Witam,
Chciałam podpytać się o karmę ANF Holistic Duck & Potato - czy karmy tej firmy są dobrej jakości ? Pilnie potrzebuje dobrej karmy na bazie kaczki dla mojego futrzaka z alergią pokarmową (jest uczulony na prawie każdy rodzaj mięsa - wyjątkiem jest kaczka). Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje na temat tej karmy lub polecenie innej.
ANF Holistic Duck & Potato
ANF jest przyzwoitą karmą pakowaną beztlenowo natomiast jeśli poszukujesz karmy dla alergika możesz przeanalizować także karmę TROVET DUCK/POTATO http://www.krakvet.pl/trovet-duck-potat ... 13030.html jest to karma o bardzo prostym składzie co wg mnie jest ogromną zaletą przy każdej alergii,
Dokładny opis tej karmy znajdziesz na stronie importera zoovet .Osobiście wybrałbym Trovet niemniej wyboru dokonasz sama.
Dokładny opis tej karmy znajdziesz na stronie importera zoovet .Osobiście wybrałbym Trovet niemniej wyboru dokonasz sama.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź. O karmie Trovet wcześniej nie słyszałam, ale widzę że to karma weterynaryjna i troszkę mnie to wstrzymuje przed kupnem bo nie wiem czy nie ma jakiś przeciwskazań żebym ją podała mojemu futrzakowi??? Czy można ją bezpiecznie podać psu bez konsultacji z weterynarzem???? Od małego mój psiak cyklicznie ma "problemy jelitowe" w postaci biegunek - czasem bywają ze śluzem, kilka razy zdarzyło się i z krwią. Wystraszyłam się nie na żarty. Biegałam po różnych weterynarzach, ale nikt specjalnie go nie leczy (może robaki, może taki jego urok). Robię mu na własną rękę 2 razy do roku badania krwi i kału z których nic nie wynika. Ostatnio zrobiłam mu testy alergiczne, z których wyszło właśnie to uczulenie na większość mięsa poza kaczką. Kurczak niby 2 w skali na 5 ale karmy, które jadł do tej pory były właśnie z kurczakiem (Eukanuba Daily Care Sensitive Digestion) wiec może alergen się "kumulował" i stad te zrywy z biegunką? A może powinnam zrobić jeszcze jakieś inne badania - tylko jakie? Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
Przyjrzyj się trzustce, kupy biegunkowe pokryte dużą ilością śluzu to częsty objaw niedomagania trzustki. Jeżeli tło jest alergiczne nic innego jak wykluczenie alergenu, jeżeli już szukasz karmy zwracaj uwagę na ilośc mięsa w karmie, często to kukurydza i o dziwo ryż są problemem w diecie nie mięso. Szukaj karm z dużą ilością jagnięciny.
A nie chesz spróbowac naturlanego karmienia? Gotowanego mięsa? Może tak naprawdę najbardziej psa uczula chemia w tych suchych karmach.
Może spróbować przejść na karmienie mięsem oczywiście, tylko również ma się to odbywać stopniowo, wprowadzanie z połączeniem suchego i mięsa obgotowanego, sparzonego na początek, potem może być i surowe zresztą najlepsze dla zdrowego psa (to jest temat rzeka i trzeba się wgryźć w taki system karmienia, nie ot tak sobie przejść i basta), w innym przypadku pies z problemami biegunkowymi może mieć jeszcze gorsze problemy. Również należy tu wyjaśnić uczulenie psa na mięso i nie podawać akurat tego które uczula.
