Tak na marginesie w Hillsie chyba nie uzywają BHA i BHT a naturalne konserwantygoskaaa pisze:Między innymi dlatego że RC, Eukanuba i Hills również konserwują swoje karmy E-320 i E-321 (rakotwórczymi związkami chemicznymi czyli BHA i BHT) nigdy tych karm nie podam swoim psom - no chyba że będzie taka konieczność w postaci diet wet. Nie wiedziałam że Trovet też tym konserwuje, jak dla mnie bardzo stracił w tym momencie. Uważam, że karma która chce się szczycić najwyższą jakością, powinna się troche bardziej postarać w dziedzinie konserwowania ...
ALTERNATYWA DLA TROVET RRD
Być może nie... już w tej chwili nie jestem pewna... i tak ma tak kiepski skład, ze się nią nie interesuję specjalnie Pamiętam tylko że amerykanie mieli jakąś aferę swojego czasu odnośnie konserwantów w Hillsie, jako że był on tam dość popularny...
Ja wiem tylko że w UE są dyrektywy które zezwalają na konserwowanie tymi środkami żywności ludzkiej (wprawdzie w bardzo rygorystycznych dawkach ale jednak) dlatego też warto czytać składy na opakowaniach...
Więc pewnie w produkcji karmy jest podobnie.
Więc pewnie w produkcji karmy jest podobnie.
Dziś doszłą karma Brit Care Salmon.
Od strony wizualnej nie będę się rozpisywał o worku, stronie graficznej, bo dzisiaj producent w dobie konkurencji musi robić opakowanie starannie, przyciągające uwagę klienta.
Granulki średniej wielkości, owalne. Zapach karmy trochę nie przypomina łososia, w porównaniu np. z Acana Salmon (która pachniałą rewelacyjnie)
Pies pierwsza porcję zjadł chętnie, zobaczymy jak karma posłuży w dłuższej perspektywie czasowej.
Od strony wizualnej nie będę się rozpisywał o worku, stronie graficznej, bo dzisiaj producent w dobie konkurencji musi robić opakowanie starannie, przyciągające uwagę klienta.
Granulki średniej wielkości, owalne. Zapach karmy trochę nie przypomina łososia, w porównaniu np. z Acana Salmon (która pachniałą rewelacyjnie)
Pies pierwsza porcję zjadł chętnie, zobaczymy jak karma posłuży w dłuższej perspektywie czasowej.
Po dwóch dniach karmienia pierwsza relacja.
Otóż karma tak jak pisałem nie pachnie zbyt przyjemnie- pies ją zjada ale mniej chętnie niż poprzednie takie jak Trovet, Premium Edge itp...
Jak narazie wypróżnianie 1-2 razy dziennie w bardzo małych ilościach, zobaczymy jak będzie w dłuższej perspektywie, gdyby tak zostało, może to sugerować karmę o dużej przyswajalności.
A tak nawiasem mówiąć zostałą wysłana wiadomość do dystrybutora Trovet na Polskę, w sprawie wyjaśnień czym jest konserwowany.
Bo nie do końca jest to jasne czy faktycznie karma Trovet zawiera BHA i BHT.
Otóż karma tak jak pisałem nie pachnie zbyt przyjemnie- pies ją zjada ale mniej chętnie niż poprzednie takie jak Trovet, Premium Edge itp...
Jak narazie wypróżnianie 1-2 razy dziennie w bardzo małych ilościach, zobaczymy jak będzie w dłuższej perspektywie, gdyby tak zostało, może to sugerować karmę o dużej przyswajalności.
A tak nawiasem mówiąć zostałą wysłana wiadomość do dystrybutora Trovet na Polskę, w sprawie wyjaśnień czym jest konserwowany.
Bo nie do końca jest to jasne czy faktycznie karma Trovet zawiera BHA i BHT.
Dalsze obserwacje na temat karmy Brit Care Salmon po tygodniu karmienia.
Pies w dalszym ciągu zjada karmę mniej chętnie niż poprzednie (ten dziwny zapach)...ale zjada:)
O stanie sierści nie rozpisuję się, bo to za krótki okres na jakieś spostrzeżenia.
Wypróżnianie----- idealne, jak po Trovecie, małe twarde kupki 2 razy dziennie, bez nieprzyjemnego zapachu i gazów ( a z moim psem w tej kwestii bardzo różnie bywało)
Tak, że jeśli chodzi o wypróżnianie ocena 6
Dzienne spożycie wody w tych samych ilościach co na poprzedniej karmie.
Narazie karma się sprawdza, trochę mnie tylko martwi, że jest mniej chętnie jedzona i ten dziwny zapach (niezbyt przyjemny).
Zobaczymy co będzie po miesiącu karmienia i wtedy zdecydujemy czy zostać przy niej czy może spróbować czegoś innego lepszego jakościowo.
Ogólnie jak narazie jak na tą cenę 130 zł jakość więcej niż przyzwoita:)
Pies w dalszym ciągu zjada karmę mniej chętnie niż poprzednie (ten dziwny zapach)...ale zjada:)
O stanie sierści nie rozpisuję się, bo to za krótki okres na jakieś spostrzeżenia.
Wypróżnianie----- idealne, jak po Trovecie, małe twarde kupki 2 razy dziennie, bez nieprzyjemnego zapachu i gazów ( a z moim psem w tej kwestii bardzo różnie bywało)
Tak, że jeśli chodzi o wypróżnianie ocena 6
Dzienne spożycie wody w tych samych ilościach co na poprzedniej karmie.
Narazie karma się sprawdza, trochę mnie tylko martwi, że jest mniej chętnie jedzona i ten dziwny zapach (niezbyt przyjemny).
Zobaczymy co będzie po miesiącu karmienia i wtedy zdecydujemy czy zostać przy niej czy może spróbować czegoś innego lepszego jakościowo.
Ogólnie jak narazie jak na tą cenę 130 zł jakość więcej niż przyzwoita:)
Po dwoch tygodniach karmienia mogę tyle napisać, że w dalszym ciągu rewelacyjne twarde kupki góra dwa razy dziennie, pies jakby bardziej przekonał się do smaku karmy, sierść narazie bez zmian (lśniąca i miękka). PO tych 2 tygodniach sam jestem zaskoczony, że pies tak dobrze toleruje karmę bądź co bądź za 130 zł.
Zobaczymy po następnych dwóch tyg.
Zobaczymy po następnych dwóch tyg.
OK a więc podsumowanie po miesiącu:
Karma Brit Care się sprawdziłą- kupki ok, sierść ok.
Za parę dni przechodzimy na Acanaę Pacifica- chcę spróbować czegoś lepszego- 55% mięsa to b. dobry wynik- jeśli będzie tak dobra jak stara wersja Salmon to warto.
Niestety Brit Care nie doprosiłem się dysrybutora danych ile procentowo jest mięsa- może go być równie dobrze 30% co 10%.
Ale w razie nie sprawdzenia się Acany, mamy w pogotowiu sprawdzonego Brita
Karma Brit Care się sprawdziłą- kupki ok, sierść ok.
Za parę dni przechodzimy na Acanaę Pacifica- chcę spróbować czegoś lepszego- 55% mięsa to b. dobry wynik- jeśli będzie tak dobra jak stara wersja Salmon to warto.
Niestety Brit Care nie doprosiłem się dysrybutora danych ile procentowo jest mięsa- może go być równie dobrze 30% co 10%.
Ale w razie nie sprawdzenia się Acany, mamy w pogotowiu sprawdzonego Brita
-
- Informacje
-