprawdę to bardzo dobra karma. Pies nie ma żadnych problemów zdrowotnych. Nie dostaje żadnych witamin, bo w karmie są już wszystkie najpotrzebniejsze zawarte. Oczywiście jest dla szczeniaków, suk karmiących, dorosłych itd.
Dr Fell, tak jak tu czytam to ty co chwilę zmieniasz karmę... nic dziwnego że pies tak reaguje... i z każdą kolejną będzie gorzej... Organizm psa nawet do miesiąca przyzwyczaja się do nowej karmy, a ty co 2 tyg zmieniasz, i to szczeniakowi...
Porównywalna jakościowo do Acany, a nawet chyba lepsza, jest Taste of the Wild, nie ma tu rozróżnienia na junior czy adult, ale jest to świetna karma. Co do dodatków na stawy w samej karmie, nie sugerowałabym się tak tym, i tak pies najwiecej skorzysta z bezpośredniej, dodatkowej suplementacji.
Porównywalna jakościowo do Acany, a nawet chyba lepsza, jest Taste of the Wild, nie ma tu rozróżnienia na junior czy adult, ale jest to świetna karma. Co do dodatków na stawy w samej karmie, nie sugerowałabym się tak tym, i tak pies najwiecej skorzysta z bezpośredniej, dodatkowej suplementacji.
Hmm ? A na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Pies jest u mnie od 3 tygodni, jest na 1 worku Acany, zjadł nieco ponad połowę.
Taste trochę za drogie jest jednak - poza tymi o których napisałem rozważam też Canidae, ma dobre opinie ...
EDIT - w sumie rozumiem, bo to 3 karma psa - ale kupując w ciemno Acanę sądziłem że żywią go na wsi jakimś marketowym chłamem, mile się zaskoczyłem. Do Hillsa nie chcę wracać, Canidae jednak trochę drogawe, zobaczę czy uda mi się tanio znaleźć. Na razie wybieram z 2 o których pisałem i możliwe że z propac, dobra a wydajna. Portfel jednak mnie ogranicza a z oferty znikaja 18kg Acany - najkorzysze cenowo. Pewnie zostałbym przy Acanie, ale jednak jak pisałem wyżej pies toleruje ją przeciętnie i dla mnie jest to wystarczający powód do zmiany karmy, skoro tolerancja się nie unormowała po 3 tygodniach a ludzie skarżą się na ten sam problem.
EDIT2: Jeżeli do końca worka się kupy unormują, nie będę miał jakiegokolwiek powodu żeby zmieniać Acanę na inną - jak pisałem mam słabość do tej marki, to moja pierwsza "markowa" karma dla kotów - zanim zajrzałem właśnie na to forum biedactwa dostawały chłam jakiś
Taste trochę za drogie jest jednak - poza tymi o których napisałem rozważam też Canidae, ma dobre opinie ...
EDIT - w sumie rozumiem, bo to 3 karma psa - ale kupując w ciemno Acanę sądziłem że żywią go na wsi jakimś marketowym chłamem, mile się zaskoczyłem. Do Hillsa nie chcę wracać, Canidae jednak trochę drogawe, zobaczę czy uda mi się tanio znaleźć. Na razie wybieram z 2 o których pisałem i możliwe że z propac, dobra a wydajna. Portfel jednak mnie ogranicza a z oferty znikaja 18kg Acany - najkorzysze cenowo. Pewnie zostałbym przy Acanie, ale jednak jak pisałem wyżej pies toleruje ją przeciętnie i dla mnie jest to wystarczający powód do zmiany karmy, skoro tolerancja się nie unormowała po 3 tygodniach a ludzie skarżą się na ten sam problem.
EDIT2: Jeżeli do końca worka się kupy unormują, nie będę miał jakiegokolwiek powodu żeby zmieniać Acanę na inną - jak pisałem mam słabość do tej marki, to moja pierwsza "markowa" karma dla kotów - zanim zajrzałem właśnie na to forum biedactwa dostawały chłam jakiś
Z zaskoczeniem widzę, a właściwie prawie nie widzę złych opinii o Pro Pac - same pozytywy niemal. Tak więc na ten moment to silny kandydat jeżeli odczyn uczuleniowy nie zniknie i kupy się nie poprawią w trakcie schodzenia 18kg worka Acany. Do trójki kandydatów dołączam jeszcze Diamond Naturals :: Large Breed Puppy Lamb & Rice - również ma całkiem dobrą prasę chociaż chyba nie tak dobrą jak Pro Pac.
U mnie na 2 psy Diamond N. powodował okropne sensacje żołądkowe i silne rozwolnienia.dr_Fell pisze:Z zaskoczeniem widzę, a właściwie prawie nie widzę złych opinii o Pro Pac - same pozytywy niemal. Tak więc na ten moment to silny kandydat jeżeli odczyn uczuleniowy nie zniknie i kupy się nie poprawią w trakcie schodzenia 18kg worka Acany. Do trójki kandydatów dołączam jeszcze Diamond Naturals :: Large Breed Puppy Lamb & Rice - również ma całkiem dobrą prasę chociaż chyba nie tak dobrą jak Pro Pac.
Mam teraz podobny problem ale ze zwykłą acaną puppy and junior. Mój szczeniak nie za bardzo chce ją jeść i dużo się załatwia. Jestem co prawda na etapie mieszania acany z puszką (jeszcze od hodowcy) i szczeniaczek w ogóle dużo bardziej woli mokre jedzenie. Kupiłam 400g acany na próbe i nie wiem co dalej. Dokupiś jeszcze 2,5kg i popróbować jeszcze przez tydzień, dwa czy szukać dalej?
Nie mieszaj z puszką,bonie będzie jadł suchego i tylko narobisz sobie kłopotu na przyszłość.Już nie wnikam dlaczego hodowca miesza karmy suche i mokre szczeniakowi.
Moim zdaniem tylko suche,jeszcze z tydzień i ewentualnie zmiana karmy na inną.
Moim zdaniem tylko suche,jeszcze z tydzień i ewentualnie zmiana karmy na inną.
tzn ja jej raz daje puszke a raz sucha acane bo nie chcialam potem tak od razu przechodzic na suche. A czy mogę acane namoczyć? Bo mam tez troche wrażenie że jej się po prostu ciezko to je. Albo juz sie za bardzo do puszek przyzwyczaiła. W hodowli była karmiona surowym mięsem z ryżem i warzywami.
-
- Informacje
-