Karma zamówiona... Mam nadzieje, że problemy miną. Trzustkę brałam pod uwagę od samego początku bo jeden szczeniak z miotu miał tego typu problemy. Weterynarz wykluczył twierdząc, że psiak nadmiernie by się obżerał i chudł przy tego typu dolegliwościach (nasz od małego był mega niejadkiem), ale dla pewności jeszcze raz wezmę go na badania krwi. Jeśli problemy nie mina po nowej karmie będę chyba musiała poszukać jakiegoś gabinetu w Polsce, który specjalizuje się w badaniach przełyku i jelita psa. Tymczasem wykluczymy całkowicie alergeny (zboża w teście wyszły nam 0 ale kto wie może i one mają swój udział w tych rewolucjach) i zaczekamy na efeky. Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie sugestie. Pozdrawiam
Zojkaaaa,, przy trzustce i jej niedomaganiu nie zawsze jest nadmierny apetyty, chudnięcie i biegunki i kupy ze śluzem już tak. Czy pies ma ochotę na zjadanie kup innych psów, kocich i własnych
Wykonaj domowym sposobem test kliszowy, to taka wskazówka w którym kierunku masz iść po wykonaniu testu, test prosty a da Ci obraz czy przypuszczalnie czepić się tej trzustki czy nie. Jak nie wiesz jak go wykonać daj znać napiszę.
Wykonaj domowym sposobem test kliszowy, to taka wskazówka w którym kierunku masz iść po wykonaniu testu, test prosty a da Ci obraz czy przypuszczalnie czepić się tej trzustki czy nie. Jak nie wiesz jak go wykonać daj znać napiszę.
Mnie też interesuje, jak domowym sposobem wykonać test kliszowy ? Rozmawiałam o tym z weterynarzem i mówił , że te obecnie stosowane klisze nie nadają się do tego.
Ostatnio test wykonywałam mojemu psu, pies miał biegunki i wolałam sprawdzić.
Potrzebna jest świeża psia kupa, najlepiej tuz po tym jak się pies załatwi. Bierzesz paseczek czarnej nie prześwietlonej kliszy trg może ma ktoś z rodziny w domu, taka jak się wykonywało zdjęcia dawniej, teraz są na nośnikach nie kliszach. Psia kupa ma być w ciepłym miejscu temp. pokojowa, jak na dworze jest wystarczająco ciepło może tam zostać, jeżeli jest zimno lub deszcz zabierasz znalezisko do pojemniczka i do domu, wkładasz paseczek zaciemnionej kliszy rtg w kupę, czekasz pół godziny. U zdrowego psa poziom enzymów jest na tyle wysoki iż odbarwi klisze i część wetknięta w kupę odbarwi się na biało. Jak się nie odbarwia lub bardzo słabo należy wykonać badanie krwi w kierunku ZNT.
Prawidłowo wykonany test jest przy użyciu roztworu 5% sody, ale ja robię bez i też wychodzi. Jak nie wyjdzie opisze ten z sodą. Powodzenia UWAGA klisza musi być z brzegu zdjęcia ciemnego koloru nie ta z widocznymi kośćmi
Potrzebna jest świeża psia kupa, najlepiej tuz po tym jak się pies załatwi. Bierzesz paseczek czarnej nie prześwietlonej kliszy trg może ma ktoś z rodziny w domu, taka jak się wykonywało zdjęcia dawniej, teraz są na nośnikach nie kliszach. Psia kupa ma być w ciepłym miejscu temp. pokojowa, jak na dworze jest wystarczająco ciepło może tam zostać, jeżeli jest zimno lub deszcz zabierasz znalezisko do pojemniczka i do domu, wkładasz paseczek zaciemnionej kliszy rtg w kupę, czekasz pół godziny. U zdrowego psa poziom enzymów jest na tyle wysoki iż odbarwi klisze i część wetknięta w kupę odbarwi się na biało. Jak się nie odbarwia lub bardzo słabo należy wykonać badanie krwi w kierunku ZNT.
Prawidłowo wykonany test jest przy użyciu roztworu 5% sody, ale ja robię bez i też wychodzi. Jak nie wyjdzie opisze ten z sodą. Powodzenia UWAGA klisza musi być z brzegu zdjęcia ciemnego koloru nie ta z widocznymi kośćmi
Takie z prześwietleń klisze mam, ale jak wcześniej pisałam weterynarz mówił , że się nie nadają , tylko te które były do dawnych aparatów fotograficznych. Będę próbowała na tej, którą posiadam.
-
- Informacje
-